HJØRUNDFJORDEN RUNDT: Gjennom seks dager, eventuelt fordelt på flere etapper over flere år, utfordres turfolket til å beseire om lag 100 kilometer og cirka 6 500 høydemeter. FOTO: Arild Eidset
Lesetid: 15 minutter
August 1884: Den berømte, engelske klatrepioneren William Cecil Slingsby og hans følge klyver bestemt mot toppen av det 1564 meter høye fjellmassivet i Ørsta kommune, kjent som Slogen.
På denne tiden bor Slingsby med sin kone og svoger på Sæbø i Møre og Romsdal, og hyrer inn Jon Klokk som fører. Han hadde besteget tinden for første gang så tidlig som 1870, sammen broren Bernt som bare var 13 år.
Tidlig om morgenen blir svogeren og Slingsby rodd over fjorden. Her møter de førstebestiger Klokk, og påbegynner den etterlengtede Slogen-bestigningen via Langesæterdalen. Belønningen viser seg etter hvert å være formidabel.
For helt øverst, der hvor breen slutter, reiser berget seg til værs, som et tårn bygd av forvitrede gråsteinsblokker. Det eventyraktige alpelandskapet byr på seg selv, og tindrer på fjellentusiastenes netthinner.
Når de så nærmer seg toppen, som er cirka en favn i diameter og dekket av nakne steiner, utbryter Slingsby: «Der er varden! Klokk, det gleder meg du var førstemann på deres eget fjell».
«You will never see another such view», skriver han kort tid senere til dikteren Kristoffer Randers. Og den lyriske embetsmannen er tydeligvis enig. Han skriver nemlig i sin velkjente turbok – «Sunnmøre» - at «av alle tinder på Sunnmøre, har Slogen den dristigste reisning, mest elegante bygning og den mest utpregede og fullendte tindeform. Kan man elske en tind, elsker man denne», skildrer han og sammenligner den sylspisse toppen med et eifeltårn. I løpet av 49 år besøker Slingsby Norge 21 ganger, og gir et vesentlig bidrag til utforskingen av de mange ukjente områdene i landet.
Mars 2015: På over fire sider i en av Storbritannias største aviser, The Telegraph, forteller Pippa Middleton (31) med store ord om sin reise på Sunnmøre. 31-åringen, eller Philippa Charlotte som hun egentlig heter, kom på «alles» lepper over natten da søsteren Kate giftet seg med prins William i 2011. I dag er hertuginnens lillesøster spaltist i den britiske avisen, og følger bokstavelig talt i Slingsbys fotspor på tampen av årets vinter.
Reisefølget hennes farter blant annet med båt fra Ålesund til Sæbø, overnatter på Sagafjord Hotel i to netter, og drar på tur i Hjørundfjord-fjellene Slogen, Randers Topp, Kolåstinden og Skårasalen.
«En populær tur er toppturen på Slogenfjellet, som William Cecil Slingsby, den berømte engelske fjellklatreren, sa var Europas «stolteste». Han sa at ingen andre steder vil du se en utsikt som denne. Men ingen ord lever opp til Slogen. Hvis du elsker friluft, er dette enkelt og greit et sted du må dra til», skriver Pippa i sine spalter, etter å ha besøkt Hjørundfjorden.
«Så snart jeg har tid til høye tinder og eksepsjonelle opplevelser, vender jeg nesen mot denne fjorden, og svinser meg opp til en av toppene.» Ma Ortiz, fjellgeit
Men om folk hevet på øyenbrynene da de så søsteren til Storbritannias neste dronning boltre seg blant norske bygders tinder, vakte det like stor oppsikt da den nyskilte alenemoren, Ma Ortiz (38), entret fjell barbeint, i klatretau og på ski, med ballkjoler fra e-Bay. Attpåtil tok hun bilder av seg selv – fra våren 2010 til våren 2011.
På denne tiden hadde hun nylig kommet ut av et ulykkelig ekteskap. Nedbrutt flyktet hun hjem til Ørsta – fra en hovedstad hun ikke hadde råd til å bo. Men friluftsentusiasten nektet å innta rollen som offer. Hun måtte finne noe som gjorde henne sterk. Hun kastet blikket opp og frem, og fant ny motivasjon. Fjellheimen.
– Fjellene rundt Hjørundfjorden betyr mye for meg. Så snart jeg har tid til høye tinder og eksepsjonelle opplevelser, vender jeg nesen mot denne fjorden, og svinser meg opp til en av toppene. Det er luksus, forteller Ortiz, som også nevner Slogen som en av en håndfull favoritter i strøket.
Hun omtaler fjellet som episk, med en fantastisk utsikt. Det var her hun tok selvportrettene til serien «Tyll på Tind», og utstillingen sørget for fullt hus, med kø utenfor, i Ørsta Kunsthus i 2012.
– Fjellet er massivt, og opplevelsen deretter. På samme fjell traff jeg min forlovede på en tur et par år senere. Videre har jeg fotografert brudepar, konfirmanter og et 60-årslag på den tinden. Så det er et fjell med fantastiske opplevelser. sier Ortiz.
Og sett i lys av at brusen, isen og drinken den senere tiden er blitt dyrere i utlandet på grunn av den svake kronekursen, er det kanskje ikke overraskende at nordmenn planlegger å tilbringe hele – eller deler av – årets sommerferie i Norge. Norsk turistnæring opplevde et rekordår i fjor. Flere utenlandske turister fant veien, samtidig som uvanlig mange nordmenn valgte å feriere hjemme. Mye takket være det varme sommerværet. Turistundersøkelsen for 2014 viste også en betydelig økning i aktivitetsnivået til både norske og utenlandske turister, som dokumenterer at stadig flere av oss bruker kulturaktivitetene i eget land.
«Fjellene er tinder. Spisse og majestetiske, men også utfordrende. Her er det rett opp fra fjorden til 15-1600 meter.» Arill Riise, nyhetsanker
Det er i hvert fall vanskelig å unngå superlativer, når Sunnmøre og Hjørundfjorden skal beskrives som et feriealternativ. TV 2-ansiktet Arill Riise (56), som er født på Sæbø, forteller med stor entusiasme om fjellene rundt Hjørundfjorden.
– Fjellene er tinder. Spisse og majestetiske, men også utfordrende. Her er det rett opp fra fjorden til 15-1600 meter. Her får du teste hvor mye melkesyre du kan produsere, men det er verdt det. Utsikten på vei mot toppene er unik, sier Riise.
Den frilufsinteresserte sunnmøringen sammenligner Slogen med en pyramide, og forteller at fjellet like gjerne kunne ha stått modell for logoen til Paramount Pictures. TV 2-kjendisen beskriver det som Norges vakreste fjell.
– Ikke noe fjell er mer grasiøst og mektig. Det er en opplevelse alle må unne seg, særlig du som hater å gå i fjellet. Dette fjellet går du ikke uten minner fra, sier Riise og anbefaler i samme slengen også fjellene Skårasalen, Grøtdalstinden og Lisjedalshornet.
– Det er oppstigninger som alle kan klare, men som gir deg unike opplevelser på hver sin måte. Når du står på disse toppene føler du deg litt større, og ikke minst rikere, sier Riise.
Fjellene langs Hjørundfjorden består i all hovedsak av stablestein.
Bare enkelte steder, som i Molladalen, finner du rene, faste partier med vertikalt fjell.
Sunnmøres ultimate eventyr vil mange hevde er konseptet «Hjørundfjorden rundt». I løpet av seks dager, eventuelt fordelt på flere etapper over flere år, utfordres turfolket til å beseire om lag 100 kilometer og cirka 6 500 høydemeter. Enten i form av fellesturer i regi av Den Norske Turistforening (DNT), eller for egen fot.
– Hjørundfjorden er en unik plass på kloden. Ingen andre steder herjet ismassene så brutalt og så finslepent som her. Fjordkrysset ved Sæbø er som malt av Tidemann og Gude, sier Arild Eidset (50), markeds- og informasjonsansvarlig i Ålesund-Sunnmøre Turistforening.
