Merdø: En av kystens best bevarte uthavner

Merdø er et vakkert sted fullt av historie og herlige badeplasser! Få en flott tur rundt øya på tursti.

Sist oppdatert: 5. mai 2021 kl 13.00
Merdø Arendal Sørlandet turguide
Følger du stien rundt på Merdø, så vil du oppdage hvor variert naturen er her, med rullesteinstrender, svaberg og storhavet på sørsiden og lune sandstrender, trivelig bebyggelse og fine teltplasser på nordsiden. Foto: Torolf Kroglund og Arendal Turistkontor
Lesetid: 4 minutter

Merdø er Arendals badeøy. Sier du «merdø» til en franskmann tror han kanskje at du banner. Men du kan banne på at dersom du sier det samme til arendalittene – eller andre med et forhold til sørlandskysten, så smiler de og tenker fine tanker.

For Merdø er en av de fineste klassiske uthavnene langs denne kysten. Kanskje minner det om barndommens sommerparadis i den populære «Vi på Saltkråkan»? Sommerparadis er det i alle fall.

Sommerparadiset består av hvitmalte, små hus så tett på stien at vi skulle tro det er privat. Men så er da vinduene utstyrt med kniplingsgardiner og sladrespeil slik tradisjonen er på Sørlandet. Da har man overblikk også innenfra.

Foto: Torolf Kroglund
Merdø Arendal Sørlandet turguide

Til husene hører gjerne møysommelig bygde steingjerder eller hvitmalte plankegjerder og med herlige frukthager innenfor. Men er du ikke en av de få priviligerte som har sommerhus her, så er det likevel et åpent paradis for deg.

Å bare gå rundt og se på alt dette lekre er kanskje enda mer idyllisk når du vet at du kan se så mye du vil, og nyte omgivelsene uten å ta del i vedlikehold og arbeid med hus og hage.

Dessuten er det flere gode sandstrender til fri benyttelse, og på vestsiden av øya – og helt sør – er det også noen flotte svaberg som kneiser rett ut i havgapet. Der er det utsikt til «de tvende fyr» Store og Lille Torungen i vest. Rundt hele øya går det en tursti som er delvis merket. Turstien er et godt utgangspunkt ikke bare til å forflytte seg fra strand til svaberg, men også for en god tur enten det er utforsking av øya eller en kjapp løpetur i fantastiske og svært varierte omgivelser.

LES OGSÅ: Rundtur på Skauerøya

Merdø Arendal
Kart for turen

Merdø rundt

Du kan reise ut til Merdø hele året med rutebåt. Om sommeren har rutebåten flere daglige avganger fra Pollen i Arendal sentrum. Det anbefales å bruke den da det ikke er så mange gjestebrygger på havnesiden av øya.

Å padle ut med kajakk er imidlertid et svært godt alternativ, og da kan du også velge fritt hvor du vil gå i land. Det er flere fine gressletter på øya hvor det er perfekt å slå opp telt. Sommerstid er du garantert ikke alene. På nordsiden av øya er det lunest, og her ligger selvsagt havna med sine brygger. Her er også de fleste sandstrendene, og mesteparten av bebyggelsen.

Det går en fin vei langs husene og sandstrendene. Nordvest på øya – nærmest Arendal – er det fine gressletter innenfor sandstrendene hvor teltet kan slås opp, og hvor du ellers kan springe fritt. Her står det et skilt som viser at turstien «Merdø rundt» begynner her. Langs stien finner du en rik flora og dessuten næringsrike og smakfulle markjordbær.

Merdø Arendal
Merdøgården

Stien tar deg til sørsiden av øya som er helt annerledes og mer værutsatt enn nordsiden. Her er det steinstrender, og du ser rett ut på Store og Lille Torungen fyr. Her forsvinner stien, og du kan følge strandkanten videre. Sørvest på øya går steinstrendene over i noen voldsomme og flotte strekk med svaberg. På riktig fine «smeigedager» er det ingenting som slår det å ligge utstrakt på disse svabergene med utsikt rett ut i havgapet.

Her finner du også igjen stien langs flere sandstrender og går omgitt av en rik strandflora tilbake til kulturlandskapet på nordsiden av øya. Turen er flott dersom du vil utforske øya, ikke minst fordi landskapet forandrer seg så mye underveis.

Her er det noe spektakulært og nytt bak hver sving! De tyngste partiene er kanskje langs steinstrendene. Om du har med deg barn, er det bare å ta tiden til hjelp. Her er det mangt å utforske siden det er mye rart som blir vasket opp fra havet. Og kanskje er det krabber eller andre småkryp? Er du botanisk interessert, er det noe nytt å oppdage overalt. Turen Merdø rundt kan være 2–3 km lang, men kan altså gjøres lengre om du bare er flink nok til å ta deg god nok tid.

Avslutt gjerne rundturen rundt med et friskt sjøbad! Og besøk så museet, hvor du først får vite mer om den interessante historien og etterpå nyter en kaffe og en is på kafeen. God tur!

FAKTA:

Type tur: Kort gåtur

Vanskelighetsgrad: Fin tursti, men lengre partier langs strandkanten med litt mer krevende steinstrender og svaberg.

Lengde: 2–3 km

Tid: Mindre enn 1 time

Merking: Noen skilt og informasjonstavler. Men det er ellers lett å finne stien som er bred og tydelig, med unntak av steinstrendene og svabergene sør på øya.

Atkomst/startpunkt: Rutebåt fra Arendal sentrum, med flere avganger sommerstid og færre avganger resten av året.

Overnatting:

• Fint å telte mange steder på øya. Gresslettene på nordsiden er perfekte. Her er du nær sandstrendene også.

• Flere overnattingsmuligheter i Arendal by.

• StoreTorungen, 28 sengeplasser, Aust-Agder Turistforening, ubetjent, må bestilles. Vær oppmerksom på at det kan være grov sjø her.

Denne turen er hentet fra boken 50 anbefalte turer på sørlandet, skrevet av Torolf Kroglund.

Les om flere turer fra boken og Sørlandet her.

Publisert 5. mai 2021 kl 13.00
Sist oppdatert 5. mai 2021 kl 13.00

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen