Turguide til Lomseggen og Storivilen

Lomseggen (1289 moh.) er et mektig skue sett fra Ottadalen og skal være et av de norske fjellene som oftest er gjengitt i billedkunsten. Storivilen med sine 2068 meter ligger noe mer tilbaketrukket 7–8 kilometer vestover på ryggen mellom Bøverdalen og Lundadalen.

Sist oppdatert: 2. februar 2022 kl 13.30
På toppen av Lomseggen med utsikt over Ottadalen.
På toppen av Lomseggen (1289 moh.) med utsikt over Ottadalen. Foto: Frank Ivar Hansen.
Lesetid: 4 minutter

Det er en viss navneforvirring når det gjelder navnet Lomseggen. Tidligere ble hele fjellmassivet vest for Fossbergom kalt Lomseggen. Også i dag er det mange som bruker dette navnet i dagligtale.

På en del kart kalles fortsatt hele fjellmassivet Lomseggen, men på de fleste kart er det bare toppen som synes fra Fossbergom, som kalles Lomseggen (1289 moh.).

Litt høyere ligger Eggjapiken (1524 moh.) og den høyeste toppen i massivet er Storivilen (2068 moh.).

Lomseggen er et mektig skue sett fra Ottadalen, der den kneiser bak Lom sentrum, og er en imponerende portal til både Jotunheimen, Breheimen og Reinheimen.

Vår tur starter ca. 1,5 km vest for Lom sentrum, ved en parkeringsplass litt vest for Andvord Gard, og går oppover i sørsiden av fjellet. Gården ble ferdig restaurert i 2005, og bygningsmassen framstår i opprinnelig stil fra 1700- og 1800-tallet med utsmykninger fra den tidens lokale kunstnere.

På sensommeren og høsten blomstrer røsslyngen nydelig langs stien. Bergfruene klamrer seg fasti fjellskråningene, og høyfjellsklokkene har sine vokseplasser langs stien. De minner om blåklokkene, men vokser høyere til fjells.

Et stykke ovenfor tregrensen ligger steinhytta Smithbua. Den ble bygget omkring 1856 avlokale murere som satte opp hytta for den tyske landskapsmaleren Fridtjof Smith, og restaurerti 1989. Fra Smithbua får du fint overblikk over Bøverdalen, noe som sikkert var til stor inspirasjon for kunstneren. 

Turen fra dalbunnen og oppover den skogkledde skråningen er temmelig bratt. Herfra er det vidt utsyn over Lom som kong Olav den Hellige for snart tusen år siden karakteriserte som den vakreste han hadde sett.

Returen fra Lomseggen kan du velge å ta på nordsiden. Da ender du opp på Lom Fjellmuseum. Vær oppmerksom på at det kan ligge mye snø igjen på denne siden av eggen på forsommeren. Fra denne ruta har du fint utsyn nordover til Skjåk.

Storivilen – 2000-meterstopp

Hvis du ønsker, kan du vandre videre innover fjellet til Eggjapiken (1524 moh.) og videre til Storivilen (2068 moh.), som er den høyeste toppen i dette fjellmassivet. Turen til Storvirilen er drøy og går mye gjennom ur og stein.

Toppen ligger midt inne på det store massivet mellom Bøverdalen og Lundadalen. Fra høyde 1289 blir det slakere, og du følger selve ryggen opp til Eggjapiken.

Videre går du innover langs ryggen i jevn stigning til en stor varde på topplatået på Storvirilen, med fantastisk utsikt til nasjonalparkene Jotunheimen, Reinheimen og Rondane.

Bordvassveien – tur ved foten av Lomseggen 

Bordvassveien er en opplevelsesrik tur ved fotenav Lomseggen. Vannveien er et kulturhistorisk fenomen i Ottadalen, og i Lom og Skjåk er det mange vannveier.

De ble laget som kanaler og ledet vann fra fjellet ned til bygda og gårdene i Ottadalen på 1700–1800 tallet, og var en forutsetning for gode kornavlinger.

Årsnedbøren er mange steder i dalføret bare 300 millimeter, noe som tilsvarer nedbøren i ørkenområder lenger sør på kloden. «Gje vår Herre sol, ska oss sjølve skaffe væte», sa folk i Ottadalen. Bordvassveien er en 8,3 kilometer lang vandring som starter og slutter ved Norsk Fjellmuseum.

LES OGSÅ: Turguide til Kvitingskjølen

Lom stavkirke

Lom har mange gamle kulturminner, blant annet Lom stavkirke, som er en av de største stavkirkene i landet. Årringsdateringer av det eldste tømmeret forteller at kirken trolig ble bygget i 1158–59.

Kirken var i middelalderen hovedkirke for Nord-Gudbrandsdalen, og Lom var en viktig mellomstasjon for pilegrimer på vei til Nidaros.

Lom stavkirke har blitt bygget om og utvidet mange ganger. I forbindelse med at kirken ble restaurert på 1970-tallet, ble det gjort utgravninger og mange spennende funn av runestaver, pergamentdokument, et pilegrimsmerke og 2245 mynter, det største engangsfunnet av mynter gjort i Norge.

LES OGSÅ: Turguide til Vettisfossen i Utladalen

Norsk fjellmusem

Norsk Fjellmuseum åpnet i 1994 og er landets eneste museum der samspillet mellom mennesketog fjellet er hovedtema.

I sentrum av Lom, medtre nasjonalparker utenfor, finner du spennende og moderne utstillinger, der bilde, lyd, lys og gjenstander viser hvordan folk har gledet seg over og brukt fjellet fra istiden og fram til våre dager. I tillegg har museet en naturgeografisk utstilling.

Norsk Fjellmuseum er autorisert som nasjonalparksenter for Jotunheimen og Reinheimen. Nasjonalparksenteret skal være en åpen dør til natur og friluftsopplevelser.

Det betyr at Fjellmuseet har et spesielt ansvar for informasjon og formidling av nasjonalparkenes kvaliteter.

Lomseggen og Storivilen

Denne turbeskrivelsen er hentet fra boken «Fjellturer i Jotunheimen» av Frank Ivar Hansen.

TUR: Topptur Lomseggen og Storivilen 

TYPE TUR: Helgetur eller dagstur 

VANSKELIGHETSGRAD:

  • Til Lomseggen: middels krevende tur

  • Til Storivilen: lang og krevende tur 

HØYDE: Lom: 382 moh – Lomseggen: 1289 moh. – Eggjapiken: 1524 moh. – Storivilen: 2068 moh.

LENGDE:

  • Lom – Lomseggen: 10 km t/r

  • Lom – Storivilen: 22 km t/r

TID:

  • Lom – Lomseggen: 2–3 timer t/r

  • Lom – Storivilen: 6–7 timer t/r 

KART: Lom 1:50 000 Blad 1618 IV, Hefte: Fotturer i Lom nasjonalparklandsby 

MERKING: Merket sti til Lomseggen, videre er det sti over Eggjapiken, som etter hvert blir mer utydelig. Enkelte varder opp til Storivilen

ATKOMST/STARTPUNKT:

  • Fra øst: Buss/tog til Otta, buss fra Otta til Lom, på fylkesvei 55 (Sognefjellsveien)

  • Fra vest: Buss langs Sognefjorden, over Sognefjellet (fv 55) til Lom eller Tindevegen fra Årdal til Turtagrø og videre over Sognefjellet

OVERNATTING:

  • Fossheim hotell

  • Nissegården

  • Fossberg Hotell

ANDRE KILDER:

Vis mer
Publisert 2. februar 2022 kl 13.29
Sist oppdatert 2. februar 2022 kl 13.30

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen