Visbretinden er et populært turmål både sommer og vinter, og har en av Jotunheimens spisseste tinder. For å bestige dette fascinerende og karakteristiske Visbretinden, velger de fleste den vanlige ruta over Langvasshøe.
Visbretinden har et luftig toppunkt, og folk på toppen blir små i forhold til de store omgivelsene. Foto: Per-Arne Andersen
Lesetid: 3 minutter
Visbretinden tilbyr alternativer ruter for folk som tiltrekkes av bratte og luftige fjellturer, er en tur over nordryggen en svært morsom og spennende opplevelse.
Visbretinden over Langvasshøe
Innledningsvis til Visbretinden følges Gravdalsveien ca. 500 meter før du tar av mot venstre og følger T-merket rute opp mot Høgvaglen.
Når denne begynner nedstigningen til Øvre Høgvagltjønnen, tar du av til venstre og følger ryggen oppover.
Langs Kyrkjeoksle på vei til Visbretinden er det enkel vandring, og ønsker du ikke å gå over høydedragene, er det mulig å gå litt i nedkant på sørsiden. Fra bandet mellom høyde merket med 1929 moh. på kartet og Langvasshøe, går det bratt oppover i en løs steinur.
En delvis vardet rute leder deg opp på Langvasshøe, men det er fullt mulig å finne egne alternativer som er like gode. Etter Langvasshøe blir terrenget igjen ganske enkelt, og opp til toppen av Visbretinden er det bratt, men lettgått oppover et tydelig og delvis vardet tråkk. Primært samme vei tilbake, men mange velger å legge turen oppom Kyrkja.
BESTE UTGANGSPUNKT: Leirvassbu ANTATT TIDSBRUK: 6–8 timer ANTALL HØYDEMETER: Ca. 900 TEKNISK VANSKELIGHETSGRAD: Enkel til middels VEIVALG: Logisk + vardet GPS: 32V 6822020 464660
Rundtur over nordryggen av Visbretinden
Et alternativ som vil gjøre bestigning av Visbretinden langt mer spennende, er å ta turen som rundtur.
Du starter med å følge T-merket rute mot Spiterstulen. Oppe i Kyrkjeglupen forlater du den T-merkede ruta og runder Kyrkjetjønne på nordøstre side. Kyrkjetjønne har ikke noe utløp i Visa, så dette er en rute som normalt kan gås tørrskodd.
Deretter følges ryggen vest for brefallet helt til topps. Unngå selve morenen oppover, da denne er bratt, løs og tung å gå. Ryggen består av tre fortopper der den ene er like under 2000 meter, mens de to andre er like over. Stedvis er ryggen ganske luftig, og hele tiden med innslag av småklyving uten at det på noe tidspunkt blir spesielt vanskelig.
Etter at den luftigste delen av ryggen er passert, kommer du over i en bredere fjellside som er bratt og har stedvis løse og glatte steiner. Det kan være fristende å krysse en renne med mye glatt og løs småstein for å komme over på fast fjell. Ikke stress med denne kryssingen. På motsatt side er det mye glatt vegetasjon og moselagt stein.
Det er et bedre alternativ å følge rennas nordøstside oppover og heller krysse i overkant. Deretter må du gå litt sikksakk oppover, før den siste veggen opp til toppen forseres. Ved første øyekast kan dette se ut som en klatrerute, men en Y-formasjon midt i veggen gir i alle fall to alternativer med ganske grei klyving helt til toppen av Visbretinden i Jotunheimen
Returen følger samme rute som beskrevet i toppturalternativet, der de fleste velger å avlegge Kyrkja et besøk. Ønskes returen nedkortet, er det et greit alternativ å forlate den beskrevne ruta i bandet mellom fortoppen (1929 moh.) og Langvasshøe, og gå ned i Storådalen mot Nedre Høgvagltjønnen.
Det er ikke spesielt bratt, men noen glatte sva gir behov for litt enkel navigasjon. Etter hvert blir vegetasjonen bedre og til slutt er dette en svært komfortabel nedstigning. Retur til Leirvassbu langs T-merket rute.
BESTE UTGANGSPUNKT: Leirvassbu ANTATT TIDSBRUK MED RETUR GJENNOM STORÅDALEN: 6–8 timer ANTALL HØYDEMETER: Ca. 900 ANTATT TIDSBRUK MED RETUR OVER KYRKJA: 8–10 timer ANTALL HØYDEMETER: Ca. 1200 TEKNISK VANSKELIGHETSGRAD: Krevende VEIVALG: Vurderings- og navigasjonskrevende + delvis vardet
Turbeskrivelsen er hentet fra Boka På tur – Leirvassbu, som er en unik veiviser til landets høyest beliggende villmark. Boken beskriver turer for både sommer og vinter. Forfatteren Per-Arne Andersen (47) har gått fotturer i Jotunheimen siden han var 12 år. Bokens turer er inntegnet på kartet over Leirvassbu.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.