Besshø er en spennende utfordring ved innfallsporten til Jotunheimen. Bessheim Fjellstue er et naturlig valg for en tur til Besshø (2258 moh.).
På en høstdag med nysnø på toppene, flammende løvverk og knivskarp luft er det vakkert ved Øvre Sjodalsvatnet hvor Bessheim Fjellstue ligger idyllisk i fjellandskapet. I vannet er det gode fiskemuligheter og fine forhold for kajakk- og kanoturer.
Gjendesheim ligger noen få kilometer lenger sørvest ved Gjende og er utgangspunkt for mange turer i Jotunheimen. Både store og små friluftselskere tar seg fram langs klare vann, steinete urer, mjuke stier med utfordrende topper og tinder som fristende turmål.
Balanserende på Besseggen, på Knutshø og i bratt stigning til Bukkelægret følger fjellturistene i Peer Gynts spor. Besshø ligger nordvest for Besseggen og er nærmeste nabo til den smale eggen som tusenvis av mennesker tar seg over hvert år.
På Besshø får du overblikket over denne delen av Jotunheimen og kan beundre vandrerne på Besseggen i fugleperspektiv.
Til topps på Besshø
Besshø er et vakkert og majestetisk fjell og kalles av mange for dronninga. Besshø ruver i landskapet over både Besseggen, Bessvatnet og Gjende. Toppen ligger litt for seg selv i de østlige delene av Jotunheimen, mellom Gjendealpene i sør og toppene rundt Nautgardstinden lenger mot nord.
Besshø framstår som en avrundet kjegle fra øst. Nabotoppener Surtningssue (2368 moh.). I vest skuer du ned til Besseggen og Gjende. Stien bortover Veslefjellet, hvor det går tusener av mennesker hver sesong, er tydelig. Ja, opp mot 30 000 vandrere tar seg hvert år over Besseggen i fotsporene etter Peer Gynt.
Besshø kan gjerne få besøk av flere, både sommer og vinter. Besshø utmerker seg som topptur ved at den ikke krever noen ekstra transport eller anmarsj, noe som ofte er nødvendig ved bestigning av andre totusenmeterstopper.
En mye brukt trasé til Besshø starter ved Bessheim og følger merket sti til utløpet fra Bessvatnet. Derfra går det delvis vardet sti som følger nordbredden av Bessvatnet et stykke, før den krysser Grotåa og tar opp ryggen sør for Besshøbreen.
Under vandringen langs Bessvatnet er det et nydelig skue mot Besshø og Gjendealpene på vestsiden av Gjende.
Besshø har stupbratte vegger ned mot Russvatnet. Mot sør og øst skråner fjellet jevnere ned mot Besseggen og Bessvatnet. Fra toppen er det en flott utsikt over sørøstlige deler av Jotunheimen.
Fra Besshø får du overblikk over Besseggen som ligger der mellom det blå Bessvatnet og den grønne innsjøen Gjende, som ligger nesten 400 meter lavere enn Bessvatnet uten at det er noen elv mellom dem.
Bessvatnet er velkjent for alle som har gått Besseggen. Det blå Bessvatnet på den ene siden av eggen og det grønne Gjende på den andre siden gjør et mektig inntrykk.
Kunne vi tømt ut alt vannet i Bessvatnet, ville vi fått se noe spesielt: tre groper i berget, en av dem helt ned til 102 meter under vannflaten, store botner som istiden har hult ut.
Isen har gnagd seg i retning av Gjende, men før veggen ned mot Gjende ble brutt i stykker, sluttet istiden. Derfor renner ikke vannet fra Bessvatnet ned i Gjende, men sørøstover, ned til Bessheim.
Riksvei 257 snor seg fra E6 ved Sjoa oppover Sjodalen med skoger og vakre bygder til Randsverk, der den møter riksvei 51 som går over Valdresflya til Valdres. Den værutsatte fjellovergangen mellom Gudbrandsdalen og Valdres er en av landets 18 nasjonale turistveier.
Dette er utvalgte veistrekninger med det ypperste av naturopplevelser. En nasjonal turistvei i Norge har fått offisiell status som en vei hvor det skal investeres ekstra i for å få en infrastruktur som passer turistnæringen og reisende langs disse veiene.
Det er Statens Vegvesen som var initiativtaker til prosjektet, og satsingen på nasjonale turistveier ble vedtatt av Stortinget i 2001. Veien over Valdresflya gir god utsikt inn i Jotunheimen nasjonalpark. Det høyeste punktet på veien ligger 1389 meter over havet.
Bessheim – turisthytte fra midten på 1800-tallet
Bessetrene var opprinnelig tradisjonelle setre som tilhørte gårderi Vågå.
Fra midten av 1800-tallet kom fjellvandrere i stadig økende grad. Det ble populært å oppsøke nye og ukjente deler av landet.
Med hjuldamperen Skibladner på Mjøsa og utbyggingen av Dovrebanen gjennom Gudbrandsdalen kom fjellområdene nærmere for menneskene i byene. Det var mange som kom til Bessheim, Sjodalen og Gjende gjennom Sikkilsdalen. Bessetrene lå sentralt til for den som søkte husrom, og ble et populært sted for dem som skulle til fjells.
Ettersom årene gikk, skiftet setrene identitet til turisthytte, og den første bygningen som var bygd for turister, sto ferdig i 1890.
I mer enn 100 år ga Bessheim tilhold for både husdyr og turister, men etter hvert fikk turismen stadig større betydning. Tidlig i 1960-årene ble det slutt med husdyr. Bessetra ble Bessheim, og flere av husene som er i bruk til overnatting i dag, er fra tiden med seterliv.
Bessheim er et perfekt utgangspunkt for fjellopplevelser i fred og ro, både sommer og vinter. Bessheim er et naturlig sted å starte vandringen til Besshø, dronninga ved innfallsporten til Jotunheimen.
Turbeskrivelse
TUR: Langs Bessvatnet til Besshø
TYPE: Dagstur eller helgetur
VANSKELIGHETSGRAD: Middels krevende
HØYDE: Start ved Bessheim (ca. 960 moh.), høyeste punkt: Besshø (2258 moh.)
LENGDE: Fra Bessheim: 10 km
TID: 7–8 timer tur-retur
KART: Jotunheimen Aust 1:50 000 og Jotunheimen
MERKING: Sti og delvis vardet
ATKOMST/STARTPUNKT: Riksvei 257 fra E6 ved Sjoa, så riksvei 51 fra Randsverk til Bessheim. Fra Valdres: Riksvei 51 over Valdresflya fra Fagernes
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.