Rådyr og strikkesokker hos Hauane Bed & Breakfast

Hos Hauane Bed & Breakfast kan du mate rådyr i hagen og kjøpe hjemmestrikkete sokker på kjøkkenet. Er dette det hyggeligste gårdstunet å overnatte?

Sist oppdatert: 15. august 2014 kl 09.33
hauane bed & breakfast
IDYLLISK: Hauane Gård ligger innerst i Lysebotn, en bygd som bare har 14 fastboende innbyggere, men som hver eneste sommer får besøk av 100.000 tilreisende turister. Foto: Kjell Josten Lyse
Lesetid: 3 minutter

– Vil dere hilse på Gustav? 

Kjell Jostein Lyse stikker hodet inn døra på det rød eldehuset på Hauane Gård i Lysebotn. Han har på seg lang skinnfrakk, cowboyhatt og holder en tåteflaske i hånden. I døråpningen bak han står en liten skapning med fire ustøe bein.

– Vi fant det lille rådyret i hagen i sommer. Nå bor han på gården og får mat hver eneste dag.

Hauane Bed & Breakfast er det hyggeligste overnattingsstedet i Lysebotn, den lille bygda innerst i Lysefjorden. Den vinterisolerte bygda i Rogaland har 14 fastboende og er mulig å nå med ferge om vinteren. Når snøen smelter åpner veien og i løpet av sommeren er omtrent 100.000 mennesker innom bygda som er omgitt av bratte og høye fjell. Nesten 30 hårnålsvinger over gården, starter fotturen til Kjerag – det spektakulære fjellplatået der du kan gå ut på den fastkilte Kjeragbolten og se 1000 meter rett ned i Lysefjorden. Lysefjorden på langs er også en klassisk fottur. 

– De fleste som bor her har som mål å få med seg Kjerag, men det er også fint å kombinere oppholdet her med turer på både Preikstolen og den 4444 trinn lange Flørlitrappa lenger ut i fjorden, forteller bonden som i tillegg til rådyret Gustav også har sauer og hest på gården.

«Vi fant det lille rådyret i hagen i sommer. Nå bor han på gården og får mat hver eneste dag.»

På den idylliske gården overnatter du enten i andre etasje i våningshuset eller i et tilbygg på låven. I gamlestua serveres god, hjemmelaget frokost hver morgen – og døra inn til kjøkkenet til Kjell Jostein Lyse er åpen hvis du vil lage egen middag.

– I tillegg er det mulig å bruke grillen i eldehuset og settes seg ut og nyte utsikten. Selv om fjellene rundt oss er høye og bratte, er det sol et godt stykke ut på kvelden.

I stua på Hauane Gård får også Lysebotns største produksjon av hjemmestrikkete sokker bein å gå på.

–  Moren min er 84 år gammel, og hele vinteren sitter hun og tanten min og strikker sokker. I løpet av sommeren selger de ut hele produksjonen til gjestene som bor her.

Epilog: UTE besøkte Hauane sommeren 2009 – noen uker før rådyrjakta. Da var Kjell Jostein Lyse nervøs for hvordan det lille dyret skulle overleve høsten. Gustav klarte seg bra, og etter å ha vært et av de største foto-objektene i Lysebotn den sommeren, kom rådyret seg helskinnet gjennom høsten og fikk roet seg ned i løpet av vinteren. Gustav lusket nesten daglig rundt kjøkkenet på gården for å snike til seg et par brødskiver.

Hauane Bed & Breakfast 

  • OVERNATTINGEN: Hauane Bed & Breakfast ligger i Lysebotn, innerst i Lysefjorden. Gården har 15 overnattingsplasser i våningshuset og låven. Overnatting i dobbeltrom koster 350 kroner inkludert god, hjemmelaget frokost. Overnattingsstedet åpner i mai og stenger samtidig som veien ned til Lysebotn stenger for vinteren.

  • REISEN DIT: Fra Stavanger følges først E39 sørover mot Kristiansand, og så tar du av og følger Rv. 45 mot Sirdal til avkjøringen til Lysebotn. Alternativt er bilferge inn Lysefjorden fra Lauvik. Bilplass kan forhåndsbestilles. Kommer du fra Østlandet kjører du til Valle i Setesdal og deretter Suleskarvegen over fjellet mot Sirdal. Både fra Østlandet og Stavanger går siste del av turen bratt ned 27 hårnålsvinger ned til Lysebotn. Hauane går ligger på høyre side, rett før du kommer inn i bygda.

Publisert 15. august 2014 kl 09.33
Sist oppdatert 15. august 2014 kl 09.33

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen