Turguide til Tesse og Lemonsjøen

Barske fjell, men også lun skog og seterlandskap. Mange gode fiskevann og rikelig med turmuligheter både til fots og på sykkel.

Sist oppdatert: 1. april 2022 kl 11.17
Lesetid: 5 minutter

Tesse og Lemonsjøen ligger mellom Randsverk i Sjodalen og Vågåmo i Ottadalen.

Fra Vågåmo er det om lag et kvarters kjøring, og du er framme i fjellparadiset. Brimi Fjellstugu og Brimi seter ligger i nordenden av fjellvannet Tesse i Jotunheimens forgård med barske fjell, men også lunt skog- og seterlandskap. Mange gode fiskevann er lett tilgjengelig.

Opprinnelig er Brimi Fjellstugu bygd opp rundt et gammelt tømret ystehus, og her kan du oppleve seterliv om sommeren. Fjellstua ble bygd i slutten av 1940-årene, men er senere modernisert, og nybygg gir den et tidsriktig, men samtidig tradisjonelt preg.

På Brimi Fjellstugu kan du for øvrig nyte en kulinarisk opplevelse både før og etter fjellturen. 

På Brimi seter som ligger like ved fjellstua, drives det tradisjonelt seterbruk med mange spennende opplevelser for barnefamilier– dyr, barneriding, melking, ysting og god mat med smaker fra Gudbrandsdalen. Det er også salg av seterprodukter, lokalprodusert mat og håndverk. Den gamle seterstua er trolig fra 1500–1600-tallet. 

Sommerstid er Lemonsjøen et glimrende utgangspunkt forturer i Jotunheimen.

Av fotturer ligger slagere som Besseggen, Galdhøpiggen, Glittertind og Knutshø innen kort rekkevidde i Jotunheimen, men det er også en rekke flotte turmuligheter rundt Lemonsjøen.

Fra Lemonsjøen Fjellstue kan du ta en tur til toppspå Trollhø (1370 moh.) med panoramautsikt over Jotunheimen og Rondane. Det er bra med fisk i små og store fjellvann.

Vinterstid er Lemonsjøen et yndet område for skientusiaster, enten det er turløpere, alpinister eller snøbrettkjørere.

Lemonsjøen skisenter
SKIHEIS: Lemonsjøen skisenter kan ha gode forhold tidlig og sent i sesongen.

Opprinnelsen til navnet Lemonsjøen

Det er mange som lurer på hvor navnet «Lemonsjøen» kan ha sin opprinnelse, og det er mange teorier om navnet. På hjemmesiden til Lemonsjøen fjellstue står det følgende om dette: «I boka Stadnamn frå Vågå av Trond Haug står det følgende forklaring:

«Namnet Lemonsjøen vart i 1349 skrivi Lemunsior. Forklaringa på namnet er noko uviss, men tanken på at det kan ha noko med dyreslaget lemen å gjera er avvist av O. Nordgaard.  Eivind Vågslid set namnet i samband med fiske. Han meiner den gamalnorske forma av namnet har vore Lemundsjór, og at ei enda eldre form er Hlemhundr, som da skulle tyde «ein fiskestad attmed eit fiskestenge med ein lem eller ei luke. Tilhøva ligg godt til rette for såkalla «sleofiske» ved Lemonsjøosen og nedover elva Grovi, som renn ut or Lemonsjøen. Alf Torp forklarar sleo som ei «slags ruse med glidebrett til fiskefangst i elv». Det har vore drivi mykje slik fangst av fisk her.

Det kan tenkjast at lem (gammalnorsk: hiemmr) kan gå på stengslene som vart sette opp i samband med slikt fiske. I så fall er ikkje Vågslids tolking urimeleg. 

Det finnes også en «sitron-versjon» – tro det eller ei:

For 200 år siden kom en engelskmann, sir Sun Kis, over fjellet her. Han så fjell, sol og et nydelig vann. Så leide han en seter for neste sommer. Han kom med hest og kjerre som var full av kasser, og disse inneholdt bare sitroner. Sun Kis var avholdsmann og drakk bare varmt eller kaldt vann med sitron.  Da sommeren og gjestene forsvant, sto det fremdeles kasser med frukt igjen. Saften av disse sitronene rant ut i vannet og gjør at fremdeles har dette vannet en herlig frisk smak og det delikate navnet.

LES OGSÅ: Turguide til Lomseggen

Tur til Søre Koppe og Steinbua

Vest for Brimi seter og Brimi Fjellstue ligger Søre Koppe (1403 moh.).

Til Søre Koppe går det merket sti i vennlig terreng. I det første partiet vandrer du flatt innover et viddelandskap med utsikt til Søre Koppe og en liten bekk som hiver seg ut i en idyllisk foss langs fjellsiden.

Suset fra vannet nedover fjellsiden gir en egen ro i sinnet. Etter hvert stiger stien oppover, og du kan nyte utsikten til landskapet i øst med Rondane som trer vakkert fram. Idet du har gjort unna den første oppstigningen, får du fint utsyn til Kvitingskjølen (2064 moh.).

Stien deler seg i dette partiet. En sti går til Koppen og en til Steinhytta som ligger vakkert til ved et vann ved foten av Søre Koppe. Stien til Koppen stiger jevnt oppover mot toppen hvor det er fantastisk utsikt utover Tesse og Lemonsjøen. Du kan nyte landskapet i fugleperspektiv og føle deg som en kongeørn som svever over landskapet.

Langt under deg ligger seterlandskapet med fjellstuene og innsjøen Tesse. 

Tur til Trollhø

Trollhø (1370 moh.) ligger mellom innsjøene Lemonsjøen og Tesse.

Trollhø er en del av et større område som omfatter både Kalvfjellet og Trollhø. Du starter turen fra Lemonsjø Fjellstue hvor du krysser riksvei 51 ved Kalven seter eller går over skibrua. Fra setra går du bratt oppover lia.

For å få en rundtur kan du gå ned igjen til Randsverk gjennom Kalvdalen og følge merket og skiltet sti tilbake til Lemonsjøen.

Fra toppen er det utsikt mot Jotunheimen, og spesielt til Glittertind og toppene rundt.

Du ser også Nautgardstind, Besshø og en rekke andre av Jotunheimens kjente topper fra Trollhø.

Snur du deg, har du Heidalsmuen majestetisk i sørøst, Rondane i øst og Dovrefjell i nord.

Du ser også Tesse og setrene langs vannet.

FAKTA

TUR: Turer ved Tesse og Lemonsjøen

TYPE TUR: Dagstur, helgetur eller ukestur

VANSKELIGHETSGRAD: Middels lette turer

HØYDE: Brimi seter (900 moh.), Søre Koppe (1403 moh.) Lemonsjøen Fjellstue (860 moh.), Trollhø (1370 moh.)

LENGDE: Søre Koppe: Ca. 5 km en vei, Trollhø: 3 km en vei

TID: Søre Koppe: Ca. 2 timer, Trollhø: 45 minutter

KART: Kartblad 1618 IV Lom 1:50000 MERKING: Lokal merking

ATKOMST/STARTPUNKT: Til området kommer du riksvei 51 fra Randsverk i Sjodalen eller Ottadalen ved Tessand 

OVERNATTING: 

  • Brimi Fjellstugu

  • Brimi seter

  • Lemonsjøen Fjellstue

ANDRE KILDER:

Vis mer
Publisert 1. april 2022 kl 11.16
Sist oppdatert 1. april 2022 kl 11.17

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen