Setesdal Vesthei nord for Brokke–Suleskardveien har mange muligheter å by på enten du padler, vandrer eller går på fjellski. Heibergs gamle jaktmarker er ypperlig også vinterstid.
Den letteste måten å komme seg inn i dette området på ski er fra parkeringsplassen Berg nede i Setesdal i Valle kommune. Hele løypa fra parkeringsplassen i Berg til Bossbu og videre fra Bossbu via Svartenut og ned til Øyuvsbu er vinterkvistet.
Fra parkeringsplassen på Berg går du forbi Stavskarhytta. Den fungerer godt som nødhytte dersom været blir dårlig, eller den kan være et mål i seg selv dersom du går sammen med barn. Stavskarhytta er ei ubetjent DNT-hytte med 10 senger. Det anslås 2 timers gange sommerstid til Stavskarhytta, som er passe langt for barn.
De fleste voksne fjellvandrere vil nok ønske å gå videre til Bossbu.
Dette er ei flott selvbetjent DNT-hytte (DNT Sør), med 34 senger og med tradisjon som hytte helt fra 1927. Mange mener Bossbu er det fineste stedet i DNT Sørs turstinett.
Fra Stavskar til Bossbu kan du regne med 3 timer til fots og kanskje 2 timer på ski hvis vær og føre gir deg god glid. Fra Stavskar går det nokså bratt opp Stavbrokka og så i litt slakere stigning videre opp mot Prestevarden. Derfra går du i høyfjellsterreng hele veien.
Med fjellski er altså Berg–Stavskar–Bossbu en flott tur, ikke minst litt utpå vinteren når vårsola gir brunfarge som bonus på fjellturen. En voksen person kan klare å gå inn til Bossbu og ned igjen på en hel dag med gode pauser i solveggen på hyttene underveis.
Har du tid til å overnatte, kan du også vurdere å gå videre til Svartenuthytta eller helt ned til Øyuvsbu på den andre siden av Brokke–Suleskardveien (som er stengt vinterstid). Det er vinterkvistet hele veien. Men vær oppmerksom på at vær og føre kan skifte brått her i disse fjellområdene som grenser mot Vestlandet og det vekslende været som ofte kommer inn fra havet her. Ta alltid gode forholdsregler og sjekk fjellvettreglene før du legger ut på tur.
Mellom Bossbu og Svartenuthytta er det anslått 3 timers gange (sommerstid) og i underkant av 2 timer på ski. Om formen er solid og føret er godt, kan du gå fra Bossbu til Øyuvsbu på 5–6 timer. Men husk at det ikke alltid er slik at det går fortere på ski; vær og føre er viktige faktorer å ta hensyn til. Så planlegg alltid med gode tidsmarginer!
Njardarheim
Husk at Brokke–Suleskardveien er stengt hele vinteren, og at store deler av disse områdene har ferdselsforbud fra 25. april til ut mai måned på grunn av simler som kalver.
Området, som Vidkun Quisling i 1943 ga navnet Njardarheim, har vært et kjent område for villreinjakt, med Norges sørligste villreinstamme.
Dette er de kjente jaktmarkene til dr. Thorvald Heiberg. Heiberg skrev bok om villreinjakta her og kjøpte opp store områder. Han gjorde også penger på dette ved å leie ut villreinjakta til rike utlendinger tidlig på 1900-tallet. Han var dermed en av pionerene for en utvikling som mange mener er uheldig for jakta i Norge. Heldigvis er jakta i dette området i dag tilgjengelig og åpen for alle.
Hytte til hytte-turer på Hardangervidda er en klassiker. I enkelte områder kan tradisjonen med å følge kvistet vinterruter være over.
Fottur fra Øyuvsbu til Bossbu
Sommerstid er det også mange fine turmuligheter i Njardarheim.
Da kan du dessuten benytte deg av at Brokke–Suleskardveien er åpen igjen. DNT Sør har laget en parkeringsplass ved denne veien i nærheten av Øyuvsbu.
Fra parkeringsplassen følger du den merkede stien i omtrent 5 timer opp til Svartenut. Der ligger Svartenuthytta (DNT Sør) med 20 senger og er ei selvbetjent DNT-hytte. Hytta ble satt opp i 1972 for å gjøre turen mellom Øyuvsbu og Bossbu mer overkommelig.
Fra Svartenuthytta til Bossbu er det anslått i underkant av 3 timer til fots. Fra Svartenuthytta kan du også lett følge stigningen sørøstover opp til Beinleinuten (1303 moh.). Beregn gjerne et par timer tur-retur på denne avstikkeren.
Nord for Rosskreppfjorden finner vi det høyeste punktet i Setesdal Vesthei, Urdalsknuten (1434 moh.). Det er ikke noen DNT-sti opp dit, men det kan være en fin dagstur ut fra Bossbu eller Svartenut.
Gode padle- og fiskemuligheter
Området nord for Brokke–Suleskardveien mellom Brokke i Setesdal og Suleskard i Sirdal-Njardarheim er et interessant område. Det mest særegne med dette området er det store vannet Rosskreppfjorden og tilliggende vann nord fra dette opp til Blåsjø.
Øyarvatnet, som er et av de største vannene på sørsiden av Brokke– Suleskardveien, henger sammen med Rosskreppfjorden via Kvina og Rågeloni. Rosskreppfjorden er et vannmagasin utbygd med demning for kraftproduksjon. Vannstanden kan variere så mye som 10 meter.
Til tross for dette inngrepet er fjorden med fjellvannene i nærheten et flott turutgangspunkt, ikke minst med kajakk. Brokke– Suleskardveien går helt ned til vannkanten. Det er også en båtslipp helt sør i vannet.
Men det kan blåse friskt på Rosskreppfjorden, og dersom du ikke vil padle på et stort, åpent vann, kan du eventuelt sette kajakken eller kanoen på Håhellervatnet på sørsiden av veien. Her er det forbindelse ned til Rågeloni og Øyarvatnet.
Det er godt med fisk i Rosskreppfjorden og tilliggende vann og vassdrag. Her får du både ørret og bekkerøye. Så ta med fiskestanga!
En alternativ padletur for kajakkentusiaster kan være å padle fra sør i Rosskreppfjorden og inn Risåni til Det svarte tjørni ved Svartenut.
Så tar du videre opp Kolsvassåni til Kolsvatnet og videre til Botsvatnet og Bossbu. Herfra kan du padle ned Gjuvassåni til Gjuvatnet og tilbake til Rosskreppfjorden.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.