Vil du på en lett og enkel fjelltur? Eller drømmer du om en tøff og utfordrende fjelltopp hvor det ikke er helt garantert at du kommer til å klare?
Norge har mange fjell med ulike vanskelighetsgrader. Noen av dem er lett tilgjengelige turmål med tydelig merking, mens andre er mer teknisk krevende og krever litt mer innsats – kanskje også litt flaks.
Hvor skal du dra?
Med skikkelig skotøy, vind- og vanntette klær, har du uendelige muligheter for fjelltur. Vi minner likevel om at vær og form ofte vil påvirke om fjellturen er gjennomførbar, og være åpen for at man vil måtte justere litt underveis. Derfor kan det være kjekt å ha både en plan A og en plan B når man vil på fjelltur.
Mat/snacks (hvis du skal på tur over flere dager eller overnatte i telt, les mer lengre ned i artikkelen)
Drikkeflaske/termos
Penger (kontanter/kort)
DNT-nøkkel/ medlemskort i DNT hvis du skal på DNT-hytter (husk å meld fra på forhånd)
Kart, kompass/GPS
En tursekk i 50-65 litersklassen er ofte stort nok til en helgetur, eller om dere er flere til å fordele utstyret.
Skal du på telttur – husk i tillegg:
• Telt
• Liggeunderlag
• Sovepose
• Brenner/gass
• Kjele- og kokesett
• Mer mat og eventuelt vann
Fjelltur for nybegynnere
Fjell med fantastisk utsikt må ikke bety masse slit. Dessuten kan det ligge flere oppdagelser underveis enn på selve toppen.
Vi slår gjerne en slag for de enkle og korte fjellturene. Været ikke like fort på de lavereliggende fjelltoppene. Ofte er ankomsten enkel, og det er tydelig hvor du skal gå.
Mange fjell eller ruter innebærer klatring eller krever tau, enten fordi et er bratt eller på grunn av ferdesel over bre. Om du ikke har den kompetansen selv, går det an å hyre fjellførere som organiserer føringstur.
I Norge er det Norsk fjellfagskole som utdanner og godkjenner fjellførere etter IFMGA-standarden.
Gondoler ikke bare et alpe-fenomen, og heller ikke så nytt i Norge som man skulle tro. Gaustabanen ble bygget som et NATO-prosjekt, mens Krossobanen (NB: midlertidig stengt) ble bygget av kraftpenger for at Rjukan-innbyggerne skulle få se sola i de mørkeste månedene.
Moderne gondoler i Norge er stort sett er knyttet til reiseliv og turisme, med plass til rullestoler og sykler. De mest kjente gondolene Ulriken i Bergen, Narvik, Loen, Voss og Åndalsnes. Ved de største skisentrene går ofte heiser og gondoler sommerstid.
De fleste fjellturer ender godt, men stadig skjer det at turgåere går seg fast i fjellet, at noen blir skadet og trenger hjelp for å bli hentet ut. En spontan tur kan fort bli annerledes og lengre enn tenkt.
Hvilken turbukse er best i test? UTE tester lette og solide bukser til fjelltur fra Amundsen, Bergans, Houdini, Klättermusen, Mammut, Norrøna, Stormberg og flere.
Fjellsko gir mer støtte når du går på tur i ulendt terreng. De avlaster anklene når du går med tung sekk, og de har godt grep på sleipt underlag. UTE tester klassiske fjellsko og lette tursko for dame og herre.
Toppmontert brenner eller gassbrenner med slange? Vi har testet over 20 ulike brennere, både toppmonterte kokesystemer, allsidige brennere og turkjøkken med dobbelt bluss.
Tursekk gjør det mulig å få med seg både sovepose, kokeutstyr og kanskje også telt. Vi har testet tursekk for dame, herre og barn som egner seg til både dagsturer og overnattingsturer fra kjente produsenter som Fjällräven, Osprey, Mammut, Lowe Alpine og flere.
Turistforeningen sine fjellvettregler
Planlegg turen og meld fra hvor du går
Tilpass turen etter evne og forhold
Ta hensyn til vær- og skredvarsel
Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer
Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre
Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is
Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er
Vend i tide, det er ingen skam å snu
Spar på kreftene og søk ly om nødvendig
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.