Like ved byen har Mandal utallige turmuligheter. Furulunden er en av landets flotteste bynære områder med flerfoldige turstier og badestrender. Like innenfor går landsdelens beste lakseelv opp Mandalen.
OH, LORDEN: Lorden er en av flere flotte sandstrender i Furulunden-området i Mandal. Foto: Visit Lindesnes
Lesetid: 6 minutter
Furulunden, like ved Mandal sentrum, er helt unik. Det er ikke rart at mandalittene er stolte av området, som består av et stort nettverk av stier i skogen som beskytter byen fra sjøen.
Langs sjøkanten i det store området er det en rekke flotte badestrender, hvor den nærmeste til byen er den velkjente og populære stranda Sjøsanden.
Dette er også et godt utgangspunkt for videre turer i regionen, enten det er med sykkel opp langs Mandalselva eller med kajakk ut i skjærgården eller rundt den store Skjernøya.
Skogen ble plantet av skotter
Utrolig nok var hele området Furulunden opprinnelig et slett landskap av lyng og sand, uten et eneste tre, i tidligere tider. Men så fikk sorenskriver Friedrichsen på begynnelsen av 1800-tallet ideen om å plante et belte av skog sør for Vestnes for å hindre såkalt sandflukt.
Det vil si at vinden flyttet sanden fra sandstrendene og inn på jordene til bøndene i Mandal.
Det ble hyret inn hjelp fra Skottland til arbeidet med skogplantingen. De skotske skogsarbeiderne hadde med seg treplanter, flere tusen planter av furu og lerk, derav navnet Furulunden. Selv om furu er hoveddominerende, er det i dag flere tresorter også av norsk herkomst.
Mandal kommune kjøpte Furulunden – med unntak av Risøbankområdet – allerede i 1893. Da var det skog over hele området, og klausulen i kjøpsavtalen lød at skogen skulle «drives forstmessig». I praksis har området siden den tid hatt status som noe mellom en skog og en bypark til glede for hele byens befolkning. Turstiene har vokst naturlig fram av bruken.
Dagens verneplan av Furulunden som uttalt friområde ble vedtatt av Mandal kommune så sent som i 1987. Furulunden ligger så tett på sentrumsbebyggelsen at området stadig trues, og derfor har en rekke ildsjeler dannet «Furulundens venner» for å tale Furulundens sak.
Området kunne hatt behov for en lignende markagrense som det finnes i Oslo, argumenterer områdets venner.
Det er sannsynlig at området med alle stiene, kulturanlegg og strender er Mandal kommunes aller fremste attraksjon og rekreasjonssted.
Kulturhuset Risøbank
Den siste delen av Furulunden som ble kjøpt opp av kommunen, var Risøbank. Dette området har også en skotsk forhistorie, fra tiden etter at skotske skogsarbeidere plantet skotske skogsplanter her. Risøbank er et stort og herskapelig hus i britisk stil, med egen engelsk hage, tennisbane og egen strand, Lordestranda.
Huset og hagen Risøbank ble bygd av den skotske Lord Edward Salvesen i 1901. Hans far Christian Salvesen utvandret fra Mandal til Skottland på 1800-tallet og etablerte skipsrederi, trelast- og hvalfangervirksomhet i Edinburgh. Sønnen Edward vokste opp i Edinburgh. Men Christian Salvesen kjøpte Risøbankområdet i Furulunden i 1862.
Her etablerte han et oljeraffineri, men stengte fabrikken og benyttet seg av området som sommersted for familien et tiår senere. Edward Salvesen var dommer i The High Court i Edinburgh og fikk således tittelen Lord, som han fikk beholde livet ut. Lord Edward Salvesen overtok familiestedet i Mandal og bygde sitt Risøbank på ruinene av oljeraffineriet med hjelp av arkitekten Sir Robert Lorimer (som også har tegnet det nasjonale krigsmonumentet i Edinburgh). Og med torv fra området anla han en engelsk hage, bygde tennisbane og la sti ned til Lordestranda.
