Turguide til Bukkelægret og Besseggen i Jotunheimen
Bukkelægret og Besseggen i Jotunheimen ligger i storslått landskap omkranset av stupbratte fjell. Dette er en fantastisk vandring med utsikt til Gjendes irrgrønne brevann og Bessvatnets isblå krystallklare vannspeil.
På Besseggen med flott utsikt utover Gjende. Foto: Frank Ivar Hansen
Lesetid: 6 minutter
Besseggen er et turmål som virker som en magnet på de fleste fjellfolk. I løpet av et år er det mellom 30– 40 000 som vandrer den sagnomsuste fjellturen ved Gjende.
De fleste som går turen, har Gjendesheim som utgangspunkt, tar båten til Memurubu og gyver løs på Besseggen derfra. Hvis du blir med båten til Gjendebu, får du en fantastisk todagerstur til Gjendesheim over Bukkelægret og Besseggen. I fint vær gir breer, topper og det smaragdgrønne vannet på Gjende den perfekte rammen for en tur i dette fjellriket.
På vei opp frodige Bukkelægret. Foto: Maria Grøntjernet
Dag 1: Bratt opp Bukkelægret fra Gjendebu
Etter en opplevelsesrik båttur på Gjende går du i land ved Gjendebu (990 moh.), som ligger i hjertet av Jotunheimen. Hytta ligger i vestenden av det irrgrønne Gjende og er omkranset av mange, spennende topper og breer. Turisthytta ligger i skjæringspunktet mellom høyfjell og skog. Gjendebu er DNTs eldste hytte og sto ferdig i 1871.
Fra Gjendebu følger du DNT-stien langs Gjende og videre opp den kjente stigningen på ca. 400 høydemeter oppover Bukkelægret til platået høyt over innsjøen. I den frodige lia vokser planter som soleier, jonsokblom, tyrihjelm og storkonvall. Det gunstige lokalklimaet med rikelig fuktighet og en berggrunn som gir godt jordsmonn, danner grunnlaget for artsrikdommen.
Lia er temmelig bratt, og på de mest utsatte stedene er det sikret med kjetting og wire som man kan holde seg i. Ved stiskillet for ruta Storådalen–Gjendebu ved storvarden hvis den ligger høyere enn Bukkelægret går du nordøstover innover Lågtunga mellom Grunnevatnet og Sjugurdtindtjønne.
Utsikten til Gjendealpene og Gjende er utrolig. Memurutunga strekker seg ned til Memurubu. Etter hvert tar du deg nedover Sjugurdtinden, bratt ned til Muru og på helårsbro over elva til Memurubu fjellstue (1008 moh.).
Memurubu Fjellstue – en av Jotunheimens fineste hytter
Memurubu Fjellstue er en av Jotunheimens fineste hytter. Opprinnelig var Memurubu en seter, og var seterdrift i over 100 år. I eldre tider overnattet turistene i steinbuer sammen med budeier og andre som arbeidet i fjellet.
Etter hvert ble det satt opp ei lita plankehytte med hems, og i 1884 kom det på plass et større laftet hus med to etasjer. I dag er det ikke lenger seterdrift på Memurubu, men det går fortsatt kuer på beite ved fjellstua.
I og med at Memurubu har vært et turistmål siden 1800-tallet, er det naturlig nok mye historikk og tradisjon knyttet til stedet. Den gamle fjellstuebygningen ble dessverre totalskadet av brann i 1998, men ble heldigvis bygget opp igjen til glede for fjellturistene.
Dag 2: Over Besseggen – en av Norges største fjellklassiker
Besseggen er en av Norges mest populære fjellturer. Hvis du går turen i den travle feriesesongen, får du ikke oppleve fjellets stillhet. Men omgivelsene er storslåtte med Gjendes smaragdgrønne vann omkranset av stupbratte fjellsider og Jotunheimens mange tinder som perfekte kulisser.
Skal du ha glede av turen, bør du gå den i fint vær, for vandringen over Besseggen er en bratt rute som er svært utsatt i dårlig vær og sterk vind. Fra Memurubu stiger det ganske bratt oppover fjellsiden den første timen. Når de bratteste og mest utfordrende bakkene er unnagjort, er det småkupert terreng forbi Bjørnbøltjønne fram til det smale bandet mellom Bessvatnet og Gjende. Her er det et 400 meter høyt stup hvor du kan nyte utsikten over Gjende.
Det er folksomt over Besseggen i sommerhalvåret. Foto: Per Gustafsson.
Så venter selve oppstigningen på Besseggen, med 350 høydemeter opp mot Veslfjellet. Fra bandet går det bratt oppover, og på selve Besseggen er det bratt klyving mellom store steiner. Fjellet er glatt og polert etter de mange tusen fotturistene som har gått her. Eggen er temmelig luftig, men hvis du ikke lider av høydeskrekk er det ikke vanskelig å ta seg fram.
Jo høyere du kommer, desto mer storartet blir utsikten utover fjellandskapet. Du kan ikke unngå å legge merke til fargekontrasten mellom Bessvatnet og Gjende. Den grønne fargen på Gjende skyldes slampartikler fra breelver, mens Bessvatnet ikke har tilløp fra breer. Derfor er Bessvatnet klart og blått med en utrolig sikt.
Fra Besseggen er det imponerende skue innover Jotunheimen, med Gjende og hvitkledde topper. Rett nord for Besseggen ligger den runde Besshø (2258 moh.). På sørsiden av Gjende ser du over til Knutshø (1517 moh.) og de mektige tindene i Gjendealpene mellom Gjende og Bygdin.
Når Besseggen er unnagjort, forsetter det jevnt mot toppen av Veslfjellet, som er turens høyeste punkt med sine 1743 moh. På Veslfjellet er en av de største toppvardene i den norske fjellheimen bygget, en imponerende steinhaug med minner fra alle turgåerne som i glede har gitt sitt bidrag til «monumentet».
Ned fra Veslfjellet, i retning Gjendesheim, går turen gjennom landskap som minner om en gold steinørken. Overblikket er praktfullt til Nautgardstind (2258 moh.) i nord og til langstrakte Valdresflya i sør.
Om lag en kilometer fra Gjendesheim deler stien seg. Én vei går til nord mot Glitterheim og Bessheim, men du følger den som går ned til Gjendesheim og Gjende. Turen ned fra Veslfjell er til tider ganske bratt, men stien er fin, så det er greit å ta seg fram.
TUR: Fottur opp Bukkelægret og over Besseggen TYPE TUR: Hytte-til-hytte-tur eller dagsturer VANSKELIGHETSGRAD: • Bukkelægret: Meget bratt, sikring på utsatte punkter • Besseggen: Bratt og luftig HØYDE: Gjendebu: 990 moh. – toppen av Bukkelægret: ca.1514 moh. – Memurubu: 1008 moh. – Veslfjellet: 1743 moh. – Gjendesheim: 994 moh. LENGDE: • Gjendebu – Bukkelægret – Memurubu: 12 km • Memurubu – Besseggen – Gjendesheim: 16 km TID: • Gjendebu – Bukkelægret – Memurubu: ca. 5 timer • Memurubu – Besseggen – Gjendesheim: ca. 7 timer KART: Besseggen 1:25 000, Besseggen med Bukkelægret: 1:50 000, Jotunheimen Aust 1:50 000, Jotunheimen 1:100 000 MERKING: DNT-merket ATKOMST/STARTPUNKT: • Fra øst: Buss eller tog fra Otta til Gjendesheim • Fra vest: Buss fra Fagernes via Beitostølen over Valdresflya til Gjendesheim. • Båtturen mellom Gjendesheim og Memurubu tar 20 min, og 20 min mellom Memurubu og Gjendebu. • Bagasje kan sendes med Gjendebåtene fra Gjendebu til Memurubu og fra Memurubu til Gjendesheim. OVERNATTING: • Gjendesheim • Memurubu • Gjendebu ANDRE KILDER: • www.gjendebu.com • www.gjende.no • www.vaga.kommune.no • Gjendebåtene: www.gjende.no/rutetider
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.