Sikkilsdalshø (1778 moh.) ligger rett sør for Gjende med panoramautsikt til de østlige delene av Jotunheimen. Ved foten av Sikkilsdalshø ligger vakre Sikkilsdalen med frodig fjellbjørkeskog ved Øvre Sikkilsdalsvatnet.
Turen til Sikkilsdalshø skjer i lettgått terreng, og stien er godt merket. Fra parkeringen på Maurvangen følges veien gjennom campingområdet og videre inn på en vei som går skrått til høyre og er merket «Sikkilsdalshøe».
Omkring Sikkilsdalen og Heimdalen danner Jotunheimens harde dypbergarter høye fjellsom Sikkilsdalshø (1778 moh.) og Heimdalshø (1843 moh.).
Gjennom fjellbjørkeskogen går du på DNT-sti, og etter ca. 1 time når du Sikkilsdalsskaret hvor det er stidele til Sikkilsdalen.
Du følger stien til Sikkilsdalshø med enkelte bratte kneiker. Langs stien vokser issoleie, snøbakkestjerne og en rekke andre blomster.
Etter stigningen kommer du til en stor varde, og bak den har frosten lagt steinene i fine mønstre som blir kalt polygonmark. Fenomenet forekommer i tundraområder i høyfjell eller polarstrøk, og de polygonformede mønstrene dannes av enten isfylte sprekker eller løsmateriale sortert av frosten.
Vel framme på toppen kan du nyte den flotte panoramautsikten over Leirungsdalen i sørvest, med Gjendealpene, Gjende og Besseggen lenger mot nord.
Like etter første verdenskrig var det planer om vannkraftutbygging ved Gjende. Flere engasjerte seg mot planene, blant andre naturvernforkjemperen Hanna Resvoll-Holmsen, dikterne Mikkjell Fønhus og Theodor Caspari og bøndene i Vågå. Gjende ble heldigvis reddet.
I nordvest ligger Glittertind (2464 moh.) og Nautgardstind (2258 moh.), og langt i nord ligger Dovre med Snøhetta. Mot øst ser du mot Rondane, Norges første nasjonalpark. I nærområdet er det flott utsikt ned i Sikkilsdalen. Ja, utsikten fra Sikkilsdalshø til Jotunheimen kan nesten ta pusten fra en.
Samme effekt hadde fjellområdet kanskje også på kjente kunstnere som Henrik Ibsen, Hans Gude og P.C. Asbjørnsen, som alle lot seg inspirere av Jotunheimens høye fjelltopper og frodige dalfører.
Ved foten av Sikkilsdalshø langs Sikkilsdalsvatnet går Jotunheimstien. Den starter i Oslo sentrum og går gjennom skog og fjell til Gjendesheim i Jotunheimen. Dette er en opplevelse for deg som liker å gå langt, men turen kan like gjerne deles opp i etapper.
Jotunheimstien går innom 12 kommuner og tre fylker og er 350 kilometer lang. Under turen er det overnatting i 15 hytter og i to gapahuker. Hele turen tar anslagsvis 17 dager.
DNT Oslo og Omegn, Hadeland Turlag, Lillehammer og Omland Turistforening og Gjøvik og Toten Turlag har i skjønn forening lagt til rette for å gjøre denne turen til berikende opplevelse.
Du følger fotsporene til i Henrik Wergeland og Phillipe Pope, som i 1832 gikk fra hovedstaden, opp langs Mjøsa og etter hvert mot Gausdal Vestfjell og Gjendesheim i Jotunheimen.
Fra Sikkilsdalshø til Gjendesheim
Du kan utmerket kombinere en tur på Sikkilsdalshø med en tur langs Øvre og Nedre Sikkilsdalsvatn. Fra toppen vandrer du videre på sti i høyden i retning Sikkilsdalshornet (1565 moh.)
Stien går ned på ryggen mellom Sikkilsdalshø og Sikkilsdalshornet til dalbunnen. Ved østenden av Nedre Sikkilsdalsvatnet ligger Sikkilsdalsseter, og like i nærheten ligger Prinsehytta, skjenket til kronprins Olav av den svenske kronprinsen i 1924.
Sikkilsdalen ligger i den østre delen av Jotunheimen, mellom Sjodalen og Heimdalen. Øverst i dalen er Nedre og Øvre Sikkilsdalsvatnet med avløpet Sikkilsdalsåa østover til elva Vinstra.
Sikkilsdalen begrenses i nord av Sikkilsdalshø (1778 moh.) og i sør av Heimdalshø (1843 moh.).
Fra Sikkilsdalsseter følger du merket DNT-sti langs Nedre og Øvre Sikkilsdalvatnet vestover gjennom dalen. Det er bra ørretfiske i begge Sikkilsdalsvatna, så du bør absolutt ha med deg fiskestang på turen.
Stedvis er det utrolig frodig med ulike blomsterarter som lokker til seg sommerfugler og andre insekter. Turen langs Sikkilsdalsvatna er vakker og byr på mange flotte naturopplevelser.
Et stykke etter Øvre Sikkilsdalsvatnet møter du stien som du fulgte til toppen på Sikkilsdalshøi begynnelsen av turen. Stien følges tilbake til Maurvangen.
TUR: Topptur/Hytte-til-hytte-tur til Sikkilsdalshø og Sikkilsdalsseter TYPE TUR: Dagstur eller helgetur
VANSKELIGHETSGRAD:
Maurvangen – Sikkilsdalshø t/r: Barnevennlig tur.
Rundtur Maurvangen – Sikkilsdalshø – Sikkilsdalseter tilbake til Maurvangen langs Øvre og Nedre Sikkilsdalsvatn: Barnevennlig tur for hele familien om du tar den over 2 dager.
Rundtur Maurvangen-Sikkilsdalshø – Sikkilsdalseter tilbake til Maurvangen langs Øvre og Nedre Sikkilsdalsvatn: 25 km
TID:
Maurvangen – Sikkilsdalshø: ca. 5 timer t/r
Rundtur Maurvangen – Sikkilsdalshø – Sikkilsdalseter tilbake til Maurvangen langs Øvre og Nedre Sikkilsdalsvatn: 11–12 timer
KART: Sikkilsdalen 1617 I (1:50 000), Gjende 1617 IV (1:50 000), Sjodalen 1618 II (1:50 000), Jotunheimen Aust 1:50 000 MERKING: DNT-merket sti
ATKOMST/STARTPUNKT:
Fra øst: Buss/tog/bil til Otta, buss/bil fra Otta til Maurvangen eller fylkesvei 257 fra E6 ved Sjoa i Gudbrandsdalen, så fylkesvei 51 fra Heidal til Maurvangen.
Fra vest: Buss/bil fra Fagernes på fylkesvei 51 over Valdresflya til Maurvangen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.