På vei ned fra fjellet mot Hjerdalen. Foto: Erlend Larsen
Lesetid: 3 minutter
Helberghytta er oppkalt etter Claus Helberg. Han var en av de fire unge soldatene som deltok i Operasjon Grouse høsten 1942.
Oppdraget deres var å rekognosere og forberede landingsplassen for to store seilfly fylt med britiske ingeniørsoldater.
Flyene skulle lande på en av myrene ved Møsvatn, og soldatene skulle sprenge tungtvannsanlegget på Vemork. Oppdraget ble avbrutt, og de fire soldatene måtte overvintre på fjellet – mot alle odds. Natt til 28. februar 1943 var Helberg med på sprengningen av tungtvannsanlegget.
Deretter kom han seg til Storbritannia, igjen på imponerende vis. Norge var okkupert og de tyske soldatene gjorde det de kunne for å pågripe sabotørene. I oktober 1944 landet Helberg enda en gang med fallskjerm i et okkupert Norge for å delta i Operasjon Sunshine. Oppdraget var å hindre okkupasjonsmakten fra å ødelegge norsk industri.
Claus Helberg var glad i naturen og bidro sterkt til å åpne fjellet for nordmenn. Etter krigen var han en av pådriverne for selvbetjeningshyttene til DNT, en organisasjon han var aktivt med på å bygge opp. Helberghytta ligger i et område hvor Helberg var aktiv under krigen.
Da hytta åpnet i 1993 var den med på å gjøre Hardangervidda enda mer tilgjengelig for oss som liker å gå tur. Vi begynner turen vår med å ta taubanen fra Krosso til Gvepseborg. Følg veien 800 meter opp bakken til den krappe svingen, der går det en sti inn til venstre.
Følg stien som er steinlagt av sherpaer til stikrysset hvor det er skiltet til Helberghytta. Stien er godt merket med DNT’s røde T’er. De første 1,5 kilometerne er brattest. Deretter går det mye lettere i fint og lettkupert fjellterreng. Det er ca 7,5 kilometer fra Gvepseborg til Helberghytta.
Hytta er ubetjent, men lar seg åpne med DNT’s nøkkel. Sjekk åpningstidene på www.ut.no for å være sikker på om hytta er åpen for bruk.
Overnatting på en DNT-hytte burde være en obligatorisk erfaring for barn og unge. Opplevelsen av å bo i en enkel hytte, og kanskje sammen med vilt fremmede mennesker som viser seg å være hyggelige, spennende og interessante å snakke med, er dannende.
Du kan bli flere netter på hytta om du vil. I nærområdet er det flere stier du kan gå tur. Hytta er også et godt utgangspunkt dersom du vil gå inn til hytta på Kalhovd. Turen til Rjukan Fjellstue begynner med å gå tilbake samme vei. Etter 3,3 kilometer kommer du til et stikryss.
Det er et tydelig skilt som viser veg til fjellstua, og stien er godt merket. Turen fortsetter i lettkupert terreng, og passerer noen fine innsjøer. Ved Skarketjønn vender vår tur mot sør, og vi begynner snart på nedstigningen fra fjellet. Når vi kommer ned til skogsbeltet blir nedstigningen litt bratt. Vi kommer ned til grusveien, som vi følger til Rjukan Fjellstue i Telemark.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.