For folk med høydeskrekk er den et godt alternativ til de langt mer berømte, spisse og luftige nabofjellene.
Vi beskriver her det mest vanlige og enkleste turalternativet fra parkeringsplassen i Breabakkan, der kryssing av Storbreagrove normalt vil være den største utfordringen.
I perioder med flom kan bekken på kort tid seksdoble sin vannføring, og endres til en elv det vil være uforsvarlig å krysse.
Storbreahøe fra Breabakken
Opp til Storebreahøe i Jotunheimen: Leira krysses over brua ved Breabakkan, og en godt merket natursti følges oppover mot brefronten til Storbrean. Det kan være mulig å krysse Storbreagrove langt nede, men dette krever lav vannføring. Er det normal eller stor vannføring, er det best å gå helt opp til flatene rett før Storbrean og krysse/vasse elva der.
Har man med breutstyr kan det være mulig å krysse på nederste del av brefallene, men særlig det nordre brefallet er bratt, oppsprukket og krevende. Sistnevnte brefall er i tillegg utsatt for kalving.
Etter å ha krysset Storbreagrove kan du velge forskjellige linjer oppover. Noen tydelige drag i terrenget leder oppover til en hylleformasjon som kan følges et lite stykke østover, før toppen bestiges fra øst.
Et annet alternativ er å traversere østover etter å ha krysset elva, for så å bestige hele fjellet fra øst. Det er få tekniske problemer oppover, men noe navigering mellom bratte og glatte partier blir det.
Siste 200 høydemeter opp til Storbreahøe er bratte, men her ligger Jervefonne som kan være fin å gå på snø. Har isen kommet frem må man frem med stegjern og isøks. Det er mulig å omgå fonna i en bratt og løs steinur på sørsiden, men denne vil nok de fleste oppleve som mindre komfortabel å gå.
LES OGSÅ: Store Bukkeholstinden i Jotunheimen 2213 meter over havet
Topptur til Storbreahøe
BESTE UTGANGSPUNKT: Breabakkan
ANTATT TIDSBRUK: 5–6 timer
ANTALL HØYDEMETER: Ca. 900
TEKNISK VANSKELIGHETSGRAD: Enkel
VEIVALG: Delvis vardet + noe vurderings- og navigasjonskrevende
GPS: 32V 6828755 454610
KART: Turkart Leirvassbu
På tur Leirvassbu
Turbeskrivelsen er hentet fra Boka På tur – Leirvassbu, som er en unik veiviser til landets høyest beliggende villmark. Boken beskriver turer for både sommer og vinter. Forfatteren Per-Arne Andersen (47) har gått fotturer i Jotunheimen siden han var 12 år. Bokens turer er inntegnet på kartet over Leirvassbu.