Lord Salvesen bygde også et jaktslott på heia i samme stil og med samme arkitekt. (Se kapitlet om turen fra Knaben til Evje.) Lord Edward var en avholdt mann i Mandal, ikke minst på grunn av flere sjenerøse gaver til byen som nok hadde en spesiell plass i hans hjerte. Lord Salvesen døde i 1942, og staten/kommunen overtok området i 1969 og driften og vedlikeholdet av huset på Risøbank i 1971.
I dag er Risøbank åpent og tilgjengelig for alle. Sommerstid er det sommerkafé i de flotte lokalene, og det er også fullt mulig med en romantisk piknik i den herlige engelske hagen.
Lordestranda er åpen for alle som vil benytte seg av den. Andre etasje brukes som lokale for kunstutstillinger. Lokalene leies også ut til selskap. Tennisbanen er til fri benyttelse av alle; man får sågar låne tennisracketer i sommerkafeen.
Risøbank gir virkelig en sterk fornemmelse av fornem, engelsk kultur og eleganse og er et anbefalt sted å enten starte eller avslutte turen.
Hvor lang joggetur vil du ha?
Da Risøbank ble innlemmet i Furulunden friområde, var området på 1400 dekar. Det sies at det tar vel tre timer å løpe gjennom alle stiene i stinettverket i Furulunden. Nøyaktig hvor langt det er i kilometer, kan vi bare anslå, for mellom stiene har det oppstått snarveier og nye stier.
Blir det for kjedelig å ligge på stranda, kan du ta deg en joggetur i skogen. Stiene er selvsagt også perfekt til søndagstur hver eneste dag i uken året gjennom.
Har du barn med deg og ønsker et roligere alternativ til den populære stranda
Sjøsanden, en liten strand for dere selv, kan dere ta sykkelen fatt og sykle fra strand til strand via stinettverket i Furulunden.
Turistkontoret i Mandal har egen sykkelutleie, og langs hele Furulunden er det plassert sykkelstativer kreativt uthugget fra tømmerstokker.
Du kan parkere ved campingplassen, hvor den eneste bilveien gjennom området deler det i tre deler. Derfra kan du gå, sykle eller jogge innimellom alle de små og større strendene i området før du bestemmer deg for hvilken strand du vil hvile på.
Skjernøy og Mandalselva
Alternative turer når du er i området, er ut til Skjernøy eller opp langs Mandalselva. Begge steder kan gjerne oppsøkes med sykkel, enten det er en leid sykkel fra turistkontoret eller din egen.
Skjernøya har Norges sydligste bosetning og er knyttet til fastlandet med bru. Så du kan velge om du vil ta kajakken eller sykkelen ut. Med sykkel er det omtrent 22 kilometer fra byen og rundt øya. Du kan kombinere sykkelturen eller kajakkturen med små fotturer på Skjernøy, for eksempel rundt Farestad (ca. 3 km).
Med kajakk finner du mange små viker og sund og fine steder å gå i land. Ytterst ute kan du bli utsatt for vær og vind, men stort sett går turen innaskjærs med ålreit padling.
En flott sykkeltur på om lag 36 km (tur-retur) går oppover den gamle Dalavegen på vestsiden av Mandalselva til Øyslebø.
Mandalselva er for øvrig Sørlandets beste lakseelv og vel verdt å prøve seg i, med fiskestang. Nye nasjonale fiskeregler for perioden 2021 - 2025 er nå vedtatt. For Mandalselva er fisketid fastsatt fra 1. juni til 31. august.
FAKTA:
Tur: Bynære naturopplevelser i Mandal
Type tur: Korte etapper
Vanskelighetsgrad: Lett terreng
Lengde: Fra 1 til 36 km!
Tid: Fra 1 til 5 timer
Kart:
Turkart for Mandal 1:50 000
Turkart for Skjernøy 1:50 000
Merking: Informasjonstavler, skilter og lett synlige stier
Overnatting:
Sjøsanden feriesenter
Mange gode overnattingsmuligheter i Mandal by. Alle turmuligheter er i umiddelbar nærhet til byen
Teltmuligheter på Skjernøy
Andre kilder: Friluftsrådet Region Mandal (www.frem.org)
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.