Å gå sabotørstien er en unik mulighet til å gjenoppleve en norsk historisk bragd. Tungtvannsaksjonen har for alltid festet seg til historiebøkene. Innsatsen fra alle de involverte var imponerende, ikke minst at fire av dem klarte å overvintre på fjellet.
Terrenget går bratt nedover når du nærmer deg veien. Foto: Erlend Larsen
Lesetid: 3 minutter
Sabotørstien
Det er helt naturlig at tungtvannsaksjonen hedres gjennom denne sabotørstien, det må være i sabotørenes ånd. Underveis er det satt opp veldig gode informasjonsskilt som fyller turen med kunnskap som må leve videre. Vi som følger i sporene etter krigens helter får bare en liten smaksprøve av ruta soldatene gikk.
Turen begynner ved Rjukan Fjellstue i Telemark, og følger bilveien inn i Hjerdalen. Sabotørstien begynner med en bratt motbakke, men den varer ikke så lenge. Etter halvannen kilometer kommer vi til stien som går til høyre og tar oss forbi noen hytter på en setervoll. Stien begynner å stige, og vi får en solid motbakke igjen.
Når vi har passert hytta som ligger så flott oppe i bakken, flater det ut, og vi kommer inn i mer lettkupert terreng. På vår høyre side passerer vi en liten kolle. Tar du turen oppom der, finner du noen gode utsiktsplasser.
To kilometer inne på sabotørstien kommer vi til et stikryss. Kjerringsveiven går til venstre, men det kan du også gjøre noen meter. Et lite steinkast fra sabotørstien ligger det en liten hytte som er en kopi av hytta tungtvannssabotørene bodde den siste natta før aksjonen. Hytta skal innredes slik den var da soldatene lå der, og planen er at den skal leies ut til sånne som oss.
Stien begynner å gå nedover, og bakken blir gradvis brattere. Det er helt overkommelig å gå ned bakken til veien. Sabotørstien fortsetter i veikanten til litt forbi den krappe svingen. Et skilt viser vei ned i skråningen, som gjør at du tar det bratteste alternativet til veien som kommer tilbake lenger ned.
Skråningen er veldig bratt, men det går helt greit å ta seg ned. Stien kommer ut ved Vemork, og du kan ta den trygge veien tilbake dit.
Den originale sabotørstien gikk ned skråningen helt innerst i svingen, og kom frem på baksiden av husene du kommer til med dagens sti. Denne skråningen er betydelig brattere. Stien fortsatte på veien et lite stykke videre, og går inn på den åpne plassen på høyre side av veien.
Går du mot elven, så kan du skråne til venstre. I venstre hjørne av plassen går det en sti ned i juvet. Når bakken begynner å bli bratt, vil du finne et tau du kan holde deg i. Merk at det å gå ned i juvet innebærer en stor fare dersom det slippes vann ut fra demningen lenger opp.
Krysser du elven, så vil du finne et tau på motsatt side som du kan bruke til hjelp i den bratte motbakken. Det er gått opp spor i steinhaugen som ligger ned mot elven. Sporet går opp til den gamle jernbanelinjen som du kan følge inn til Vemork.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.