Når ikke Morten er på tur i fjellet, har han flere prosjekter. Gjennom nettstedet Peakbook arrangerer han blant annet ulike tur-eventer.
Peakbook oppstod i 2009 og sprang ut av bokprosjektet «Norges Fjelltopper over 2000 meter», som han og kona Julia Helgesen utga i 2005.
– Tanken var å lage en digital forlengelse av boka. Nettstedet het opprinnelig www.2000meter.no og inneholdt lister og informasjon om 2000-metertoppene i Norge. Jeg så raskt at det kunne være interessant for brukerne å registrere sine egne turer og loggføre 2000-metersamlingen sin på nett. Jeg fikk en kompis, Christian König fra Tyskland, til å programmere en slik løsning. Etter hvert innså jeg at det hele kunne gjøres mer generelt og omfatte alt av fjell i inn- og utland. Siden ble relansert som www.fjelltopper.no.
Etter hvert ble Sondre Kvambekk med. Siden ble utvidet med en rekke funksjoner som kart, gps, turrapporter, en enkel veggfunksjon som Facebook, og ikke minst ble siden omprofilert til Peakbook, som blant annet skulle reflektere at nettstedet ikke bare er for Norge og nordmenn.
Sakte men sikkert og møysommelig har de tre opparbeidet gradvis større oppmerksomhet og flere brukere.
– Mange kommer for å se på turrapporter eller skaffe seg turtips, mens en del bruker det som et verktøy for å holde orden på turene sine, ajourholde samling av topper eller skrive rapporter og legge til bilder. Fra og med 2016 har vi også hatt en app som er nyttig til å registere turene sine ute i felt, men også et godt verktøy til å navigere.
Ved siden av nettsted og app arrangerer Peakbook sosiale tureventer.
– Det er en sosial møteplass både for brukere og andre fjellinteresserte, med guidede turer, kurs, foredrag og konkurranser. Vi forsøker også å ha et tilbud til barnefamilier, forteller Morten.
Første helgen i juli arrangeres en minicamp i Sunnmørsalpene, Peakbook minisummit, med maks 15 deltakere.
Likevel, det er Jotunheimen som er den nærmeste leikegrinda til Morten, og her får du hans beste tips til de fine og ikke fullt så kjente turene i Jotunheimen:
Tinderanglerturen – Hellstugutind-traversen
Hellstugutindtraversen er en klassisk ryggtravers i hjertet av Jotunheimen der man beveger seg på tidvis luftige rygger langt over 2000 meter i flere timer. Hele 10 store, små og bittesmå topper passeres på denne "rangleturen". Terrenget varierer fra brede rygger via smale passasjer til bratt klyving. Turen er både lang og krevende, men er man høydesterk og fjellvant kan den gås usikret under gode forhold. Noen vil kanskje foretrekke litt tausikring opp nordryggen til Store Hellstugutinden som er turens mest krevende del.
Utgangspunktet for turen er Spiterstulen hvorfra man går den fine stien innover Visdalen, over Hellstuguåe før man sikter seg inn på ryggen mot Hellstuguhøe. Videre følges ryggen hele veien, med unntak av nordryggen på Store Hellstugutinden hvor en "umulig" hammer må rundes på høyre side.
Fra sadelen mellom Søre og Nestsøre Hellstugutinden returnerer man ned i Urdadalen og videre til Visdalen og Spiterstulen.
Oppe på Hellstuguryggen føler man at hele Jotunheimen dreier seg rundt en. Den er høy og ligger virkelig i hjertet av Heimen. På ene siden har man Hellstugubreen og Memurubreen, på andre siden den golde Urdadalen med små bregrønne blinkende tjern.
TID: 9-14 timer.
Familieturen – Dumdalen med grottevisitt og buldring
Fin liten utflukt i Nordvest-Jotunheimen, som er spennende for barna. Nordvest i Jotunheimen, i Dumdalen en sidedal til øvre del av Bøverdalen finner man en serie grotter. Grotter er det ikke akkurat så mange av i Jotunheimen. Det er grotter i mange vanskelighetesgrader, men en av de nederste, den såkalte G2, byr på en forholdsvis enkelt smakebit godt egnet for barnefamilier. Like ved finnes det også flotte buldresteiner og en nydelig rasteplass med bålpanne. Man kan få en artig smakebit på grotting med kun hodelykt. Med seler og hjelm kan man utforske mer. En spennende aktivitet som fungerer fint på dager med dårlig vær i høyfjellet.
Det er parkeringslomme ved FV55 vel 500 meter sør for Bøvertun, og det er ikke mer enn snaut en halv kilometer å gå inn til den aktuelle grotta.
Den omtalte rasteplassen med spennende buldresteiner ligger et par hundre meter nordøst for denne.
Tidsbruk: Fra et par timer til en halv dag.
Fotturen – Memurudalen t/r, ev. med retur over Memurutunga
Memurudalen er en malerisk dal med den brefargede Muruelva som sentralnerve. Det går stier på begge sider av den frådende elva oppover fra Memurubu. Jeg anbefaler å følge venstre side. Elva er i praksis umulig å krysse før man er helt øverst i dalen, derfor må man gjøre et valg før man går. Ettersom man vandrer innover dukker stadig nye kvasse tinder opp i kulissene bak den frodige dalen. Lite folk er det normalt her siden det ikke er noen gjennomgangsrute. Man kan rusle opp og ned dalen, eller om man ønsker en rundtur, kan man følge stien videre dere den etter vel 4 km drere opp mot Memurutunge hvor man kommer innpå den populære ruta fra Gjendebu opp Bukkelægret. Her dreier man til venstre og går Memurutunga ut og ned til Memurubu. Turen kan kombineres med overnatting på Memurubu, men man rekker det også fint som dagstur med Gjendebåten.
Tidsbruk: Hele rundturen tar 2,5-4 timer.
Toppturen – Bukkehåmårene (1910 moh.)
Bukkehåmåren på sørsiden av Gjende er en forholdsvis ukjent topp, men byr på spennende terreng og en skikkelig godbit av en utsikt mot Øvre Leirungen, Knutshøe, Gjende og Besseggen.
Parkering og utgangspunkt er ved Vargebakken vel 3 km sør for Maurvangen. Herfra følges tydelig sti til man har passert Leirungsåe på solid helårsbro. Rett etter broa tar man til høyre på sti nedover langs elva. Etter drøyt 500 meter tar et litt utydelig tråkk av til venstre mot Semmellægret. Det kan være litt utfordrende å henge med på stien her, men skulle man miste den, finner man den igjen oppe i bakken over tregrensa, eller senest på sadelen mellom Semelhøe og Bukkehåmåren.
Videre oppover går det nokså tydelig tråkk oppover lia, med spredt varding, på venstre side av elva. På toppen av bakken krysses vassdraget og sørøstryggen følges til toppen. Det siste stykke mot toppen er det flere imponerende utsiktspunkt ut mot nordstupet.
Tidsbruk: 5-7 timer.