Hytte til hytte-tur nord for Eidsbugarden

Dette er en flott femdagers hytte-til-hytte-tur i hjertet av Jotunheimen nord for Eidsbugarden. Utgangspunktet er Eidsbugarden, og turen går gjennom frodige daler med utsikt til breer og mektige tinder.

Sist oppdatert: 21. juli 2024 kl 00.00
Foto Wiki Commons
Foto Wiki Commons
Lesetid: 5 minutter

Dag 1: Fra Eidsbugarden/Fondsbu gjennom Mjølkedalen til Olavsbu

Rett etter start fra Eidsbugarden/Fondsbu(1065 moh.) passeres Vinjestova som forfatter og Jotunheim-elsker Aasmund Olavsson Vinje satt opp i 1868.

Tømmeret til hytta ble fraktet med båt over Bygdin fra øst, som var den vanlige atkomsten til Bygdins vestre ende på den tiden. Det var Engebret Beito som bygget hytta for Vinje.

Turen videre går langs breelva Mjølkedøla, som har fått navnet sitt på grunn av den hvitaktige fargen som kommer av breslammet. Det går temmelig bratt oppover før du går ned til Store Mjølkedalsvatnet.

Det er et vakkert skue med Mjølkedalsbreen og Langeskavltind (2014 moh.) og Mjølkedalspiggene (2040 moh.) kneisende i bakkant av breen. Litti bakgrunnen ligger majestetiske Uranostind (2157 moh.).

Turen forsetter nordover langs Høgbrøthøgde(1821 moh.), og Mjølkedalstinden (2138 moh.) trer stadig mer fram med sin karakteristiske form. Dette er en topp som mange har sett på med lengsel i blikket. Den karakteristiske pyramiden tar seg spesielt godt ut fra sør og øst.

Etter enda et par kilometer er du nede i Rauddalen og framme ved Olavsbu, som ligger ved foten til Mjølkedalstinden, Store Rauddalseggji(2168 moh.) og Rauddalstindene (2147 moh.).

Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons

Dag 2: Olavsbu gjennom Rauddalen og Gravdalen til Leirvassbu

Olavsbu (1440 moh.) er en av DNTs største selvbetjeningshytter og ligger sentralt til i Jotunheimen. Fra Olavsbu vandrer du innover Rauddalen langs Rauddalsvatnet.

Det er lett å gå i dalen, som er preget av mange små bekker og fuktige mosedekker. Under mye av vandringen er det vakker utsikt til Smørstabbtindene.

Fra Rauddalen går turen inn i vakre Gravdalen, der mektige tinder og idylliske vann ligger på rekke og rad. I Gravdalsvanna er det rikelig med fisk, så det er god grunn til å ha med fiskestang på denne turen.

Når du kommer på høyde med Surtningstinden (1997 moh.), er det utsikt sørover til Alvbreen, Kristenbreen og mektige Rauddalstindene (2157 moh.), som skiller Gravdalen og Rauddalen.

Etter passering av Gravdalsvatna kommer du til et parti med mye myrull. Det hvite teppet foran Kyrkja (2032 moh.) som troner i landskapet, er et vakkert skue. Så runder du Stehøe (1885 moh.), og et utrolig landskap åpenbarer seg.

Hvis du er så heldig å vandre her i stille vær med Kyrkja som speiler seg i Leirvatnet, vil du føle en stemning som knapt kan beskrives med ord. Du blir liten i en slik mektig naturkatedral.

Foto wiki commons
Foto wiki commons

Dag 3: Leirvassbu til Gjendebu gjennom Storådalen

Fra Leirvassbu (1400 moh.) er det fin utsikt mot Kyrkja (2032 moh.) som ligger mørk og majestetisk, ja nærmest som et spir ved Leirvatnet.

Den første Leirvassboden ble bygget i 1875 i samarbeid med Den Norske Turistforening. Senere er stedet blitt utvidet mange ganger og er i dag i privat eie.

Fra Leirvassbu går du sørover langs Leirvatnet fram til stidelet for ruta mot Skogadalsbøen, hvor du følger skilt til Gjendebu. Det er lett stigning inn dalen mellom Øvre og Nedre Høgvagltjønnen og fjelltoppene i Kyrkjeoksle.

Så passerer du stidelet for stien mot Olavsbu. Du forsetter langs Langvatnet forbi stidelet for ruta mot Spiterstulen. Videre lett nedstigning langs vannet Hellertjønne forbi den flotte Hellerfossen.

I bakkene ned langs fossen er det flott utsikt utover Storådalen. I det fjerne ser du Slettemarkbreen, Slettemarkpiggen (2164 moh.) og Knutholstind (2341 moh.).

Videre passerer du stidelet for ruta mot Memurubu hvor det er rester etter setrer som ble drevet her langt tilbake i tid. Når du nærmer deg Gjende, får du flott utsikt til Svartdalspiggene.

Stien går videre ned Storådalen langs elva ned til Gjendebu i lett terreng. Gjendebu (995 moh.) er den eldste hytta til Den Norske Turistforening og ligger i vestenden av Gjende, midt i Jotunheimen.

Dag 4: Gjendebu–Torfinnsbu gjennom Svartdalen

Fra Gjendebu går du sørvestover på DNT-merket sti i retning Veslådalen. Videre over Veslåe på sommerbro, før stien svinger sørover og du tar fatt på oppstigning til Svartdalen gjennom frodig fjellbjørkeskog. Nyt utsikten til Gjende under turen oppover lia.

Det er også vakkert skue nordover i Storådalen, der Semeltind (2236 moh.) og Memurutindene markerer seg.

Vel oppe vandrer du innover Svartdalen og møter mektige tinder på rekke og rad, som Knutsholstinden (2341 moh.) øst for dalen.

På vestsiden av dalen ligger Mesmogtinden (2264 moh.), Torfinnstindene og Svartdalspiggene. Etter hvert vandrer du inn i Torfinnsdalen og følger elva Torfinnsdøla nedover til Torfinnsbu (1060 moh.), som ligger idyllisk til ved Bygdin.

Dag 5: Torfinnsbu–Eidsbugarden/Fondsbu gjennom Langedalen og Uksedalen

Fra Torfinnsbu vandrer du østover langs Bygdin og videre nordvestover og inn i den frodige Langedalen, som omkranses av blant annet Slettmarkpiggen (2164 moh.), Langedalstinden (2206 moh.) og Galdeberget (2075 moh.).

Du tar deg bratt opp mot nord på ei snøfonn, over bandet, rundt høyde 1695 og inn i Uksedalen med stor ur på begge sider.

Vandringen forsetter langs idylliske Uksedalstjernet og inn på ruta fra Gjendebu. Her er utsikten flott til Eidsbugarden og Hjelledalstind (1989 moh.), Koldedalstind (1927 moh.) Falketind (2068 moh.) og Stølsnostind (2074 moh.).

Når du har kommet deg ned stigningen ved Høystakkane (1359 moh.), kommer du til et parti med vakre blomsterenger. I dette området er det også rester etter fangstgraver for villrein like ved stien. Når du er nede ved Bygdin, går du langs vannet til Fondsbu.

LES OGSÅ: Hytte til hytte tur fra Eidsbugarden til Utladalen

FAKTA

Denne turbeskrivelsen er hentet fra boken «Fjellturer i Jotunheimen» av Frank Ivar Hansen.
https://www.instagram.com/frankivarhansen/

TUR: Hytte-til-hytte-tur 

TYPE TUR: Femdagerstur

VANSKELIGHETSGRAD: Lett

HØYDE: Eidsbugarden/Fondsbu: 1065 moh. – Olavsbu: 1440 moh. – Leirvassbu: 1400 moh. – Gjendebu: 990 moh. – Svartdalen: ca. 1500 moh. – Torfinnsbu: 1060 moh. – Eidsbugarden/Fondsbu: 1065 moh.

LENGDE:

  • Eidsbug./Fondsbu til Olavsbu: 15 km

  • Olavsbu til Leirvassbu: 13 km

  • Leirvassbu – Gjendebu: 22 km

  • Gjendebu – Torfinnsbu: 17 km

  • Torfinnsbu – Eidsbug./Fondsbu: 30 km

TID:

  • Eidsbug./Fondsbu til Olavsbu: 5 timer

  • Olavsbu til Leirvassbu: 3–4 timer

  • Leirvassbu – Gjendebu: 7 timer

  • Gjendebu – Torfinnsbu: 5 timer

  • Torfinnsbu – Eidsbug./Fondsbu: 8 timer

KART: Jotunheimen Vest 1:50 000, Jotunheimen Aust 1:50 000, Jotunheimen 1:100 000 

MERKING: DNT-merket

ATKOMST/STARTPUNKT: 

  • Fra vest: Buss til Tyin/Tyinkrysset

  • Fra øst: Buss via Fagernes til Tyin/Tyinkrysset

  • Lokalbuss inn til Eidsbugarden/Fondsbu

  • Buss fra Fagernes/Otta til Bygdin, båt over Bygdin og inn til Fondsbu

ANDRE KILDER:

Publisert 1. februar 2022 kl 11.30
Sist oppdatert 21. juli 2024 kl 00.00

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen