Glødende lava, varme kilder og store isbreer. Eventyrlandet Island gir deg følelsen av å være midt i en naturfilm, og det er enda bedre å oppleve alt på nært hold. Her får du vite hvordan du gjør det best.
ISLAND PÅ SITT BESTE: Islands mange flotte fossefall bør oppleves. Foto: Matti Bernitz
Lesetid: 6 minutter
1. TURKLASSIKEREN – LAUGAVEGURINN
En fottur som går gjennom surrealistisk landskap, fra kruttsvart sand til sanddyner, grønne sletter, blåis og fjellblomster. Dette er Islands desidert mest populære fottur, som går fra Landmannalaugur i nord til Thorsmork i sør. Sesongen er fra midten av juni til begynnelsen av september. Turen er ganske lett, og det er vanlig å bruke ca. fire dager på den 55 kilometer lange turen. Etter vulkanutbruddet for to år siden, ble deler av stien borte, men nå er det lagt ny rute, og du kan gå hele veien. Vil du gå videre, kan du velge å gå fra Thorsmork til Skógar, en distanse på ca. 25 km der turen går over Sør-Islands høyeste fjell, Eyjafjallajokull. Denne turen er også vanlig å gjøre andre veien, fra Skógar. Du kan booke overnatting på hyttene i forveien, og dermed er du sikret en seng om det er midt i sesongen. Om ikke er det mulig å telte på området rundt hyttene, ellers er det ikke lov å telte i naturreservatet.Det er gode bussforbindelser på Island, og det går buss inn til Landmann. Islandske Ferdafelag har flere hytter langs ruta.
Dag 1: Landmannalaugur – Hrafntinnusker 12 km
Dag 2: Álftavatn 12 km
Dag 3: Emstrur 15 km
Dag 4: Thorsmork 15 km
Dag 5: Skógar 23 km
2. BAD I VARME KILDER
Gjennomsnittstemperaturen på Island er fem varmegrader, men det hindrer ikke et godt bad. Du finner varme kilder overalt, og det er bare å lete seg fram til campingplasser og andre steder med varme kilder. På Reykir, Drangey, ikke langt fra Aukureyri, finner du varme kilder helt nord på øya, med utsikt rett ut i havet. Du må jo nesten også ta turen innom den Blå Lagune. Ikke langt fra flyplassen Keflavik er det en fin avstikker for å ta et varmt bad, senke skuldrene og gjøre deg klar for ferien. Området rundt lagunen kunne like gjerne vært på månen, med svarte lavasteiner og damp som stiger opp. Vannet kommer fra kilder som ligger på 2000 meters dyp, og billetten koster fra ca. 300 kroner og oppover. I dette geologiske fenomenet kan du bade i det knallblå vannet på 35-40 grader til du nesten går i oppløsning, eller til du får sjokk av middelaldrende menn med hvite ansiktsmasker.
3. RI PÅ ISLANDSHEST
4. DEN GYLNE SIRKEL
Det er ikke sightseeing vi driver med mest i UTE. Men har du en dag ledig, er det ingenting i veien for å få med seg enda mer av den fantastiske naturen på Island, og få med deg noen severdigheter. Gullfoss er Europas mektigste vannfall, der elven Hvita stuper i to etapper ned i et dypt juv. Herfra er det en kort kjøretur til Geysir. Denne varme kilden har ikke vært aktiv siden 1960-årene, da den sprutet varmt vann 30 meter opp i luften, men i dag kan du se Strokkur, eller Lille Geysir, som «bare» blåser 6-7 meter opp i luften hvert tiende minutt. Fortsatt imponerende! Videre kan du kjøre til Tingvellir, som er Islands historisk viktigste sted. I denne vegetasjonsfrie dalen møttes landets parlament fast fra år 930 til 1798. Selv om det ikke fi nnes mye å se, er naturen vill og fascinerende. Du finner mer info hos Islands turistbyrå og Visit Island.
5. MT. DYRFJÖLL
Mt Dyrfjöll er et fjellområde som er blitt et av Øst-Islands store symboler. Den høyeste toppen ble ikke oppdaget før for 60 år siden. Navnet betyr egentlig «Dørfjellet» som viser til det store hullet midt i veggen. Turen har en spektakulær sti til toppen med klare vann, elver og breer, og er en av Islands vakreste fjellturer. Turen starter i Borgarfjördur, en times kjøring fra Egilsstadir. Turen er en fottur, og du må regne med 8-10 timer på turen.
6. RAFTING OG VANNSPORT
Over hele Island finner du rafting og vannaktiviteter for enhver smak. Elven Hvitá River, som du finner i nærheten av Geysir og Gullfoss, ligger bare en times kjøretur fra Reykjavik. Her finner du daglige raftingturer hele sommeren. Reiser du lenger nord finner du blant annet større utfordringer for deg som har raftet mye før, som den legendarisk elven East Glacier River med grad 4+. Her finner du stryk med fengende navn som Alarm Clock, Commitment og Screaming Lady. Ønsker du å prøve canyoning er det mange spennende canyoner å utforske. Les mer hos Arctic Rafting og Extreme Island.
7. ISBRETUR
11 prosent av øya er dekket av isbre, og de største breene finner du på sørsiden. Vatnajökull er like stor som alle europeiske isbreer til sammen, der den strekker seg over ca 8100 km2, og er Europas største nasjonalpark. Om du vil begi deg ut på bre, må du for det første ha brekunnskapene i orden, deretter må du melde fra til politiet på forhånd. Det finnes egne turselskaper som kan ta deg med på bretur, og det finnes også en hytte 830 moh, ved Skalafjellsjokull, som er et fint utgangspunkt for turer.
8. FISKE
Island er kjent for sine gode lakseelever. Og STORE fisker. Reykjavik er den eneste hovedstaden i verden som har en betydelig lakseelv rennende tvers gjennom byen. I Ellidaár, som elva heter, går det hvert år 3-4000 laks. Det største lakseområdet i landet ligger i nord, i elvesystemet Hvítá i Borgarördur på Vestlandet. Det beste laksefisket finner du fra midten av juli og utover, og ørretfi ske er bra allerede fra april. Prisene varierer ut fra hvilken elv, sesong og hva slags fisk du skal fiske. Ørretfiske får du fra 45 Euro per dag, men laksefiske ligger på 190 – 1300 Euro. Mange velger å dele på en stang, siden dette er såpass dyrt. Mange steder kan du også leie små hytter langs elven, eller booke deg inn på overnatting med full service. Ønsker du full pakke med guide i tilegg, ligger ofte pakkeprisene på 4000-10.000 Euro for en ukes fisketur, alt inkludert. Mange booker fisketuren flere måneder i forveien, men det er også mulig å bestille dagen før. Les mer om fiske på Island.
9. VIKNASLÓDIR
Området har også navnet Desert Inlets – øde viker – og du kan ta turen langs en av øyas imponerende kystlinjer. Her oppdager du området rundt Borgar ördur, med dype fjorder og høyere fjell. Blant islendingene er dette området kjent for hvor vakkert det er, og for sine flotte stier, men fortsatt litt unna masseturismen. Fjellene her kommer i alle formasjoner og størrelser, og i imponerende farger. Her finnes det også godt utrustede hytter du kan overnatte i.
10. ALPINKLATRING
Island er mindre kjent for det alpine terrenget, men det er mange fjelltopper som er verdt et besøk, og det er fortsatt mange klatreruter som venter på sin førstebestiger. Hoveddelen av den alpine aktiviteten er på sørsiden av Vatnajökull, der du blant annet finner Islands høyeste topp Hvannadalshnúkur som reiser seg fra breplatået. Her finner du topper på over 2000 meter, med mixklatring av snø og is. Om du vil klatre fjell, finner du blant annet flertaulengders ruter i fjellet på Troll Peninsula på Nord-Island, og i den østlige delen av øya. Om du vil ha med guide, kan du ta med deg en av Islands eneste sertifiserte fjellguider fra Bergmenn.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.