Noen ganger trenger man en plan a, og helst en plan b, også.
Rundtur i Stølsheimen
Vil du oppleve vestlandsnaturen på sitt mest varierte, kan du legge turen til Stølsheimen. Fjellene her ligger sør for Sognefjorden, og størstedelen av området ligger på mellom 900 og 1200 moh.
Området byr også på utfordringer for deg som liker lange dagsetapper og som vil gå utenom merkede stier og foretrekker telt.
RUTE: Stølsdammen – Solrenningen – Åsedalen
TID: 3 dager, 2 overnattinger
Denne rundturen i Stølsheimen er ikke uten grunn en av klassikerne på Vestlandet. Terrenget er variert, hyttene flotte og etappene akkurat passe lange for en helgetur. Fra Stølsdammen til Solrenningen går du på knappe tre timer ved normale forhold. Altså er det fullt mulig å gjennomføre på en tidlig fredagskveld.
Den andre dagen tar det ca. fem timer mellom Solrenningen og Åsedalen, og kan krydres med topptur til Urdanipa (1334 moh.) for den som ønsker en ekstra utfordring.
Ellers går du forbi flere flotte støler og gjennom frodig fjellandskap hele dagen. Den siste dagen følger du Stordalen ned til Stølsvannet og velger selv om du går sørsiden eller nordsiden ut igjen til anleggsveien.
Tvers gjennom Skarvheimen
Fra Hemsedal i øst til Aurland i vest, fra Tyin og Filefjell i nord til sørlige Hallingdal finnes alt fra brede daler og vide flyer til spisse tinder og stupbratte lier. I gamle dager gikk flere av de mest brukte handelsveiene mellom Østlandet og Vestlandet gjennom dette fjellområdet.
For eksempel er turen fra Breistølen til Bjordalsbu på elleve kilometer en fin starttur, og derfra kan du gå tilbake eller videre til Bjøberg og ta bussen hjem.
Helgetur i Langsua
Mellom Valdres og Gudbrandsdalen finner du Langsua nasjonalpark. Her er det både granskog, vidder, topper og tinder. Det er kort mellom hyttene, noe som egner seg fint for barnefamilier. Terrenget er vidt og åpent med skog i de lavereliggende dalene, og utsiktstopper i mellom.
Langsua er et område med mye godvær og lite nedbør. Terrenget er lettgått, og starter du turen fra nord, er dagsetappene korte.
I Langsua er det mange spor etter setring og beiting, så her går du virkelig på seterstier. Sommerstid er det mest sau og en hesteflokk som beiter i området. Kanskje får du også se spor etter tamreinen som ferdes her? Er du i toppturform, anbefales en av toppene i området. Her kan du se helt til Rondane og Rendalsstølen.
Denne turen starter fra selvbetjeningshytta Storhøliseter, dit er det bilvei helt frem. Herfra går du til Storkvelvbu, som var den første selvbetjeningshytta til DNT. Her får du flott utsikt over hele Langsua. Videre går du til Skriurusten, og derfra tilbake til Storhøliseter.
Alle dagsetappene innebærer ca. 3-4 timers gange i normalt temp
Rondane Ekspress
Norges første nasjonalpark er et praktfullt fjellområde, som til og med har sin egen villreinstamme. Området er delt i tre markerte fjellgrupper, alle med topper på over 2000 meter.
I øst ligger Rondvasshøgde med Storronden og Rondslottet, den høyeste av alle på 2178 moh. I vest ligger Smiubelgin med de jevnhøye toppene Veslesmeden, Storsmeden og Trolltinden bundet sammen av smale band.
Rondvatnet skjærer seg som en dyp renne inn mellom disse ville fjellpartiene. Den tredje gruppen, skilt fra Rondvasshøgde og Rondslottet av den dype Langglupdalen, er Høgronden, Midtronden og Digerronden i nordøst.
