Berdalsbu er et glimrende utgangspunkt for en tur i fjellriket øst i den nordlige delen av Setesdal. Fra Berdalsbu er det en fin tur til toppen av Sørlandets høyeste fjell, Sæbyggjenuten som rager 1507 meter over havet.
Fra toppen over Berdalsbu er det god utsikt. Foto: Walter Pedersen/Aust-Agder Turistforening
Lesetid: 4 minutter
Fra Hovden til Berdalsbu
Du kan gå fra Hovden, via DNT-hytta Tjørnbrotbu eller starte fra Berdalsbru litt over 10 km lenger sør i Setesdal. Turen fra Hovden via Tjørnbrotbu og videre til Berdalsbu kan føles ganske lang, og du bør beregne 7–8 timer. Det går altså en hel dag enten du går med fjellstøvler eller med ski på beina.
Et godt alternativ er å overnatte på Tjørnbrotbu. Noen av de mest erfarne terrengsyklistene har kanskje også syklet og brukt noe mindre tid mellom hyttene. Vinterstid er det kvistet løype fra Hovden til Tjørnbrotbu og videre til Berdalsbu.
Berdalsbu og sørover
Berdalsbu er selvbetjent med overnattingsmulighet og eies av Aust- Agder Turistforening. Fra Berdalsbu kan du utforske fjellet i nærheten og ikke minst vandre videre sørover til Bjørnevasshytta. Denne ruta er også kvistet om vinteren.
Bjørnevasshytta er ei flott hytte som er eid av DNT Sør. Turen mellom Berdalsbu og Bjørnevasshytta går i nydelig fjellterreng og er beregnet til mellom 7 og 8 timers gange. Det er med andre ord solide turer som krever erfarne og turvante fjellfolk.
Berdalsbru–Berdalsbu
Fra Setesdalsveien kan du imidlertid kjøre inn på skiltet vei til Berdalsbru og parkere oppe ved gårdene. Her går det merket sti inn til Berdalsbu som er beregnet å ta 2 timer opp og 1,5 time tilbake. Dette er en fin og kort tur, og på Berdalsbu kan du bestemme om du skal gå nordover eller sørover etter en god natts hvil.
Turen mellom Berdalsbru og Berdalsbu er fin, og du kan eventuelt springe opp på en av de nærliggende toppene for litt mer utsyn. Slik sett er det også en ideell løpetur for den spreke. Beregn å bruke mer enn 2 timer fram og tilbake dersom du løper, men litt forenklet kan du beregne en times joggetur inn og en time tilbake. Ta med litt tørt skiftetøy til rastepausen på Berdalsbu.
Deler av stien er nokså våt og myrete. Spesielt på høsten kreves det godt skotøy og gjerne tørt skift. På grunn av dette er det ikke nødvendigvis den mest barnevennlige turen. Du bør i så fall vurdere å gå i støvler eller å ta turen sommerstid når det er tørt i bakken.
For dem som skal løpe høstens ville, våte eventyr Svalandsgubben, må dette være perfekt oppladning. I fjellbjørkskogen ut fra Berdalsbru er det gode muligheter for å se både skogsfugl og rype.
En viktig huskeregel på vei fra Berdalsbru til Berdalsbu kan være at du på vei opp alltid har bekken på høyre side av deg. Den kan du alltid høre selv om du er et stykke unna den. Når du har kommet litt lenger opp, krysser du bekken og begynner å klatre litt opp mot Berdalsbu. Det er noe bratt stigning den siste delen opp, selv om selve Berdalsbu ligger nede i en dal med fjell rundt. Slik sett kan det være god belønning å sette sekken på Berdalsbu og så springe opp på en av toppene rundt for å få litt utsyn.
Et flott dagsturmål fra Berdalsbu er Sæbyggjenuten, 1507 moh. og Sørlandets høyeste topp. Turen krever gode kartkunnskaper, for det er ikke stier eller merkede ruter opp hit.
Bjørnevasshytta ved riksvei 45
Fra Berdalsbu er det som nevnt fint å gå sørover til Bjørnevasshytta.
Hytta ligger på 820 moh. og er ei ubetjent hytte som egner seg glimrende for skoleklasser med tanke på beliggenhet og antall overnattingsplasser (32 senger). Hytta ble bygd i 1889 (ombygd 2009) og annekset i 1975.
Kjøkkenet på hovedhytta ble pusset opp høsten 2009 og har god kapasitet ved besøk av større grupper. Den har koselig stue med langbord og sittebenker, to soverom, vedovn i stua og et av soverommene.
Bjørnevasshytta ligger flott til mellom fjellene og med nydelig utsikt over Store Bjørnevatn og kun 50 meter fra riksvei 45. Slik sett kan du også kjøre opp til Bjørnevasshytta og så gå derfra. Hovedhytta er låst, og det er ingen proviant. DNTs standardnøkkel kan for øvrig benyttes på vandredelen (annekset).
Mjågeskår
En alternativ tur kan være Stavenes–Bjørnevasshytta, via Mjågeskår.
Mjågeskår er et fantastisk naturfenomen: en smal sprekk i et bratt svabergparti. Dette er en T-merket løype. Det er best å starte på Bjørnevasshytta og gå vestover, da det er mindre utfordring for høydeskrekken å gå oppover.
FAKTA:
Tur: Berdalsbru–Berdalsbu
Type tur: Fottur
Vanskelighetsgrad: Variert terreng, noe myrete, kryssing av bekker, småbratt. Tungvint for småbarnsfamilier, men passe overkommelig for de aller fleste
Lengde: 5 km
Tid: Omtrent 4 timer tur-retur, drøye 2 timer å løpe tur-retur
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.