Grottene i Dumdalen ligger i overgangen mellom Bøverdalen og Sognefjellet. Dumdalsgrottene er laget ved at elva Dumma gjennom tusener av år har formet fantastiske tunneler og saler i grunnen. En underjordisk eventyrverden med elvestryk.
GROTTETUR: En tur inn i Dumdalsgrottene er en ganske annerledes fjelltur. Foto: Ove Nestvold
Lesetid: 4 minutter
Dumdalsgrottene er blitt til fordi det finnes en del kalkstein og kalkskifer i Dumdalen. I motsetning til resten av Sør-Norge hvor det generelt er lite kalkførende bergarter. Gjennom millioner av år har elva Dumma vasket ut uttallige formasjoner i kalksteinsgrunnet fjellet.
De majestetiske Dumdalsgrottene utgjør et imponerende syn. Dumdalen er en vakker dal langs Sognefjellsvegen. Elven slynger seg gjennom et frodig og blomsterrikt landskap når den ikke forsvinner under bakken.
Du starter turen ved en liten bro ved fylkesvei 55, ca. 800 meter sør for Bøvertun skysstasjon. Her går du innpå den gamle veien, og ganske snart passeres ei bro. Få meter bortenfor broa er det renner i den kalkrike berggrunnen som nedbøren har gravd ut.
På vei til Dumdalsgrottene går du tidlig forbi en liten grop i terrenget, en dødisgrop. Slike groper ble dannet ved at isrester ble begravd av grus og sand under istiden og på den måten ble isolert. Isklumpene kunne ligge slik i mange år, og da klimaet ble varmere og isen smeltet vekk, ble det dannet åpne, ofte runde grytehull.
Stien går videre på venstre side av elva, noe som er ganske så fascinerende, for noen ganger renner den oppå bakken, og andre ganger forsvinner den under bakken.De fiskerike vannene Dumtjønne og Svarttjønne lenger inn i dalen er utrolig klare, ja du ser faktisk bunnen på mange meters dybde.
Spennende turer i Dumdalsgrottene
Når du kommer inn i området med Dumdalsgrottene, forsvinner elva fra dalbunnen. Spennende og tilgjengelige grotteturer av ulik vanskelighetsgrad venter under bakken. I noen av dem må du nærmest krype for å komme fram.
Andre steder balanserer du på små hyller mens elva bruser vilt under deg. Under jordoverflaten mister du begrep om tid og avstander. I bunnen av grottene renner fossende elver, og den kraftige lyden gir gjenklang i grotteveggene.
Ved den første grotten du kommer til, er det lagt ut lagt ut tau, og grotta har enkelte lave passasjer, særlig mot slutten.
Spiralgrotta i Dumdalen
Gå gjerne videre oppover dalen til du har et lite vann på venstre side. Da kommer du til Spiralgrotta, som er ca. 250 meter lang og har et fall på ca. 50 høydemeter. Det er lagt ut tau til å holde seg i og satt ut stige der det er bratt.
Det er stort sett greit å ta seg fram, men det er noen vanskelige partier. Den første strekningen er trangest, men takhøyden er minst 75 cm på det laveste. Videre er det mer romslig og høyt under taket. Lengst nede i grotten er det to fosser som skaper en spesiell stemning.
Hvis du kryper til venstre, kommer du til en liten sal. Det blankpolerte blågrå kalkfjellet har flere steder mønster av hvit kvarts, små «jettegryter» dannet av drypp fra taket, og over det hele en «stjernehimmel» av reflekterende vanndråper i taket.
Grottene i Dumdalen er de største i landsdelen. De består av store elvegrotter og tørrlagde tunneler som inneholder avsetninger fra siste eller tidligere istider. Dumdalsgrottene er et eksempel på istidsgrotter som en ellers bare finner i Nord-Norge.
Vi anbefaler at du blir med på en organisert tur til grottene. Da kan du føle deg trygg og få mye informasjon om grotta.
Frodige Dumdalen
Vegetasjonen i dalen er svært frodig på grunn avdet kalkholdige jordsmonnet. Her vokser reinrose, fjellkvann, fjellsmelle, fjellveronika, gullmyrklegg, snøbakkestjerne, fjellfiol, skogstorkenebb, svarttopp og mange andre arter.
Fjellplantene er ofte utsatt for vind og derfor er plantene lave og vokser ofte i tuer, som gir hver enkelt plante ly for vinden.
Reinrosa er en liten buskvekst med nærmest krypende stengel som vokser svært sakte. Er stengelen 10 mm i diameter, kan planten være om lag 100 år. Det går opptil 10 år fra den begynner å vokse til den blomstrer. Reinrosa vokser på kalkrike, tørre og vindeksponerte heier og rabber i fjellet. Høyeste funn er 2275 moh. i Jotunheimen.
Da isen trakk seg tilbake etter siste istid, var reinrosa en av de første plantene som koloniserte de golde landskapene. Men i Dumdalen er det mange lune plasser, så her vokser det også høystauder som brennesle og skogstorkenebb. Ja enkelte steder i dalen finns frodige blomsterenger med skogstorkenebb langs elver og små fossefall.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.