RUTE: Rondvassbu – Bjørnhollia – Rondvassbu
TID: 3 dager, 2 overnattinger
Selv på en helg kan du få en fin rundtur i Rondane. Fredag kveld kjører du forbi Mysuseter til Spranget og følger den fem kilometer lange veien inn til Rondvassbu. Denne etappen kan du også leie en sykkel, som hytta har satt ut ved Spranget.
Dagen etter tar du båten over Rondvatnet og runder foten av Rondslottet ned i Langglupdalen og så østover til Bjørnhollia. Søndag går du gjennom Illmanndalen tilbake til Rondvassbu, og til slutt til Spranget.
Vil du heller gå på topper, lokker Veslesmeden, Rondslottet og Storronden i passe avstand fra Rondvassbu. Mellom Rondvassbu og Bjørnhollia kan du også gå den merkede ruten over Rondslottet, Rondanes høyeste topp.
Legger du til en ekstra dag, kan du ta den velkjente Trekanten ved å gå fra Bjørnhollia til Dørålseter, før du vender tilbake til Rondvassbu. Eller hva med fire 2000-meterstopper i Rondane på en dag?
Firkanten i Sylan
Sylan er samlenavnet på fjellområdet mellom Trøndelag i Norge og Jämtland i Sverige. Det strekker seg nesten fra Østersund i øst til Trondheimsfjorden i vest, fra Meråker i nord til Haltdalen og Røros i sør, og er 35-40 kvadratmil stort.
Sentralt ligger Sylmassivet med Storsylen på 1762 moh. som høyeste topp, og Norges høyeste grensefjell.
Denne turen regnes som selve klassikeren i Sylan. Turen går både på svensk og norsk side, der du får sett det majestetiske Sylmassivet fra alle kanter. Turen er en fin introduksjonstur til Sylan, da den gir et godt overblikk over hele dette store fjellturområdet.
En avstikker til Storsylen (1762 moh.) anbefales på sommeren, enten som en dagstur fra Nedalshytta eller Sylstationen - eller, for de sprekeste, på returen fra Storerikvollen til Nedalshytta. Turen kan starte både fra Storerikvollen og Nedalshytta.
Turen går fra Nedalshytta til den betjente hytta Sylstationen (men bare med salg av proviant) på svensk side (eiet av Svenska Turistföreningen - STF) går sør og øst for Sylmassivet om Ekorrdörren. Beregn ca. 6 timer på denne turen.
Andre dag er det lettgått og tørt videre fram til den betjente hytta Blåhammarstugan (STF), om lag 5 timers gange fra Sylstationen.
Tredje dagen går turen til den betjente hytta Storerikvollen, over på norsk side igjen. Turen til Storerikvollen tar om lag 5 timer.
Siste dagen er det en 6-7 timers tur tilbake til Nedalshytta, delvis i trivelig bjørkeskog, langs tørre flyer og noen fuktigere passasjer. Noen våte partier er klopplagt. Nyt den flotte utsikten fra Nedalsklumpen rett før nedstigningen til hytta!
Trekanten i Trollheimen
Dette spennende fjellområdet ligger på grensa mellom Nordmøre i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag. I vest er fjellene av alpin karakter, mens de i øst er mindre dramatiske. Trollheimen har en spennende geologisk forhistorie med spor etter menneskelig aktivitet tilbake til steinalderen.
Området er avgrenset av Surnadal og Rindali nord, Rennebu og Dovrebanen i øst, Sunndal i sør og fjordene i vest. Sjelden ser du hytter og setre som harmonerer så godt med sine omgivelser som nettopp i Trollheimen.
Det er blant fjellvandrere kjent for sin unike arkitektur og sitt særpregede miljø. Hyttene har grovt tømmer i veggene, solide peiser, som skal gi både varme og lys, og en innredning som minner om gamle bondestuer. Her er det intimt og koselig.
Dette er en av Norges mest populære fjellturer, og selve klassikeren blant turene i Trollheimen. Turen tar tre dager å gå, og stiene går langs merkede DNT-ruter i variert terreng. De er stort sett lettkupert og middels krevende.
Etappene mellom hyttene varierer i tidsberegning fra 5 timer gjennom Svartådalen mellom Jøldalshytta og Trollheimshytta, til 8 timer fra Trollheimshytta til Gjevilvasshytta. Du kan gå en dagsmarsj på 9 timer dersom du velger ruta over Trollhetta mellom Jøldalshytta og Trollheimshytta.
I tillegg til Trollhetta er det flere topper som er populære og fint tilgjengelige fra trekantruta. Snota er kanskje den mest populære, og en fin topptur fra Trollheimshytta.
Er det fint vær er det å anbefale å sette av en ekstra dag til topptur på Snota. Har du ikke en ekstra dag, men likevel vil ha en topptur, er Blåhø et godt alternativ.Den kan gjøres som en avstikker på ruta mellom Trollheimshytta og Gjevillvasshytta.
Nord for Dovrefjell og øst for mektige Trollheimen, ligger Jutulriket. Et område som er «lagt til rette» for små føtter ved at avstanden mellom hyttene er korte, og familivennlige.
Området ligger i Rennebu kommune i Sør-Trøndelag og består av hyttene Hevertjønna, Damtjønna og Ramssjøen. Du kan starte flere steder, men et naturlig startsted er Heverfallsetra hvor det om sommeren er seterdrift med vaskeekte budeie som serverer vafler og rømme av ypperste kvalitet.
Her finnes også ku, sau, gris og andre dyr. i Barnas Naturverden er det gjennomgående godt merket med ganske tett i tett med rødmerking på steiner, trær eller stolper som er satt opp langs deler av stien.
I Jutulriket finner du laftede trehus etter forbilde fra middelalderen. Det er verken madrasser eller dyner, så du må ha med liggeunderlag og sovepose.
Den to kilometer lange stien mot fra Heverfallsetra til Hevertjønna er godt tilrettelagt, tydelig og hellesatt nesten hele veien. Dette er et flott område med både skog, myr og snaufjell. Turen begynner i bjørkeskog og ender opp på snaufjellet.
Neste dag går turen til Damtjønna, en fem kilometer lang vandring. Her starter du på snaufjellet, der høyeste punktet er på 960 moh., før du ender opp i bjørkeskogen igjen.
Tredje dagen er det seks kilometer tilbake til Heverfallsetra i småkupert terreng med fjellknauser og små tjern.
Rundtur i Tafjordfjella
Tafjordfjella er det største fotturområdet på Sunnmøre, og strekker seg ut over kommunene Norddal, Stranda og Rauma i Møre og Romsdal, samt Skjåk i Oppland.
Landskapet spenner fra bratte vestlandsfjell til slakere topper og vidder i øst. Store deler av Tafjordfjella ligger innenfor Reinheimen nasjonalpark eller tilhørende landskapsvernområder. Området har et stort nettverk av stier og turistforeningshytter.
En hard start, en behagelig avslutning, og ellers bare sjarmøretapper. En rundtur øst i Tafjordfjella er en opplevelse som kan anbefales på det varmeste. Turen starter med en temmelig lang og seig motbakke. Men når du først er framme ved Pyttbua venter en kveld på en av de virkelige perlene i Tafjordfjella.
Neste etappe på rundturen går til Torsbu. For den som bare har ei helg til rådighet er det mulig å gå umerket løype tilbake til Brøste, men denne bør kun gås i pent vær.
Den tredje dagen venter en skitur på 13 kilometer til Veltdalshytta. Det betyr at du har tid til å kikke innom Fieldfarehytta etter at du har ankommet. Den lille bua er gjemt under en kampestein og ble brukt som skjul for motstandsfolk under krigen.
Neste dag går du over til Pyttbua. Etter ei pause her returnerer du ned igjen til Brøste. En lang etappe - men noen hakk enklere enn da du kom opp. Her er en annen variant, med start fra Tunga i retning Vakkerstøylen.
Telttur i Reinheimen
Mot øst glir Tafjordfjella over til Reinheimen nasjonalpark, som strekker seg langt nedover i Ottadalen.
Liker du teltlivet, kan du få store åpne områder helt for deg selv, og se om du finner en høvelig plass å sette opp teltet. Husk å etterlate stedet slik du ønsker å finne det. Reinheimen ligger i det nest største inngrepsfrie området i Sør-Norge, med lite tilrettelegging.
Billingen, Bjorli, Polfoss og Lesjaskog er gode startsteder for turer i Reinheimen og Tafjordfjella.
Gråhø ligger i Reinheimen med en natur preget av villmark. En kan bestige Gråhø fra Billingen i Skjåk og Lordalen i Lesja. Villreinstammen er stor, og i tallrike fjellvann er det mye fisk. I nasjonalparken er det både jerv, kongeørn, jaktfalk og andre rovfugler.
Rute: Uspesifisert
Tid: 1-2 netter
Barnevennlig i Setesdalsheiene
Setesdalsheiene er det sørligste høyfjellsområdet i landet, med et stort landskap på mellom 800 – 1400 moh. I Setesdalsheiene finner du nettopp heier, noe som gjør at det kan være utfordrende å navigere i om det blir dårlig vær.
Samtidig er terrenget lettgått om det er finvær, og hyttene ligger tett.
RUTE: Sandvikvatnet - Håhelleren - Øyuvsbu TID: Tre dager, to overnattinger
Med svært korte dagsetapper og trivelige hytter er dette en helt perfekt fjelltur for familien. Det kan være greit å ha to biler, og parkere en ved start og en ved slutt. På denne måten slipper man å gå frem og tilbake.
Parker en bil ved vestenden av Sandvikvatnet og følg T-merket sti på sørsiden av vannet bort til Håhelleren. Hytta ligger under helleren ved samme navn. Neste dag går turen videre til Øyuvsbu. Turen er beregnet til to timer, men her er nok av muligheter til avstikkere og bading.
Øyuvsbu er en perfekt familiehytte! Turen ut til vegen siste dag er på tjue minutter. Har dere parkert en bil her, er det ca. 10 minutter med bil tilbake til den andre parkerte bilen. Man kan også gå samme vei tilbake, via Håhelleren og ut til bilen. Dette kan bli noe langt for de aller minste føttene.
Vandring i Narvikfjellene
Det dramatiske fjellandskapet rundt Narvik og inn mot svenskegrensen byr på utallige muligheter med et godt utbygget rutenett og mange merka ruter.
For eventyreren er det også mange muligheter for turer utenfor rutenettet i store uberørte områder, spesielt i området rundt Frostisen og vestover.
Med Ofotbanen, eller The Arctic Train, har du god togforbindelse, fine stier og trivelige hytter gjør denne turen i Narvikfjellene til en minneverdig opplevelse.
Ta tog fra Narvik til Katterat Stasjon og følg grusvegen/stien den snaue mila fram til Hunddalshytta, en virkelig hytteperle blant kvasse tinder. I variert høgfjellsterreng går turen videre neste dag til Cunojavrihytta.
Er du ute etter å gå langt er det bare å komme seg opp tidlig og gå mot Abiskojaurrehytta i Sverige. Turen er på ca. 3 mil, men går stort sett i slak nedoverbakke på god sti. Det er fullt mulig å dele opp denne etappen i to ved å ta en overnatting på den lille Unna Allakas Fjällstuga.
Sjarmøretappen ned til Abisko er lett og går langs den mest kjente og best tilrettelagte fjellstien i Sverige, «Kungsleden». Unn deg en god lunsj eller middag på Abisko Turiststation før du hopper på toget. Alternativt kan du fra Cunojavrihytta gå vestover til veienden ved Vuostagorzi.
Herfra kan du enten gå videre til Losisstua, og fortsette turen tilbake til Hunddalshytta, eller skaffe skyss i form av taxi eller bil til Narvik.
En historie om å endelig dra på tur i Jotunheimen, til tross for godt utviklet høydeskrekk.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.