Flyktninger på grensa til Sverige under krigen. Foto: Riksarkivet
Lesetid: 5 minutter
Flyktningruta er både en historisk opplevelse for deg som er glad i andre verdenskrig, motstandsbevegelsene og skjebnene bak, og en flott vandrerute for deg som vil ha en langtur i marka.
Den ble opprettet som en egen, merket rute i 1995 i forbindelse med 50-årsjubileet for frigjøringen. Det finnes flere flyktningeruter i Norge, men denne tar for seg det meste av trafikken fra Oslo og østlandet mot Sverige.
Under krigen tjente denne ruta som fluktvei for opptil 40.000 nordmenn på Østlandet som flyktet over grensa til det nøytrale Sverige. Ofte med hjelp fra motstandsfolk i Milorg og grenseloser, og ofte med nazistiske tropper i hælene.
Historien om milorg-aktiviteten i marka og grenselosene er en spennende og viktig del av norsk motstandsbevegelse. Vi kan anbefale et besøk på museet ved grensa eller ytterligere lesning!
Vi kan dele ruta opp i to grove partier - det ene går fra Skullerud over den betjente hytta Vangen i Enebakk, gjennom øst- og sørmarka og frem til bredden av den store innsjøen Øyeren.
Det andre partiet starter i Fet, omtrent rundt Enebakkneset på andre siden av innsjøen, og fører deg gjennom det meste av Aurskog-Høland, over Minjarudkollen, forbi Gåsefjorden og Steinbyhytta til innsjøen Skjervangen.
For en strekning på denne delen av ruta går du gjennom bebyggelse og langsmed litt "kjedelig" åker og grusvei. Det blir spesifikt mellom gårdene Hjellebøl og Steinby i Aurskog-Høland.
På enden av ruta finner du Grenselosmuseet, et lite rødt hus som tidligere var skole og tollstasjon på grensa. I dag er det endestasjonen på ruta. Forvalterne av Grenselosmuseet har også ansvar for å holde det meste av ruta ved like og markere enkelte historiske plasser på veien.
Som et artig lite notat kalles denne delen av skauen i Eidskog for vestmarka - så du begynner i østmarka og ender i vestmarka, mens du hele tiden går østover!
Timianruta
Strekningen fra Skullerud til Øyeren blir nok gått av flere enn strekningen øst for Øyeren. For mange er passeringen av innsjøen en hemsko, da du må få ordnet deg skyss privat, eller kjøre en lang omvei med melkerute-buss over Lillestrøm til Linderud.
Strekningen gjennom Østmarka er også arena for Østmarka Trail Challenge Flyktningeruta, et 37 km beinhardt terrengløp som er et av få som arrangeres i Korona-året. Denne gangen blir det i slutten av august. Du kan lese masse bra løpestoff hos oss her!
For å gå Flyktningeruta i sin helhet vil vi anbefale å planlegge godt i forkant. Du kan gå ruta på 5-6 dager, da går du godt omtrent 20 kilometer hver dag, om du regner gåtid på mellom 5 og 8 timer.
Du kan overnatte på storstua Vangen om du har kort rekkevidde, eller booke overnatting på DNT-hytta Bøvelstad om du har kapasitet til de ekstra 6-7 kilometerne.
Har du dårlig tid, kommer du altså fra Skullerud til Øyeren med en overnatting. Du kommer deg fort hjem igjen - bussene forbi Flateby går minst en gang i timen, og tar tjue minutter til Lillestrøm. Derfra kommer du raskt hjem igjen uansett hvor du startet!
Vi kan anbefale å gjøre en hel helg av det, og legge inn godt med tid til rusling, sanking og en ekstra overnatting, for eksempel Vangen først og Bøvelstad senere.
Det finnes få betjente hytter med overnatting på Østfoldssiden, men rikelig med skog. Derfor er flyktningeruta helt perfekt for å gå med hengekøye - det er mer praktisk og mye mindre pikkpakk enn med telt!
Terrenget er rimelig kupert og går i klassisk skogsterreng - her kommer du faktisk ikke frem med fulldempersykkel heller! Det er mye små stier og singletrack fremfor brede grusveier, og på veien er det rikelig med tid til å stoppe og plukke blåbær eller se etter sopp til middagen.
Underveis er ruta stort sett meget godt merket, og du har en rekke avstikkere og informasjonsplansjer du kan lese på veien. Det er pekt ut flere krigsminner eller nevneverdige plasser på veien, om krigshistorien er av interesse.
Slik kan etappene på flyktningruta deles opp
Dag 1 - Skullerudstua til Bøvelstad. Overnatting på DNT-hytta Bøvelstad. Alternativet er den betjente hytta Vangen.
Dag 2 - Fra marka mot Øyeren. Dårlige overnattingsmuligheter her (det meste bebygget langs Øyeren). Buss fra holdeplassen Flaputten mot Lillestrøm.
Dag 3 - Fra Enebakkneset til Amundsetra. Begynn f.eks. på holdeplass Bøler Mølle. På denne strekningen må du forbi åker og bebyggelse (se Steinby i teksten ovenfor). Amundsetra er privateid, men tillater teltere og turister som går ruta.
Dag 4 - Amundsetra til Steinbyhytta. Steinbyhytta selger vafler i helgene men er ellers ikke tilgjengelig. Litt mer skogsstemning og vann enn på forrige etappe - egnet for fiske!
Dag 5 - Steinbyhytta til Skjervangen og Grenselosmuseet. På slutten passerer du inn i Sverige og følger ruta langs grensa og Langebäck. Vel fremme går det periodisk kollektivtrafikk til Bjørkelangen eller evt. Eidskog. Tilbake igjen til Oslo på ca. to timer.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.