Han er mannen som lanserte ideen om turkonseptet, og realiserte den.
Den ivrige fjellentusiasten forteller at Hjørundfjorden rundt, som organisert fellestur, ble gått for første gang sommeren i fjor - og markerte Ålesund-Sunnmøre Turistforenings 125 årsjubileum. Derimot har flere gått rundt fjorden tidligere, og rekorden er ifølge Eidset på 19 timer. – Deltakernes gevinst ved å gjennomføre er mestring og prestasjon for egen del, og for prestisjen, sier initiativtakeren.
Turen går rundt hjertet av Sunnmørsalpene og kan sammenlignes med de ekte Alpenes populære «Haute Route».
– Viktigst er likevel at man drar herfra med mer kunnskap enn da man kom, at man ønsker å vende tilbake, sier Eidset.
I 2009 fullførte samboerparet Otto Lund (59) og Inger Lise Innerdal (55), sammen med turvennen Johan Solberg (58) fra Oppdal prosjektet med å stå på det høyeste punktet i hver enkelt kommune her til lands. 430 i slaget. Siden har trioen realisert nye turprosjekter, og samboerparet er snart aktuelt med en bok, som tar for seg familie-, klyve- og skiturer. Det er ikke til å legge skjul på at Hjørundfjorden har en spesiell plass i deres pulserende turhjerter.
– Området er spesielt, da man kan oppleve å slite seg opp til høyreiste tinder og avslutte dagen med et forfriskende sjøbad om kvelden. Ja, kanskje til og med fiske sin egen torsk til middag, sier Innerdal.
Duoen forteller at Dalegubben og Skårasalen, med utgangspunkt fra Sæbø, er verdt et besøk. Sistnevnte topp, som altså også får de beste skussmål fra Pippa, Ortiz og Riise, blir for øvrig sagt for å være Egil Drillo Olsens favorittopp.
Her har den tidligere landslagssjefen fått oppkalt en rute etter seg, «Drillo-ruta». Den er drøyt tre timer lang en vei, og tar deg 1 546 meter over havet.
–Vi har falt grundig for området. Det er helt sikkert, sier Innerdal.
Det er «verdens vakreste» alt, her.
Intet galt sagt om de steile toppene over de dype fjordene, men Sunnmøre har mer å by på enn alpelandskapet. For den som er på jakt etter for eksempel familie- eller kjæresteturer, er mulighetene mange. Både ut mot havet og innover i fjord- og fjellandskapet.
Vertshuset Christian Gaard Bygdetun i den vesle bygda Trandal kan da være ett alternativ å besøke. Dette var barndomshjemmet til Frank Storeide, som mot alle odds ville restaurere den gamle gården og bygge et serveringssted mellom bakker og berg ut med havet på nittitallet.
– Han brukte fire år på å overbevise Ørsta kommune om at dette ikke var et merkelig påfunn, selv om det jo var det, da. Folk ristet bare på hodet før det ble åpnet i 1999, smiler en stolt datter, Lenita Storeide (35), blant den flotte arkitekturen på gården. Men selv om innbyggertallet allerede på denne tiden var i ferd med å bli bare tosifret i antall, er det i dag blitt et attraktivt reisemål. Farens drøm ble til virkelighet, og den storslåtte gården driftes av opphavsmannens voksne barn. Båtskyss er nødvendig, om du ikke legger til den idylliske kaien med båt for egen hånd, der det også er muligheter for en campingtilværelse.
Pappa Frank gikk bort i 2010, men blir sett på som en legende på Sunnmøre, noe også livsverkets besøkstall dokumenterer. – Det som var unikt med pappa var at han ikke var redd. Han tok en telefon til uansett hvem det måtte være. Han var på godfot med dem, forteller Lenita og legger til at deres unike plass har fått drahjelp fra blant andre Kjell Inge Røkke, Magne Furuholmen, DDE, Maria Mena og VIF-spillere.
I dag benyttes den populære gården til blant annet firmaturer, bryllup og musikkfestivaler. Tidligere er det blitt avviklet skilsmissefestivaler her, mens det nå er blitt en yndet plass for blues- og countryentusiaster. Foruten musikken, faller også den dramatiske naturen, lokale maten og ølen angivelig i god smak. Om lag 1 000 tilreisende er ventet til det veiløse stedet og sommerens countryfestival, selv om arrangementets slagord er «liten og nett».
– Hit kommer det folk fra hele landet og Sverige. Det bare øker på, forteller Siv Astri Erlandsen (52), en av countryfestivalens medarrangører. –Festivalen er kommet for å bli. Selv andre festivalarrangører er her for å se, fordi de synes det er spennende. Dette er jo litt annerledes, men midt i blinken for countryfolk, smiler solbrune Sivert Bjørdal (56), der imaget med det halvlange håret i nakken og logoen på klærne forteller at han er en del av arrangementet. Han er selv en av artistene som opptrer på countryfestivalen.
– Det er «verdens vakreste alt, her». Det er jo det, sier han med en munter undertone.
Her til lands finnes det ingen andre steder med en større konsentrasjon av alpine fjell enn på Sunnmøre. Helt frem til midten av 1800-tallet var denne fjellverdenen bare en stor hvit flekk på kartet.
Langs en av Hjørundfjordens armer, og ved foten av pompøse Slogen, finner vi bygda Urke, med et nyinnflyttet brødrepar. Andreas (36) og Tore Lindbæk (39) har nemlig gitt slipp på by- og arbeidsliv i henholdsvis Oslo og Ålesund. Målet er å livnære seg av driften av et tradisjonsrikt kaihus ved sjøkanten, og sette Urke på kartet.
– Dette har lenge vært en drøm for meg. Da det åpnet seg en mulighet, måtte jeg gripe den, sier Tore Lindbæk når han viser frem det restaurerte serveringsstedet, som inkluderer uteservering blant ruvende, nasjonalromantiske kulisser i form av stupbratte fjell, og fjorder som krysser hverandre.
– Her får de besøkende en kulturell bit av Norge, nesten som reklamert for Freia. Her har vi familierøtter, som betyr mer enn en lønnssjekk. Vi ønsker nå å vise frem dette fantastiske området til personer som ikke har sett lignende, sier Tore Lindbæk, som sa opp jobben som daglig leder for en av Ålesunds største nattklubber for å realisere drømmen.
– Vi ønsker på sikt å utvikle vårt eget ølmerke og selge over disk, sier storebror Lindbæk.
Denne sommeren serveres det imidlertid også et bredt sortiment av norsk øl i kaihuset, som har til hensikt å tilfredsstille selv de mest kresne tilhengerne av brunt gull.
Vafler og hjemmelagd sjokolade skal forsterke den særpregede, kulinariske opplevelsen.
Det vil også være mulig å låne båt, om det skulle friste med en tur i omgivelsene.
– Interiøret her er basert på identiteten og sjela til Urke. Den gamle disken er hentet fra kjelleren og blitt pusset opp. Vi har dessuten hentet panel fra et gammelt Urke-hus, som er gjort om til hyller og dekor på veggene. Maleriene og bildene på veggene stammer fra lokale kunstnere og fotografer, sier Tore.
«Her får de besøkende en kulturell bit av Norge, nesten som reklamert for Freia. Her har vi familierøtter, som betyr mer enn en lønnssjekk.» Tore Lindbæk, nyinnflyttet til Urke
Lillebror Andreas var på sin side en av 600 000 borgere i hovedstaden frem til nyttår. Nå er han en av 45 på sitt nye hjemsted. Sunnmøringen har solgt leiligheten og gått «all in» på morens hjemsted.
– Pippas flotte tur til Sunnmøre er garantert blitt diskutert blant henne og de kongelige i Storbritannia. Det hadde derfor vært den ultimate opplevelsen å få de alle sammen hit til kaihuset på Urke. Jeg kan fint være guide for Pippa, frir nærmest Andreas med et smil like skinnende som fjorden utenfor veggene.
Noen steinkast lengre inn i dalen ligger Hotel Union Øye. Hit har det kontrastfulle landskapet, de bratte urene og den frodige dalbunnen fått mange anerkjente personligheter til å oppsøke overnattingstedet.
Hjørundfjorden ble tidligere og på mange vis sett på som porten til norsk fjellherlighet. Og hotellslottet har tiltrukket seg kongelige fra hele Europa, til å feriere i den majestetiske vestlandsnaturen.
Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen, Knut Hamsun. Coco Chanel og Roald Amundsen er andre som har funnet veien.
– Dette er et historisk hotell. Det begynte med fjellsport og fiske, særlig blant engelske lorder og tindebestigere fra høyere sosiale kretser, som fortalte om sine opplevelser til aristokrater og overklassen på kontinentet, forteller hotelldirektør Mariann Øye-Mork (29), når hun blir spurt om hvorfor stedet gjennom tiden har samlet så mange kjente personer.
Selv har hun trasket rundt i disse hotellkorridorene fra hun var tre år gammel, og begynte som hotelldirektør i 2008. Da som landets yngste i sitt yrke.
Hotellets renommé bidro for øvrig til at det norske bandet Vamp for ikke lenge siden ringte den unge hotelldirektøren, med spørsmål om å få avvikle to konserter der i sommer.
Her overnatter bare gjester med nerver av stål.
– 28.- og 29. juli skal vi forsøke noe vi ikke har gjort før. Da kommer Vamp på besøk. Men jeg sier som Pippi Langstrømpe, dette går helt sikkert fint, sier Øye-Mork.
Den nærmest overdådig innredde herskapsgården ligger 18 kilometer fra Geirangerfjorden og drøyt to timers kjøring fra Ålesund.
– Antall solgte rom gjennom et år ligger på rundt 2 600, sier Øye-Mork.
– Ett av værelsene det er stor etterspørsel etter, er «det blå rommet».
Men her overnatter bare gjester med nerver av stål, skal vi tro noen av de tidligere gjestene. Grunnen er at det blir sagt at det spøker på det etter hvert mye omtalte rommet, og at det er vakre Linda som står bak. Tjenestejenta, som i 1890-årene kastet seg i fjorden, etter en ulykkelig kjærlighetshistorie med en av keiser Wilhelms offiserer. Forholdet var på denne tiden ulovlig, da denne tyske sjarmøren var ulykkelig gift i et arrangert ekteskap i Dortmund i hjemlandet. Derimot ble han nektet skilsmisse. Det kom ikke på tale for den velstående, katolske familien at han skulle gi den norske piken ring på fingeren. Til det var klasseforskjellen uakseptabel stor. Linda tok avgjørelsen så tungt at hun angivelig druknet seg i elven på Øye – kledd i brudekjole og blomsterkrans i håret. I dag hevder noen av hotellgjestene at de både kan se og høre Linda gå spasere omkring i det blå rommet på natten. Dører åpnes og lukkes på uforklarlig vis.
– «Det blå rommet» er det lett å få leid ut, sier hotelldirektøren.
Høsten 2013 ble Hjørundfjorden en del av Hurtigrutens konsept, da selskapet for første gang på over 20 år endret ruteplanen til «verdens vakreste sjøreise».
– Det er en fjord med en helt fantastisk natur, med fjell i hav og ikke minst et levende lokalsamfunn med fascinerende historier. Vi leter hele tiden etter det som forteller de unike og autentiske historiene fra Norge, sier Stein Lillebo, kommunikasjonsrådgiver i Hurtigruten ASA. Seilingene til fjorden er nå lagt opp som en del av høstkonseptet «Autumn Gold», med fokus på årstidens farger og smaker. For Hurtigruten blir det stadig viktigere å bygge spektakulære utflukter og aktiviteter rundt seilingen Bergen-Kirkenes.
– Vi har rundt 45 utfluktsleverandører og svært mange andre lokale samarbeidspartnere langs leden. Dette bidrar til å forsterke opplevelsen av Norge, og til lokal aktivitet på stedene vi seiler til, forteller Lillebo.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.