Trænstaven er et fjell på den idylliske øya Sanna i Træna kommune i Nordland. Den ruver bare 338 meter over havet, men ser likevel massiv ut fra fjæresteinene. Den er et landemerke som ses fra store deler av Helgelandskysten.
Egil Fjellheim er guide i Rana Spesialsport. Gjennom årenes løp har han tatt med et tusentalls stykker opp den luftige fjelltoppen. Første turen hadde han i 1996, og siden har det ballet på seg, og han vet at han har en travel tid i vente.
– Vi arrangerer to til tre turer om dagen under Trænafestivalen. Alle som tar en guidet tur får låne sikkerhetsutstyr, slik som seler, hjelm og prusik. Man er sikret i et tau hele veien opp på nordvest-siden, forteller han.
Egil vil beskrive bestigningen som avansert klyving, med partier med lett klatring. Turen opp omtales som luftig og eksponert, og kan for mange være krevende.
– Det er grad 3+ som vi sier på klatrespråket. De fleste i grei fysisk form kommer seg opp uten store problemer, men om lag 10 prosent bryter underveis på grunn av høydeskrekk, forteller han.
I sommerhalvåret og under den etter hvert anerkjente Trænafestivalen er det mulighet for å bestige Trænstaven.
Brukte 10 timer opp
Erfarne klatrere bestiger også fjellet utenom den såkalte turistløypa, og man kan en sjelden gang skimte et par kile-klatrere på sørveggen.
– Skal du klatre opp Trænstaven fra den siden, må du være en veldig avansert klatrer. Det er ikke så ofte vi ser at noen begir seg ut på det. I fjor klatret et par franskmenn opp, de brukte 10 timer, forteller Egil.
Trænafestivalen
Hvert år tar nesten 3000 stykker turen til eksotiske Trænafestivalen. Som en kontrast til fest og konserter er det mye å oppleve for den som ønsker. I tillegg til topptur er det også mulighet til å leie seg kajakk, delta på yoga og familiecamp. Nytt av året er «Trænathlon», som starter med fire kilometer løping på Husøya hvor Trænafestivalen pågår. Derfra skal man svømme en kilometer over til Sanna hvor Trænstaven ligger, for så å løpe to kilometer opp Trænfjellet. For å komme seg til Træna kan du reise med ferje og hurtigbåt fra blant annet Sandnessjøen, Nesna og Stokkvågen. Disse rutene har daglige anløp til Husøya på Træna. Fra Husøya går det lokalbåt til Sanna.
Se www.helgelandske.no for rutetider.
Utfordrer høydeskrekken
Rebecka Helene Haugerud fra Kongsberg er en av mange som har tatt turen opp under festivaluka.
– Dette er helt klart et av høydepunktene med festivalen og et mål jeg hadde satt meg for sommeren, forteller hun.
Spenningen er til å føle på og ordet høydeskrekk blir gjentatt flere ganger blant de nye deltakerne. Alle som skal være med må fylle ut og signere et skjema som blant annet omhandler at man er frisk og gjør det på eget ansvar.
Under oppstigningen rusker det i gresset i det vinden tar tak. Rebecka holder et godt grep rundt tauet. Hun har enda ikke turt å snu seg for å nyte den vakre utsikten som hun vet er i panorama bak henne. Fokuset er å komme seg opp på toppen sammen med de andre i gruppa. To har allerede trukket seg underveis i oppstigningen. Høydeskrekken ble rett og slett uhåndterbar.
Midtveis knyter det seg i magen til Rebecka og hun kjenner det blir i luftigste laget.
– Jeg tenkte er det her jeg må snu, sier hun.
Hun samler seg og etter et par timers gange når hun toppen. Der venter det en 360 graders utsikt over Helgeland som hun ikke har sett maken til.
– Den sinnsyke utsikten på toppen gjorde det verdt alt strevet. Vi skimtet Svartisen, Lofotveggen og hundrevis av øyer, forteller Rebecka og fortsetter:
– Det kjentes ut som jeg hadde gått en seks timers tur, fordi jeg brukte mye energi på å være anspent og redd. Det føltes ubeskrivelig deilig å komme seg på Trænstaven.