Turen opp til Reinebringen på Moskenesøy er beskrevet på følgende måte: «Fra Ramsvika kan en gå til utsiktspunktet på Reinebringen. Dette er en umerket løype i meget bratt terreng med løs stein, så det kan være glatt. Vær forsiktig! Turen tar ca. 2 timer tur-retur.»
Jeg kan lett finne eksempler på turistbrosjyrer som lover langt mer enn de kan holde. Nå skal du i stedet få et eksempel på det helt motsatte. I den offisielle turistguiden til Lofoten har reiselivslaget laget en oversikt over noen av turmulighetene på øygruppa.
Dersom du bare leser turistkontorets kortfattete tekst om de vanskelige forholdene på vei opp mot det 442 meter høye utsiktspunktet, er det ikke sikkert du synes Reinebringen høres ut som noe du absolutt bør få med deg. Da går du dessverre glipp av et av Lofotens aller råeste utsiktspunkt.
Reine er vakkert, og har du tatt turen til det lille fiskeværet, er du allerede på en av de fineste plassene i Lofoten. Det er helt greit å si at det holder, at du er fornøyd med bare å sitte i vannkanten og se på fiskebåtene og høre måkeskrikene.
Det er mange som ikke trenger å oppleve mer for å like Lofoten. Ta likevel en ordentlig titt på bildet. Hvor finner du tilsvarende utsikt?
Fra brygga i Reine er det ikke mer enn en god time opp til Reinebringen. Det er riktignok en time med mye melkesyre, og skal du nyte den spektakulære utsikten fullt ut, bør ikke høydeskrekken være altfor fremtredende.
For når du står drøyt 400 meter over Vestfjorden, ser du rett ned på Reine og inngangen til den vakre Reinefjorden. Du hører bølgene, kjenner lukten av saltvann og har fugleperspektiv til tørrfisk, fiskebåter og rødmalte rorbuer.
Og fugleperspektiv til alle dem som sitter fornøyd i vannkanten og ikke lot seg friste av tre nøkterne linjer i brosjyren fra turistkontoret.
Fjellturen opp til Reinebringen starter fra sykkel- og turveien på yttersiden av Ramsviktunnelen rett sør for Reine. Starten på turen er markert med hvite piler i asfalten. Det er stedvis bratt, men for å gjøre oppstigningen lettere er det lagt ut tau flere steder. Turen bør gås på dager med tørt, fint vær og god sikt. På regnværsdager blir stien gjørmete og steinene glatte.
Trygve Sunde Kolderup
Artikkelen er hentet fra boken Norske Perler skrevet av Trygve Sunde Kolderup. Forfatteren er til som daglig leder i Hvitserk, arrangør av ekspedisjoner og eventyrreiser. Mange vil huske han som tidligere redaktør av UTE og Fri Flyt.