Skinnarbu - Grasfjell: Lett tur med mange muligheter
Skinnarbu kan tilby et fantastisk turområde i lettkupert terreng. Du kan velge hvor langt du vil gå, og vil uansett få stor glede av turen. Den lange turentar oss med forbi tre fine vann. Legger du til en ekstra mil, kan du gå opp til Bosnuten.
Ved Sandvatn blir det bygd et lite museum til minne om sabotørene fra andre verdenskrig. Foto: Erlend Larsen
Lesetid: 3 minutter
Vi begynner turen med å gå forbi det lille tjernet og opp bakken på traktorveien. Etter 300 meter kommer vi til det første stikrysset. Her går vi rett fram mot Sneiseli.
En kilometer fra hotellet kommer vi til et stikryss hvor du kan ta til høyre. Følger du denne stien, ender du med å gå den korte runden på 2,5 kilometer. Stien bukter seg videre mellom lave koller, og passerer et stikryss hvor du kan gå mot nord til Frøystaul.
Vi går videre, og passerer høyspentlinjene. I neste kryss kan den som vil gå runden på åtte kilometer ta til høyre. Den ruta passerer Grastjønn. Vår tur fortsetter opp skaret til venstre. Stien runder på sørsiden av Sandvatn, og vi kommer til et par fine rasteplasser. På nordsiden av vannet er det bygd opp en ny hytte. Den ligger ved siden av ei svært lita hytte tungtvannsgjengen benyttet i oktober-november 1942.
I hyttaforberedte de landingssonen for to seilfly med britiske soldater. Seilflyene skulle etter planen lande ved Møsvatn, noe som er nærmere beskrevet i turforslaget til Bosnuten. I 2019 skal Hardangervidda nasjonalparksenter åpne et lite museum i hytta tungtvannsgjengen brukte. Vi har en guide som tar deg gjennom Sabotørstien som ble brukt under 2. verdenskrig.
Dekningshytta var bygd for å huse tjenerne til skipsreder Klaveness, men sabotørene tok den i bruk for en kort periode. Senere ble hytta tatt i bruk av motstandsfolk og karer fra kompani Linge i forbindelse operasjonene moonlight og sunshine i 1944-1945.
Formålet med denne operasjonen i Telemark var å beskytte viktige industrianlegg mot ødeleggelse i tiden frem mot frigjøringen. Nasjonalparksenteret skal gjenskape atmosfæren fra krigen. I hytta vil vi få se hvordan hverdagen fortonet seg forsabotørene.
En av dem hviler på en seng mens en annen kommuniserer med England på radioen. Det vil også bli bygd en visningshytte som skal fortelle historien til denne dekningshytta og de andre syv hyttene sabotørene brukte de månedene de oppholdt seg i Norge.
Museet skal fortelle mer om hvem sabotørene var og hvordan de trente i Skottland. Museet skal også fortelle om faunaen i fjellet, så det blir både lokalhistorie og biologi. Turen vår følger foten av Grasfjellet til en liten seter. Ned til venstre får vi Sandsetvatn, mens bak oss ser vi Gaustatoppen i fin positur. Er du heldig, kan du se reinsdyr på vandring i dette området.
Fra setra er det et lite parti hvor stien er litt vanskelig å se, men det er bare å følge foten av Grasfjell mot vest. Snart ser du Store Grasfjelltjønn, hvor det er sandstrand og flere fine rasteplasser. På sørsiden av vannet går stien videre opp til Bosnuten.
Vår tur fortsetter på østsiden (høyre side) av Grasfjelltjønnet. Møsvatn dukker opp foran oss når vi nærmer oss Skinnarbu. Stien går ned til hyttefeltet som ligger sør for Skinnarbu. Vi kommer til et stikryss hvor det ikke er skiltet hvor vi skal gå: Her tar du til venstre og går mot hyttefeltet.
Stien er gruset opp og tilrettelagt, og går snart opp på en gangbru. Det er bygd opp en liten gangvei som tar oss over bløte områder. Snart er vi tilbake på traktorveien som tar oss ned til Skinnarbu. Når du er tilbake til parkeringsplassen, kan det være verdt å besøke Naturog villreinutstillingen på Hardangervidda nasjonalparksenter.
Parkering: Ved Hardangervidda nasjonalparksenter / Skinnarbu høgfjellshotell
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.