Turen går gjennom bjørkeskog i et forholdsvis flatt område. Stien følger Møsvatn fem kilometer før den krysser noen myrer og går mellom koller og små vann. Terrenget er lett å gå i, men enkelte steder kan det være litt vanskelig å finne fram.
Hondletjønn ligger vakkert til. Foto: Erlend Larsen
Lesetid: 3 minutter
Noen steder er stien svak eller fraværende. Det betyr at du bør ha med kart samt være trygg på å navigere etter kart. Det er kun korte avstander hvor det var nødvendig da vi gikk turen. Det er også forholdsvis enkle områder å orientere seg i. Myrene er markerte og gjenkjennbare på kartet, innsjøene likeså, og kollene du ser på kartet er godt synlige i terrenget. Skulle du bli usikker på hvor du er, er det bare å gå mot sør, så blir du fanget opp av en markert sti eller vei for firehjulinger. Utgangspunktet for turen er parkeringsplassen rett sør for Møsvassdammen.
Vi går over demningen, som ble ferdigbygd i 1906. Dette var den første store betongdemningen som ble bygd i Norge og Telemark. Møsvatn var lenge Europas største vannmagasin, og var en viktig del av Vemork kraftverk fra 1911. Ved parkeringsplassen kan du for øvrig se hvor høy vannstanden er.
Innsjøen er regulert til å skulle være mellom 900 og 918,5 meter over havet. Vi tar til venstre på den andre siden av demningen. Turen følger veien et godt stykke opp i bakken, og tar til venstre igjen når vi kommer til en markert sti.
Til å begynne med går vi på en liten vei for firehjulinger, men den går snart over til en sti, før den blir vei for firehjulinger igjen. Det går mange stier ut til sidene, men hovedstien er lett å følge. De fleste stiene går til hytter. Veien går over tunet til et lite gårdsbruk.
Rett før gårdsbruket står en strømboks med en liten stolpe ved sin side. Vi går inn i terrenget der og følger høydedraget til vi har passert gården, deretter går vined på veien for firehjulinger igjen. Etter drøyt fire kilometer skal vi gå over ei myr til høyre og opp en liten bakke.
Stien kan være vanskelig å se, så du bør som nevnt ha med kart. Blir du usikker, er det jo bare å returnere på den samme stien du kom på. På den andre siden av myra kom vi inn på en mer markert sti igjen. Denne går til den søndre vika av Hondletjønn, for deretter å følge vannkanten et stykke.
I den neste vika kommer vi til ei myr som gjør at vi må gå litt innover myra før vi kan gå ned til Finnerotjønn. Etter å ha gått et lite stykke langs vannkanten må vi gå et lite stykke opp langs kanten av ei myr. Det er ikke så godt å se stien, men vi valgte å gå mellom kollene.
Bak den venstre kollen skrånet vi til venstre, og kom inn på sporene etter en firehjuling. De går til oversiden av en ny myr, før vi kommer inn på en mer markert sti. Stien fortsetter delvis i bjørkeskog og delvis over myrer. Er du heldig, er det en mulighet for å få se elg i dette området.
Vi var heldige og kom over tre rådyr. Stien blir tydeligere når du nærmer deg Grosettjønn. Rett før innsjøen står det måleutstyr som hører til vassdraget. På nettsiden til NVE kan du finne måleresultatene fra denne stasjonen. Turen ned skråningen går vi på en tydelig sti langs elven Grosetåe til vi kommer på Frøystaulvegen, som er den gamle veien som går langs elven Måna.
Denne veien følger vi tilbake til parkeringsplassen. Store deler av turen går enten langs Møsvatn eller forbi flere mindre vann hvor det burde være gode fiskemuligheter. Sjekk om det er tillatt å fiske, samt hvordan du skal betale fiskekort først.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.