Tverrbytthornet i Jotunheimen 2102 meter over havet
Rett nord for Kyrkja ved Leirvassbu ligger Tverrbytthornet. Fjellet er del av en lengre fjellrygg som henger sammen med Tverrbottindane og strekker seg helt ned til Sauhøe.
Tverrbytthornet og Kyrkja sett fra Gravdalen. Foto: Per-Arne Andersen
Lesetid: 3 minutter
En tur til Tverrbytthornet i Jotunheimen er en kort, men bratt topptur. Gjør du som de fleste andre og klyver ut på vesttoppen, får du med deg noen tekniske utfordringer som gjør turen enda mer innholdsrik.
Følg T-merket rute mot Spiterstulen til det midtre tjernet i Kyrkjeglupen. Her tar du av mot nord, og sikter deg inn på en ryggformasjon som strekker seg ut sør for toppunktet.
Opp til denne er det ikke vardet, men stort sett lettgått vegetert terreng og stedvis ses tydelige tråkk etter tidligere turgåere. Faktisk dukker det til og med opp noen små gressbakker, noe som er et sjeldent syn på slike høyder og som i aller høyeste grad inviterer til noen minutter på ryggen en deilig solskinnsdag.
Fra forhøyningen i terrenget som ryggformasjonen skaper, er det delvis vardet opp steinura mot toppen. Denne ruta ankommer eggen noen hundre meter vest for toppunktet, der noen vennlige turgåere har satt opp en varde som gjør det enkelt å finne rett punkt for returen.
De fleste som bestiger Tverrbytthornet avlegger også den noe lavere søstertoppen i vest et besøk. For de fleste er det problemfritt å følge eggen vestover, men rett før toppvarden må tre overganger passeres. De er ikke særlig teknisk vanskelige, men omgivelsene er av det luftige slaget og utglidningslinja noe guffen.
Opp vil det neppe by på problemer, men turen ned igjen gir ofte et litt annet sug i magen.
Rester etter rappell-utstyr tyder på at enkelte har følt det best å være på den sikre siden. Det er gode hyller å stå på og solide grep å holde i, så litt forsiktig nedoverklyving vil for de fleste være godt nok.
Retur samme vei som opp.
Mange tar Tverrbytthornene som del av traversturen fra Tverrbottindane lenger vest, og enkelte gjør som pionerene gjorde første gang fjellet ble besteget, og går over breen på nordsiden. Begge disse alternativene er flotte, men litt mer krevende turer som står beskrevet i kapitlene om isbre- og traversturer.
TOPPTUR TIL TVERRBYTTHORNET BESTE UTGANGSPUNKT: Leirvassbu ANTATT TIDSBRUK: 4–6 timer ANTALL HØYDEMETER: Ca. 700 TEKNISK VANSKELIGHETSGRAD: Enkel VEIVALG: Logisk + delvis vardet GPS: 32V 6825125 463195
SOM KOMBINERT TOPPTUR: BESTE UTGANGSPUNKT: Leirvassbu ANTATT TIDSBRUK: 5–7 timer ANTALL HØYDEMETER: Ca. 750 TEKNISK VANSKELIGHETSGRAD: Middels VEIVALG: Noe vurderings- og navigasjons-krevende + delvis vardet
Turbeskrivelsen er hentet fra Boka På tur – Leirvassbu, som er en unik veiviser til landets høyest beliggende villmark. Boken beskriver turer for både sommer og vinter. Forfatteren Per-Arne Andersen (47) har gått fotturer i Jotunheimen siden han var 12 år. Bokens turer er inntegnet på kartet over Leirvassbu.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.