Mjølkedalstinden (2138 moh.) er majestetisk og synlig fra store deler av Jotunheimen. Toppen av Mjølkedalstinden ligger mellom Rauddalen og Øvre Mjølkedalen med panoramautsikt til Uranostind og Hurrungane.
Mjølkedalstinden i Jotunheimen. Foto: Simo Räsänen
Lesetid: 3 minutter
Mjølkedalstinden - en majestetisk tind
Mjølkedalstinden ligger majestetisk til og er synlig fra store deler av Jotunheimen. Toppen ligger mellom Rauddalen og Øvre Mjølkedalen og ble besteget første gang i 1881 av den britiske tindebestigeren William Cecil Slingsby og J. Vigdal.
Nede fra dalen ser den spisse eggen nesten utilnærmelig ut, men bortsett fra et par luftige punkter er det greit å ta seg opp til toppen.
Mesteparten av turen skjer utenfor sti. Fra Olavsbu krysser du elva på bro og følger DNT-stien som går til Skogadalsbøen. Når du har vandret ca. en kilometer, tar du av fra stien og går skrått oppover. Ta ut kurs litt til høyre for topp 1808.
Fra Olavsbu til Mjølkedalstinden
En overnatting i den selvbetjente hytta Olavsbu er en fin start på turen til Mjølkedalstinden (2138 moh.) Med sin sentrale beliggenhet er hytta et fint utgangspunkt for mange toppturer i denne delen av Jotunheimen.
Olavsbu ligger sentralt til med DNT-stier inn til Olavsbu fra Fondsbu (5 timer), Gjendebu (5 timer) og Leirvassbu (4 timer). Vår anbefalte tur starter ved Fondsbu på Eidsbugarden.
Etter hvert som du tar deg oppover, får du ypperlig utsikt til Skarddalstind (2100 moh.) og Visbretinden (2234 moh.). Fortsett i retning breen ved laveste punkt og ta deg opp på ryggen mot høyre. Her vil det dukke opp en hammer, som du unngår ved å gå ut til høyre.
Videre oppover er det varder, og i det neste bratte partiet tar du ut til venstre og fortsetter langs eggen. Den flater så ut, og du fortsetter oppover midt på ryggen.
Når du nærmer deg fortoppen, er det en smal passasje som krever litt klyving. Etter fortoppen blir eggen temmelig luftig, men er du ikke høyderedd, tar du deg greit bortover, og vel oppe på toppen er utsikten storartet. I klarvær er det panoramautsikt sørvestover mot Uranostind og Hurrungane.
Allerede før andre verdenskrig ønsket DNT å bygge en hytte i Rauddalen. Det var så langt mellom Gjendebu og Skogadalsbøen og Leirvassbu og Eidsbugarden at mange derfor ikke gikk i denne delen av Jotunheimen.
En hytte i krysningspunktet mellom disse to løypene øverst i Rauddalen ville skape flere muligheter for hytte-til-hytte-turer. Da DNT fikk en større pengegave fra Olav Ringdal og hans kone Ragna Støverud for å reise en hytte til minne om sønnen Olav som falt under andre verdenskrig, var det derfor liten tvil om hvor den skulle plasseres for å gjøre mest mulig nytte.
Olavsbu sto klar i 1952 og ble raskt så populær at det var nødvendig å utvide allerede i 1960.
Det er krevende å bygge turisthytter langt inne i fjellheimen. I 2012 ble Olavsbu restaurert, og materialene ble fløyet inn til hytta med helikopter.
Da hytta ble bygget for om lag 60 år siden, ble materialene kjørt så langt det var mulig på bilvei. Den videre transporten ble foretatt med kløv og slep av hest og bæring på rygg. Noen steder ble materialer buntet sammen som flåte og padlet over vann.
Flott terreng for vinterskiturer
Om vinteren er det flott skiterreng fra Eidsbugarden med kvistede ruter til de fire betjente hyttene i området: Leirvassbu, Gjendebu, Fondsbu og Skogadalsbøen. Det kommer mer nedbør i områdene ved Mjølkedalstinden enn i de østlige delene av Jotunheimen. Samtidig ligger området mer skjermet mot fuktig luft enn Hurrungane. Mjølkedalstinden er derfor en ypperlig topp for vårskiturer fra mars til slutten av mai.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.