TUR TIL KILIMANJARO: Ingen høye fjell er enkle å komme til. Men med en viss grunnform, pågangsmot og vilje til å legge inn noen ekstra treningstimer, og kanskje spare litt ekstra penger, så trenger ikke den store fjelldrømmen å forbli fjern? Foto: Matti Bernitz Pedersen
Lesetid: 12 minutter
Interessen for høye fjell utenfor Norge er stor. Det kan turoperatør Jarle Trå bekrefte. Han har nærmere 20 års erfaring med å ta med folk på fjellturer til høytliggende strøk.
– De høye fjellene ligger på steder som gjør at du får mer naturopplevelser og en helt annen kultur på nært hold, besøker byer som ikke er så påvirket av turisme, for ikke å glemme matopplevelsene, forteller han.
Vi gir deg oversikt til noen av de mest populære turene, og hva som kreves for å komme dit.
Kilimanjaro ble første gang besteget i 1889. På grunn av den spesielle kombinasjonen av høyde og nærhet til ekvator, kan du oppleve nesten alle klimasoner og værtyper på vei til toppen.
På rundt 2000 meters høyde, rett over tregrensen, trer du inn i Kilimanjaro nasjonalpark, som står på UNESCOs verdensarvliste.
Normalruta: Du kan velge flere ruter til toppen av Kilimanjaro, og den mest kjente er Marangu Route. Det er også den enkleste, og bærer tilnavnet «Coca Cola-ruten».
Whisky-ruta: Et annet alternativ som er både vanskeligere og mindre nedtråkket, er Machame Route som kalles Whisky-ruta. De fleste turer starter på sør- og vestsiden av fjellet.
Rongai-ruten: Starter fra nordsiden. Du kan velge ruter der du sover i enten telt eller hytter.
Disse tre nevnte rutene kan alle gås av de fleste med en normal fysikk og helse. Du trenger ikke å kunne klatring. Bruker du litt lenger tid på veien opp, og legger inn en dag eller to ekstra, er sjansen for å lykkes større.
REISEN DIT: Det går fly til Kilimanjaro (en times kjøretid) og til Nairobi (seks timers kjøretid) med en rekke flyselskap.
Mange velger å kombinere fjellturen med safari i Masai Mara eller Serengeti, badeferie på Zanzibar eller Kenya-kysten.
Fra Norge er det enkleste å fly til Kilimanjaro Airport med KLM (direkte fra Amsterdam).
Alternativt kan du fly til Nairobi, og ta en dag på buss derfra til Moshi eller Arusha ved foten av Kilimanjaro.
Der finner du også flere lokale guideselskaper som kan organisere turen.
FORBEREDELSER: Underveis går du med dagstursekk, og blir ellers ivaretatt av lokale guider og bærere.
Du kan organisere turen selv, men det er ikke mulig å gå på Kilimanjaro på egen hånd. Du må engasjere lokale/internasjonale operatører.
Turismen på Kilimanjaro bidrar godt til lokaløkonomien, og du får ofte igjen det du betaler for. Det er ingen klatring eller tekniske utfordringer, og en egnet tur for deg i normalt, fysisk god form. Det er høyden som er utfordringer på denne turen, og å bevege seg sakte og gradvis.
SESONG: Hele året, bortsett fra november og april-mai.
TID: Det er mulig å nå toppen på 4-8 dager. Rundt en uke anbefales for å få god nok akklimatisering.
Aconcagua (6962 moh.) er det høyeste fjellet i verden utenfor Himalaya. Fjellet ligger i Mendoza-provinsen i Argentina, på grensen til Chile.
Normalruta: Velger du normalruta går starten fra Puenta del Inca og gjennom Horoconas-dalen. Hvis du velger Normalruta er en teknisk enkel bestigning. Turen er likevel lang og tøff, og det er høyden som skaper de største problemene. Aconcagua blir av mange betegnet som en stor steinrøys.
Vacas-ruta: Her starter du i Penetentes, og mange omtaler turen gjennom Vacasdalen som en litt finere tur enn normalruta. Det er en liten omvei, men du får en finere og mer variert tur. I tillegg sørger en lengre tur for at du også får bedre akklimatisering.
Polish Glacier-ruta ble første gang klatret av to polske klatrere i 1934, derav navnet. Turen starter gjennom Vacasdalen, men fortsetter mot nordøstsiden av fjellet. Dette er en mer teknisk rute, og mindre trafikkert enn de to førstnevnte. Med partier på ca. 55 grader på 6000 meter og toppstøtdag som innebærer 1200 høydemeter, benyttes denne ruta som trening for større prosjekter i Himalaya.
Klatretillatelse fås i Mendoza. Den vanligste måten å komme seg til Aconcagua på, er å fly til Buenos Aires, eller til Santiago i Chile. Derfra går turen videre til Mendoza (fly eller buss). Her må du komme deg til Penetentes eller til Puenta del Inca, utgangspunktet for den ruta du velger å gå.
SESONG: Den vanligste tiden å bestige fjellet på er fra desember til februar, og du bør sette av minimum fjorten dager til denne turen. Nærmere
Det er mulig å bestille personlige bærere, men det er mer vanlig å bære utstyret sitt selv fra base camp, sammenlignet med for eksempel Kilimanjaro.
REISEN DIT: Mendoza har forbindelse med flyplassene i Buenos Aires, Cordoba and Santiago de Chile.
FORBEREDELSER: God fysisk form er en forutsetning, og tidligere erfaring med høyere fjell, for eksempel Kilimanjaro er en fordel. Du bør ikke ha problemer med å bære en sekk på 17-20 kilo åtte dager på rad, og det er bra å ha erfaring med å sove i telt, kulde og vind.
TILLATELSER: Du må ha tillatelse for å oppholde deg i nasjonalparken, som ordnes ved turistkontoret i Mendoza. Klatretillatelsen er gyldig for 20 dager (ca. 727 dollar). Long trekking-tillatelse er gyldig for 7 dager etter at du entrer nasjonalparken og short-trekking-tillatelse er gyldig for tre dager. Du må være over 14 år for å komme inn i Aconcagua Provincial Park.
SESONG: Klatresesongen er fra november-mars. Høysesongen er desember-januar. Værforholdene er mest stabile i slutten av november til sent februar. Logistikken er også best tilrettelagt i denne perioden.
Ama Dablam (6812 moh.) beskrives som ett av de vakreste fjellene i verden. Dette er en tur som krever nøye forberedelser, både teknisk og mentalt.
Fjellet ligger øverst i Khumbudalen, nordøst i Nepal, ikke langt øst for den meget populære trekkingruta til Everest Base Camp.
Fjellet er 6812 moh, og ble først besteget i 1961 via sørvestryggen. Ama Dablam innebærer teknisk klatring på 5+-nivå på over 6000 meters høyde.
Første basecamp er på 5800 meter. De eksponerte forholdene gjør at du bør ha erfaring fra alpine fjell før turen og du bør være i god fysisk form.
Å klatre Ama Dablam krever klatretillatelse for fjellet, en sirdar (ledersherpa), og andre tillatelser for trekking inn til basecamp. Dette må organiseres gjennom Nepal Mountain Association, eller via turoperatører som settere opp turer.
På grunn av faste tau hele veien er den tekniske utfordringen overkommelig. Basecamp ligger på ca. 4600 meter.
Fra camp 1, på 5400 moh, til camp 2 på 5750 moh, til camp 3 på ca. 6200 meter og til toppen.
De aller fleste forsøker seg i oktober og november, mens noen få prøver i månedene før monsunen, i april og mai.
I basecamp er det normalt cirka 15 grader på dagtid og 5 minusgrader om natten.
Høyere opp på fjellet kan temperaturene droppe til 30 minusgrader.
TID: 34 dager
REISEN DIT: Fly fra Kathmandu til Lukla (2850 moh.).
FORBEREDELSER: Du må være i god fysisk form, og ha erfaring med bruk av stegjern og tau i bratt lende. Noe erfaring fra opphold i høyden er hensiktsmessig.
Island Peak, eller Imja Tsee (6189 moh.), er for mange en øvingstur for Mount Everest, eller for eventyrlystne backpackere.
Ruten opp er ikke teknisk vanskelig eller uoverkommelig for fjellvante, men den er likevel mer enn bratt nok til at det blir bruk for stegjern, seler, isøks og tauklemmer.
Island Peak ligger i Sagarmatha nasjonalpark. Toppen fikk navnet Island Peak i 1953 av en britisk Mount Everest-ekspedisjon, fordi den ser ut som en øy i et ishav når den sees fra Dingboche.
Toppen ble omdøpt til Imja Tse i 1983, men Island Peak er fortsatt det mest brukte navnet. Island Peak via Everest Base Camp er en av de mest populære fjellturene i området, og gir en forsmak på ekspedisjonslivet.
Selve toppen er luftig. På turene i oktober/november ligger dagstemperaturen i Kathmandu på omtrent 20 varmegrader, og underveis rundt 15 varmegrader.
Været er forholdsvis stabilt og det kan komme snø i høyereliggende strøk. Her passerer man Kala Pattar, som gir utsikt mot 8000-metere som Pumori, Nuptse, Lhotse og Mt. Everest.
Du passerer også Namche Bazaar, som er sherpaenes gamle hovedstad. Det er som regel litt mindre trafikk i området nå enn om høsten og våren.
REISEN DIT: Fra Kathmandu er det fly videre til Lukla (2860 moh).
FORBEREDELSER: Det er en stor fordel å ha vært mye på tur i fjellet. Du bør være turvant og i god fysisk form, og være motivert for å gå dagsetapper på 5-7 timer i kupert terreng.
Vi kan ikke hoppe bukk over verdens høyeste fjelltopp. Mount Everest, eller Sagarmatha på nepali.
Fjellet tilhører fjellkjeden Mahalangur Himal i Nepal og grensen mellom Kina og Nepal går på toppen.
Den første mennesket som satte sine ben på Everest, i 1953, og siden den gang har mange prøvd seg. Men det har også vært mange som må forlate fjellet med uforrettet sak. Mange har mistet livet i forsøket.
Høydesyke og værforhold er de største farene ved en Everest-bestigning. Det er bare noen få dager i året at det er mulig å nå toppen.
Fjellet kan bestiges fra både nepalsk og tibetansk side. På de to store rutene fra sør (South Col) og nord (North Ridge) blir det lagt ut faste tau hver sesong.
Kommersialisering og forsøpling har vært en utfordring på fjellet, noe som i skrivende stund innebærer at åtte kilo søppel må tas med ned fra fjellet av hver klatrer, ellers kan klatreren bli bøtelagt av nepalesiske myndigheter.
REISEN DIT: Fra Kathmandu er det fly videre til Lukla (2860 moh). Derfra følger man en godt tilrettelagt vandresti til sherpahovedstaden Namche Bazaar, og derfra opp til Gorak Shep og Everest Base Camp. Turen til Base Camp tar opptil 8 dager hvis man ikke er akklimatisert. Mange nøyer seg også med å komme hit.
Turen fra den tibetanske siden kan kjøre med buss eller jeep helt opp til Base Camp. Men selv om isklatringen først begynner på 6500 moh, kreves det en omfattende logistikk med bærere og teltleir, samt tillatelser for å komme seg videre opp i høyden.
FORBEREDELSER: De fleste som tar seg god tid kommer seg til Everest Base Camp, men ikke alle takler høyden like godt. Erfaring fra fjellklatring og høyder er en fordel, men det er ingen garanti for om man når toppen. Akklimatisering er en forutsetning.
PRIS: Minsteprisen er ca. 30.000 dollar for erfarne alpinister som organisere turen selv. I dag skjer nesten alle bestigningene skjer nå på gruppeturer med reiseselskaper tilbyr guidete ekspedisjoner. Prisen for tjenestene er rundt 60.000 dollar. VIP-tjenester inkluderer internett og telefontilgang, og koster 90.000 dollar.
NØDVENDIG MED VAKSINER: Ja
NÅR: Værvinduet er 8-10 dager på våren eller høsten
Tid: 60 dager
TUROPERATØRER: High Himalayan, Ascent Himalaya m.fl.
Jarle Traa realiserer folks drømme-fjellturer
Sør-Amerikas høyeste fjell, Aconcagua (6962 moh.) er for mange et naturlig «neste fjell», etter Kilimanjaro og Elbrus.
– Mens Kilimanjaro er litt mer engelsk ekspedisjonsstil, så er Aconcagua en annen opplevelse. Her er det ikke like utbredt med bærere, som er mer vanlig i Nepal. Opplegget er mer at man setter opp teltet selv, forteller Traa.
De fleste som tenker på å ville gjøre noe slikt har en viss turform allerede.
Aconcagua-turene hans avreise over nyttår og de pleier å være fulltegnet omtrent et halvt år i forveien.
Forberedelsene består gjerne av å gå med sekk og øke på– gjerne litt tyngre ryggsekk fordi du skal bære opp mot 15-17 kilo når du skal flytte leiren oppover.
Selv om Aconcagua er et ettertraktet fjell for fjellvandrere fra alle verdenshjørner, erfarer Trå at det er stabil og ryddige forhold som møter fjellturister i Argentina.
– Vi glad for at nasjonalparkene her stiller minimumskrav til for eksempel sko. Det er typisk for de som kommer på egen hånd der de ikke er like vant med klatring og lave temperaturer. Det at myndighetene er med og setter slike krav er bra, mener Trå.
Det blir gjerne sagt at 40 prosent av de som forsøker seg på Aconcagua, når toppen. Det vil Trå gjerne nyansere.
– Det er mange som prøver seg på egen hånd og også noen useriøse firmaer. Vi som liker å kalle oss seriøse, har stort sett høyere prosent som når toppen. Selv om det naturligvis ikke er noen garanti når det kommer til høye fjell, understreker han.
Selv om organiserte fjellturer har vært fulltegnet i lang tid, hender det at noen må melde avbud.
Hvis man står på venteliste for drømmeturen, så er det faktisk en reell mulighet for at det kan gå, ifølge Rasmus Ramstad, som er daglig leder i Hvitserk.
– Da må man imidlertid være fleksibel og kunne reise på ganske kort varsel. Som regel er det sykdom eller lignende som gjør at det åpner seg opp en plass eller to, understreker han.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.