Cecilie Skog stiller seg bak klimasøksmålet

– Hvis det skal gå til helvete da, hva slags infrastruktur har vi til å rydde opp, spør Cecilie Skog. Hun har tatt et tydelig standpunkt om oljeleting i Barentshavet.

Sist oppdatert: 25. oktober 2019 kl 09.00
ENGASJERT: Cecilie Skog forteller at havplasten var det som først fikk henne til å innse hva som er i ferd med å skje med planeten vår. Foto: Elin Fjelldal
ENGASJERT: Cecilie Skog forteller at havplasten var det som først fikk henne til å innse hva som er i ferd med å skje med planeten vår. Foto: Elin Fjelldal
Lesetid: 4 minutter

– Det er ikke det som er mitt budskap, at alle folk skal få lov til å gå på ski til Nordpolen, men det som skjer her er jo et signal om det som skjer med resten av verden. På polhavet så har temperaturen i gjennomsnitt steget to grader mer enn i resten av verden. Men resten av verden følger etter, sier Cecilie Skog.

UTE møtte polfareren og fjellklatreren under den årlige havkonferansen Our Ocean. Der fortalte hun om de drastiske endringene polhavet har gjennomgått siden hun gikk til Nordpolen på ski i 2006, og fram til i dag. Det var bakgrunnen for at Oceana ville ha med Skog på laget. Hun er et tidsvitne for den delen av kloden som smelter. 

– Jeg vokste opp i Ålesund, med sjø på alle kanter, så havet er en veldig stor del av meg. Jeg har brukt havet mye som lekegrind. Til å seile, padle, og å gå på ski, sier Skog.

LES OGSÅUTE-PORTRTETTET: Eventyrdronninga Cecilie Skog

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Her vasser Cecilie Skog og Rune Gjeldnes i skruis på vei mot Nordpolen. Foto: Privat
Her vasser Cecilie Skog og Rune Gjeldnes i skruis på vei mot Nordpolen. Foto: Privat

– Jeg kommer fra en familie av fiskere, er oppfostret på fisk og har aldri spist kjøtt. Det var jo mye på grunn av at vi ikke hadde så god råd og fisken var tilgjengelig. Men det har blitt med meg, at jeg ikke er glad i kjøtt, men veldig glad i fisk. Og jeg var med ut på båt fra jeg var liten. Så for meg, som for de aller fleste nordmenn som bor langs kysten og har saltvann i årene, så er havet noe jeg er opptatt av, forteller Skog. 

LES OGSÅ: Børge Ousland krysser Nordpolen på tynn is

LES OGSÅ: Eventyrer og havaktivist Alexandra Cousteau: – Å konservere er ikke nok

Cecilie Skog bekymrer seg alvorlig for oljeutredning i Barentshavet. 

– Jeg skjønner at kloden, akkurat nå i dag, trenger olje. Men den trenger ikke olje fra Barentshavet. Det er et ekstremt sårbart område, med sårbart dyreliv og fauna. Og jeg vet at den norske oljenæringen er ekstremt basert på sikkerhet, sier de er veldig renslige, men hvis det skal gå til helvete, da, hva slags infrastruktur har vi til å rydde opp? Det bekymrer meg veldig. Jeg stiller meg 100 prosent bak Klimasøksmålet, sier Skog.

UTE-TVEKSPEDISJON BARENTS

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Denne ble havkonferansen Our Ocean arrangert i Oslo. Her er Cecilie Skog med Jacqueline Savitz fra Oceana. Foto: Elin Fjelldal
Denne ble havkonferansen Our Ocean arrangert i Oslo. Her er Cecilie Skog med Jacqueline Savitz fra Oceana. Foto: Elin Fjelldal

– Etter terror så er global oppvarming det folk frykter mest i verden, og at havet blir varmere. Det er CO2 som gjør at havene blir varmere, men når man skal kommunisere ut til folk, så trenger folk hjelp til å håndtere den frykten. De trenger et redskap, et verktøy. Det er veldig mye en forbruker, eller hvermannsen kan bidra med. Men selvfølgelig, det er store politiske vedtak som må skje, på globalt nivå, og der har også forbrukeren et kjempeansvar. I forhold til hva man velger å stemme på, hvem man velger som skal bestemme, i hvert eneste valg, sier Skog.

– Og jeg kjenner at når jeg ser bilder av fuglefjellet på Runde, eller den hvalen... Disse skrekkbildene gjør at folk våknet opp. Det gjør noe med deg. Du tenker at «jeg kan ikke sitte og se på lenger, jeg må gjøre noe». Men det jeg har tenkt jeg kan gjøre, er å inspirere folk til å komme seg ut. Og det er det jeg har vært så heldig å få lov til å få gjort. Jeg kjenner at jeg har en kraft til å få folk til naturen. Det er ingenting som er bedre enn det at folk kommer seg ut og blir glad i havet, i strendene, i naturen vår, for å da ville verne og beskytte den for den neste generasjonen, sier Skog. 

LES OGSÅ: Guide til kjøp av kajakk

Publisert 25. oktober 2019 kl 09.00
Sist oppdatert 25. oktober 2019 kl 09.00

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen