Hvordan er forholdene i fjellet?

Kalenderen viser midten av juni, det er på tide å sjekke om sommeren har inntatt fjellet.

Sist oppdatert: 12. juni 2013 kl 17.42
Sommer i fjellet? Her fra Jotunheimen i juli.
Sommer i fjellet? Her fra Jotunheimen i juli.
Lesetid: 4 minutter

I lavlandet har det vært sommer og sol i flere uker. I fjellet sitter vinteren lenger i, og skal du på fottur i fjellet den nærmeste tiden, kan det være lurt å være forberedt på både snø og flomstore elver. Mange av DNTs betjente hytter åpner i løpet av de neste ukene, og vi har tatt noen telefoner for å høre hvordan det står til med vårløsningen i noen av fjellområdene i Sør-Norge.

TIPS:
Mange av broene i fjellet er sommerbroer. Det vil si at de legges ut når de betjente DNT-hyttene i området åpner. Sjekk åpningstidene for hyttene i det området du skal før du legger i vei. Husk at vannstanden i elvene ofte er høy tidlig på sommeren, da det er mye snøsmelting i fjellet. Om høsten tas sommerbroene inn når de betjente hyttene stenger.

 

Langfjella og Femunden

IMG_1135
IMG_1135

DNT Oslo og omegn har hytter i Breheimen, Jotunheimen, Rondane, Hardangervidda, Femunden, Skarvheimen og Huldreheimen. Vegard Petersen i DNT Oslos Turinformasjon kan melde om varierende snømengder i fjellet:

– I Femunden har det vært greit en stund nå. Der kan du fint få til en ukestur fra hytte til hytte. I Aurlandsdalen er det også fint, fra Østerbø og ned til Vassbygdi. Det er litt tidlig å gå helt fra Geiterygghytta, den er heller ikke åpnet for sesongen enda. Ellers har det vært litt forsinket snøsmelting i år, ettersom det har vært ganske kaldt.

Petersen mener snøsmeltingen vil gå fort fremover, og at mye vil skje den neste uken eller to. Besseggen er ifølge naturoppsynet i området gangbar, og båten på Gjende starter sesongen 14. juni.Følg med på forholdene i  DNT Oslos fjellområder her

I Rondane har broen over elven fra startstedet Straumbu blitt tatt av flom, men dette skal være i orden til DNT-hytta Bjørnhollia åpner 21. Juni.

Sunnmøre og Tafjordfjella

Ålesund og Sunnmøre Turistforening kan melde om gode og tørre forhold opp til de fleste av hyttene i Tafjordfjella, men noe snø i høyden mellom hyttene.

 

– I Tafjordfjella er det snø fra rundt 1000-1100 meter, noe mer snø lengst vest. Egentlig er det lite snø til årstiden å være. Det er nok litt tidlig å legge ut på tur for mange, men om en uke eller to vil det være bra. Men jeg vil ikke advare folk å gå, det er greit å gå så lenge man er forberedt på å møte snø, melder Åsmund Steen i Ålesund og Sunnmøre Turistforening.

I Sunnmørsalpene er klassikeren Slogen klar for sommerbesøk, med bar sti fra Øye bortsett fra en snørygg før toppen. Snøen som finnes på toppene i området er hard og fin å gå på. Steen mener føret er ekstra godt nå, ettersom det er mulig å gå snøfritt opp og skli på snøen ned.

Følg med på forholdene her.

IMG_2265
IMG_2265

Setesdalsheiene

Stavanger Turistforening melder om snøfrie områder opp til rundt 800 meter i Setesdalsheiene. Over tusen meter er det fortsatt skiføre.
– Nord for Lysefjorden, i Hjelmelandsheiene, er det gode forhold. I områdene ved Ådneram og Taumevatn er det og greit å gå nå. Sommerbroene blir lagt ut neste helg. Fra Haukeliseter og sørover er det fortsatt mye snø. I Suldal åpner den betjente hytta Standdalen neste helg, og er vel verdt et besøk, sier Ragnhild Vang i Stavanger Turistforening

Trollheimen og Sylan

Knut Balstad i Turinformasjonen i Trondhjem Turistforening, melder om lite snø i Sylan, og at det tørrere enn i fjor. På stiene mellom hyttene er det så og si tørt.  

Randi Horghagen på Gjevillvasshytta i Trollheimen melder om 20 grader og sol. Det er greit å gå mellom hyttene, bløtt noen steder og litt snø. Snøen er imidlertid hard, så utfordringen er at merkingen synes dårligere.
– Ta med kart, kompass og gamasjer, så er det ikke noe problem, det er flott i fjellet nå!

Publisert 12. juni 2013 kl 17.42
Sist oppdatert 12. juni 2013 kl 17.42
 

Relaterte artikler

 
FJELLFØRING: Tindevegleder Truls Korsæth leder opp til Store Skagastølstind, en populær tur der du må ha med guide om du ikke kan klatre. Foto: Sandra Lappegard
Den store fjellguide-oversikten

Den store fjellguide-oversikten

STORSLÅTT: Å gå i fjellene rundt Zermatt er like mye en fysisk opplevelse som anstrengelse. Det finnes mer enn 30 fjell over 4000 meter rundt den kjente fjellbyen. Her ser vi to av dem, Zinalrothorn (4331 moh.) til venstre og Weisshorn (4506 moh.) till høyre.
Fjellturer i Alpene

Alpevandring i Zermatt

Vakker vinterstemning ved Bitihorn (1607 moh.). Foto: www.valdres.no
Fjellturer i Norge

Turguide til Bitihorn

kvitingskjølen turguide med hund om høsten
Turtips i Øst-Jotunheimen

Turguide til Kvitingskjølen

Dansarstien Utsikt Lognvikvatn Turguide Rauland
Fotturer i Telemark

– Et dansegulv med utsikt!

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen