Historien om det forlatte teltet som reddet livet til Remi (39) på Galdhøpiggen
Redningsaksjonen av mannen som gikk seg bort i voldsomt uvær i Jotunheimen sist helg reddet sannsynligvis livet fordi han fant et tomt telt og en sovepose. Men hva er historien bak det forlatte utstyret?
KRYSSET STYGGEBREEN: På vei ned fra Galdhøpiggen krysset Remi Grinius Styggebreen høyst ufrivillig. Her ses området fra toppen av Norges høyeste fjell, hvor litaueren gikk eg bort. Foto: Live Andrea Sulheim
Lesetid: 4 minutter
Den dramatiske redningsaksjonen den første helgen i september fikk stor oppmerksomhet i norske medier.
Litauiske Remi Grinius (39) kom bort fra turkompisene på vei ned fra Galdhøpiggen lørdag, og mistet retningen fullstendig i det temmelig heftige været.
Lykketreffet som gjorde redningaksjonen mulig
Men omtrent 2150 meter over havet – langt unna normalruta og andre stier, i svært krevende terreng – fant han et tomt telt med en sovepose, som sannsynligvis reddet livet hans den natten.
Men hvordan kan det ha seg at overnattingsutstyret befant seg akkurat der?
Først litt om hendelsesforløpet: Ifølge TV 2 var Grinius på vei ned fra Galdhøpiggen mot Spiterstulen da han mistet kontakten med de to turkompisene.
Litaueren var ikke spesielt godt utstyrt, og det var hans første fjelltur i Jotunheimen. Været var ufyselig i området denne dagen, med sterk vind og snø.
Temmelig snart begynte Grinius å gå i nesten stikk motsatt retning av Spiterstulen. Han krysset sannsynligvis deler av Styggebreen, i nordlig retning fra toppen av Norges høyeste fjell. Riktig kurs ville vært sørvest, mot turisthytta Spiterstulen.
Styggebreen har store sprekkområder, og det er ikke vanlig å ferdes her sommerstid uten tau og breutstyr.
Så – noen kilometer vest for den vanlige ruta over breen mellom Juvasshytta og Galdhøpiggen – skjer det som ikke kan kalles annet enn et vanvittig lykketreff.
I snøstormen tråkker Grinius på det som viser seg å være et sammenpakka telt. Inne i teltet finner han en sovepose.
Ifølge politiet i Lom fant han teltet i skaret mellom Vesle Galdhøpiggen og Galdhøe.
Redningsaksjonen
Grinius ble meldt savnet av kameratene rundt klokken 19.30 og redningsaksjonen startet fortløpende. I løpet av natten var det kun helikopter som kom høyt nok til å lete etter han, selv om store redningsmannskaper var i aksjon.
Søndag formiddag ble han funnet i god behold, etter at helikopteret hadde søkt nærmere Galdhøpiggen natten gjennom.
Grinius var i live og i bra form, takket være det mystiske teltet og soveposen han fant på nesten 2150 meter over havet, langt unna nærmeste bebyggelse.
Politibetjent Roger Haugen ved Lom lensmannskontor forteller historien bak teltet:
– Vi har vært i tett og god dialog med fjelloppsynet i Gudbrandsdalen, og vi har vært kjent med dette utstyret i lengre tid. Det tilhører en kar som ferdes mye i fjellene her, særlig sommerstid. Han lever nok litt på siden av samfunnet, og bruker store deler av tiden sin på å gå rundt i fjellet. Han har slike utstyrsdepoter liggende flere steder. Vi skulle helst sett at utstyret ikke ble lagt igjen på denne måten, men vi vet at hvis vi fjerner det kommer det nytt med en gang. Derfor har vi latt det ligge. Men det er altså ingen som er savnet eller noe sånt. Sammen med fjelloppsynet i Jotunheimen har vi full kontroll på dette, forteller Haugen.
Politibetjenten legger for øvrig til at Remi Grinius har hatt vanvittig flaks som fant utstyret, men også at han kom seg velberget over Styggebreen.
– Han gikk i totalt feil retning, over Styggebreen som er full av sprekker. Været var elendig. Det at han nærmest tråkka på det delvis nedsnødde teltet er helt utrolig.
Grinius beskriver natten i teltet slik overfor TV 2:
– Jeg anså sjansene for overlevelse som lik null. Jeg hadde ikke mat eller vann. Jeg ba hele natten for å komme tilbake til mitt normale liv. Uten teltet hadde jeg vært gjennomfrossen. Jeg måtte gravd meg ned under snøen. Teltet var som en gave. Gjennom natten prøvde jeg å samle opp litt varme i kroppen til å forsøke å unnslippe været morgenen etter.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.