Programhøydepunkter på Fjellitteratur

Tidenes første Fjellitteratur var en brakdebut. Her er det foreløpige programmet for årets festival, fram mot festivalstart offentliggjøres enda flere godbiter.

Sist oppdatert: 18. juli 2011 kl 17.20
Nicolay Lange-Nielsen  leser høyt på toppen av Store Finsenuten. Foto: Juel Victor Løkstad
Nicolay Lange-Nielsen leser høyt på toppen av Store Finsenuten. Foto: Juel Victor Løkstad
Lesetid: 5 minutter

Også på årets Fjellitteratur blir det foredrag, høytlesning og frokostdebatt. I tillegg blir det konsert i Rallarmuseet lørdag kveld. Skrivekurs og fotokurs er også en del av årets festivalprogram. 

BOKBAD MED CECILIE SKOG
Cecilie Skog i samtale med Sigri Sandberg Meløy. Cecilie forteller om kryssingen av Antarktis og forteller om turene hun har skrevet om i sine bøker. Små og store turer veves inn i samtalen – og du vil helt sikkert også få høre litt om sommerens tur i kano på polhavet.
 
ET MUNTERT BLIKK PÅ NORSK SKIHISTORIE
Egentlig hadde vi gledet oss til å ta i mot forfatter Thor Gotaas på fjorårets festival, men han ble forhindret fra å komme. Derfor er vi veldig glade for at han dukker opp i år. Gotaas skal snakke om langrennets oppkomst og egenart - skihistorien fra de eldste tider og fram til i dag. Skihistorien er full av pussigheter og rare påfunn, friske personligheter og legendariske typer. Standardverket om langrennssportens historie i Norge, Først i løypa (2003), kom i revidert og utvidet utgave i oktober 2010. Gotaas forteller om det seriøse og kuriøse i norsk langrenn, og drar linjene fram til vår tid.
 
EN AFRIKANER PÅ GRØNLAND
Tété-Michel Kpomassie er en forfatter fra Togo – og som vi er svært stolte av å presentere på årets fjellitteratur. I 1957  er han innlagt på et misjonær-sykehus i hjemlandet og leser han en bok om eskimoene på Grønland. Han blir bergtatt av historien og bestemmer seg for å oppsøke menneskene som bor i isødet. Han bruker åtte år på å reise nordover, og bor 16 måneder på Grønland. Resultatet av overvintringen har blitt den strålende reiseskildringen ”En afrikaner på Grønland”.
Til Fjellitteratur kommer Tété-Michel Kpomassie for å holde foredrag om boka!
 
DER INGEN SKULLE TRU AT NOKON KUNNE BU
”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu” er en av de mest populære fjernsynsseriene NRK har sendt de siste årene. Mer enn 1,2 millioner seererhar fulgt programmet. Nå er tiende runde av serien under produksjon. Mannen bak programmene er Oddgeir Bruaset. Han har skrevet to bøker basert på fjernsynsserien, og en ny kommer neste år. Bøkene forteller om noen av de mest interessante stedene det er blitt laget program om, og om menneskene som lever der. Når Bruaset kommer til Finse, er det for å holde et foredrag om folket som ”bur der ingen skulle tru at nokon kunne bu”. Han leser utdrag frå bøkene, og han forteller om møter med mennesker som lever på en måte som for de fleste av oss virker usannsynlig og eventyrlig.

NANSENS EKSPEDISJONSLITTERATUR
Doktorgrad-stipendiat Silje Solheim Karlsen skriver om Nansen fra en litterær synsvinkel. I år er det Nansen Amundsen-år, og Karlsen passer derfor svært godt på Fjellitteratur. Karlsen skal fortelle om hvordan Nansen skaper seg selv som polarhelt i ekspedisjonsbøkene sine. Særlig Fram over Polhavet er et nasjonalt helteepos med Nansen i hovedrollen, i tillegg til at det er en fortelling om en spektakulær ekspedisjon.  Også  klassikeren ”På ski over Grønland” og ”Blant sel og bjørn” ser vi at Nansen framstiller seg som en arktisk helt.

HELGE INGSTADS FORFATTERSKAP
Bladet Friluftsliv starter i høst en serie med mindre kjente og tildels upubliserte tekster fra Helge Ingstad sitt arkiv.  Randulf Valle, forfatter og reportajsesjef i Friluftsliv, leser utdrag fra og snakker om litteraturen Ingstad skapte med basis i sin tid som pelsjeger i Canada. Boka Pelsjegerliv burde være kjent for de fleste, men langt fra alt Ingstad opplevde i den canadiske villmarka fikk plass mellom denne bokas permer. Oppholdet i Canada ga også inspirasjon til romanen Klondyke Bill samt flere noveller, og vi kan finne spor av Ingstads egne opplevelser her.

UTENDØRS HØYTLESNING
I fjor sto skuespiller Nicolay Lange-Nielsen og leste Nansens tekster på toppen av Store Finsenut.  Også i år er vi svært glade for at Lange-Nielsen vil ta toget til Finse for å utendørs høytlesning, men akkurat hva han skal lese og om det blir på Store Finsenut, ved blåisen på Hardangerjøkulen, ved Lordehytta eller St. Pål er foreløpig en overraskelse. 
 
”ULV OG ENGEL” – KONSERT I RALLARMUSEET
Selv om han ikke vare en fjellmann, har Leonard Cohen en unik posisjon i Norge. Skuespiller  Nicolay Lange-NIielsen har i fire år pløyet seg ned i hans forfatterskap og liv med det for øye å samle det til en konsert/forestilling som syr sammen sentrale deler av hans forfatterskap og presenterer det for et norsk publikum. Forestillingen har fått svært gode kritikker og spilt for fulle hus landet rundt. ”Ulv og Engel” er en musikalsk reise gjennom ulike faser av Leonard Cohens liv: kvinnene, poesien, rusen; frustrasjonen, tvilen, selvransakelsen, ydmykheten, religionen. Forestillingen gir et innblikk i mannen bak myten, bestående av brev, sanger, romanutdrag, lyrikk, prosa og sitater -  alt oversatt til norsk og flettet sammen til en vev der alt henger sammen og kommenterer hverandre.

SKRIVEKURS
På Fjellitteratur har du en fantastisk mulighet til lære hvordan du skal skrive om friluftsopplevelsene dine. Friluftsmagsinet UTE stiller med en av sine dyktigste skribenter, enten Eivind Edslott eller Sigri Sandberg Meløy. Fra torsdag kveld og til søndag blir det teoriøkter og skrivetrening.Kursprogrammet er tilpasset festivalprogrammet på Fjellitteratur, og deltageravgiften inkluderer festivalpass. Kurset har begrenset antall plasser. Les mer om kurset HER. Kanskje blir det en av årets kursdeltagerne som neste år leser høyt på Fjellitteratur??

FOTOKURS
Dagen før Fjellitteratur starter for fullt, på torsdag 13. oktober, stater fotograf Sverre Hjørnevik ett fire dager langt fotokurs for deg som vil lære å ta bedre tur- og naturbilder. Kursprogrammet er tilpasset festivalprogrammet på Fjellitteratur, og deltageravgiften inkluderer festivalpass. Kurset har begrenset antall plasser, og i fjor ble fotokurset raskt utsolgt. Les mer om fotokurset HER!
 
I tillegg til alt over, har også forfatter, forlagsmann og polfarer Erling Kagge bekreftet at han vil komme til Fjellitteratur for å holde foredrag. Programmoppdateringene offentliggjøres her og på Fjellitteraturs Facebook-side! 

Publisert 18. juni 2011 kl 16.18
Sist oppdatert 18. juli 2011 kl 17.20

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen