LIDENSKAPELIGE: Bjørn Forselv og kona Inger Krane går turene sammen. Her fra deres ekspedisjon gjennom USA. Foto: Privat
Lesetid: 7 minutter
Bjørn er godt kjent for sine bøker om fjelltopper i Narvik, og de færreste har vært på flere topper i regionen enn han. Han har sin lidenskap for fjellvandring, og har svært nyttige erfaringer å dele, med alt fra tursko til turutstyr.
Kanskje er du nysgjerrig på å gå flere fjellturer og vil lære mer om de viktigste punktene man bør være obs på? Er det sånn at man må ha høye fjellstøvler, og er man virkelig nødt til å bruke kart og kompass? Les videre og få svarene fra en av landets mest erfarne fjellvandrere.
– Hvordan vil du definere en fjellvandrer?
– Det er mange som går på tur, men jeg ser for meg et skille: En turgåer går kortere dagsturer med lett sekk. En fjellvandrer har en større sekk på ryggen, og vandrer i fjellet over flere dager, innleder Forselv.
Fjellsko gir mer støtte når du går på tur i ulendt terreng. De avlaster anklene når du går med tung sekk, og de har godt grep på sleipt underlag. UTE tester klassiske fjellsko og lette tursko for dame og herre.
– Hvordan startet interessen din for fjellvandring?
– Jeg var mye ute på tur med familien da jeg var liten. Jeg husker vi var på Bjørnfjell, og traff disse menneskene som hadde vært på tur i mange dager. Det fascinerte meg tidlig. Så har jeg bestandig vært rastløs med det å få vite hva som er bak det neste fjellet.
Eventyrlyst i kombinasjon med et ønske om å utfordre seg selv har ført Forselv til utallige fjelltopper, både lokalt og utenlands. I Ofotregionen er det nærmest ikke en fjelltopp som han ikke har besteget.
– Jeg gikk gjennom hele USA fra sør til nord for to år siden, som var en tur på over 4200 km. Den turen brukte jeg fem måneder på, og lå kun i telt. Man kan si at man havner i «bobla», men det betyr egentlig at det er tingene du opplever i dag som betyr noe.
– Hvordan føles det etter fem måneder på tur?
– Jeg husker vi hadde 850 kilometer igjen da vi var kommet til staten Washington, og følte vi var på oppløpet. Nå skal vi gå Nordlandsruten som totalt sett er mye kortere, så alt handler om perspektivet.
– Hvilke rutiner har du på lange turer?
– Det som gjelder er å ha så lett sekk som mulig. Sekken har en såkalt «base weight» som bør være under 10 kilo. Det inkluderer alt utenom det som konsumeres underveis, som mat, vann, gass og lignende.
– Bør man ha vært mye på tur før man legger ut på månedslange turer?
– De lengste turene har jeg tatt etter at jeg ble pensjonist. Før den tid var det fem uker som var maksimalt, som da var hele ferien. Det var måten vi gjorde det på før. Så er det en fase i livet hvor mange har unger, hvor man ikke har muligheten. Alt til sin tid, sies det.
Skotøyet betyr mye
Her i Norge er det en godt innarbeidet sannhet om at man må ha store, tunge fjellsko med ankelstøtte når man skal på fjelltur.
Dette har Bjørn gjort seg gode erfaringer rundt:
– Jeg trodde det var en sannhet, men har enkelt og greit sluttet å bruke høye fjellsko. Nå bruker jeg kun lette trail joggesko.
– Hva med ankelstøtte når man har sekk på ryggen?
– Når folk sier det svarer jeg; har du problemer med anklene? Hvis svaret er nei, så er det ingen problemer med å bruke lave tursko. Og spesielt når man går i steinur er man mer snop og har bedre kontakt med joggesko kontra stive fjellstøvler.
– Hva ser du etter i en tursko?
– Utenom passform så ser jeg på sålen og hvordan gripeevnen er. Videre har vekt mye å si, det behøver ikke være det absolutt letteste, men rundt 300 gram er bra.
Mange sverger til sko med vanntett membran, her er han ikke i tvil på hva han foretrekker:
– Hva tenker du om membran eller ikke i skoene?
– Uten membran, helt klart. Når du først blir våt med membransko er de våte i lang tid, og på langtur blir man det til slutt. Sko uten membran tørker mye raskere.
Nesten alle joggeskomerker selger i disse dager terrengløpesko med vanntett Gore-Tex-membran. Holder disse deg tørr på føttene og er de bedre å løpe med i skogen enn sko uten Gore-Tex? Landets beste stiløpere er delt i synet på vanntette joggesko.
– Hva med klær som har vanntett membran?
– Jeg har ikke funnet slike klær som er vanntette enda, og når det pissregner hele dagen blir jeg gjennomvåt til slutt. Spesielt mellom skulderstroppene. Det beste alternativet jeg har funnet, er å bruke regnponcho. Og da en såpass stor poncho som går over sekken. Da får du god ventilasjon samtidig som du holder deg tørr.
– Hvor ofte bytter du dine fjellsko?
– Det kommer an på underlaget, men tursko slites raskt. Om det er snakk om at man går i 10-12 timer om dagen over lang tid, liker jeg å bytte sko etter 3-4 uker.
– Når du skal velge en sekk, hva ser du etter der?
– Den må også være lett først og fremst. For min del anser jeg en egenvekt på under 1 kg som lett, og har erfart at 60 liter er en god allroundsekk. Man sier at uansett hvor stor sekken er, så pakker man den full. Derfor er det lurt å lage seg en pakkeliste for å ikke ta med seg for mye unødvendig.
Han legger til et tips om å bruke lighterpack.com for å se andre sine pakkelister som man kan hente inspirasjon fra. Selv har han handlet både sekk og telt fra zpacks.com.
– Har du noe annet praktisk utstyr med deg?
– Mange sverger til kart og kompass. Med dagens teknologi er det strengt tatt litt som sannheten med høye fjellsko, men misforstå meg rett; det er aldri dumt å kunne kart og kompass.
Bjørn har selv brukt håndholdt GPS en del, men nå har han gått bort ifra det også.
– Jeg bruker telefonen mye til kart og navigering, i tillegg har jeg en GPS-klokke som er veldig praktisk og lett tilgjengelig på håndleddet. Jeg legger inn ruta på klokka i forkant av turen, og den er helt fantastisk å bruke.
– Hva om teknologien streiker?
– Da kontrer jeg med å si: Hva om kartet ditt blåser bort?
Ellers har han ofte med seg solcellepanel og powerbank. Han lader powerbanken som videre lader telefonen, og lader aldri direkte fra panelet.
– Det blir for ustabil spenning. Powerbanken derimot, lades godt opp.
Solcellepanelet kjøper han fra Kina og bruker ikke mange kronene på dette.
– Når jeg først bestiller, plukker jeg gjerne med flere, til rundt 200 kroner per stykk, så har jeg dersom det ødelegges. Jeg har vært veldig fornøyd med hvordan disse har fungert.
– Hvordan legger man opp ruta på tur?
– Man bør naturligvis unngå de bratteste partiene. Dette gjelder der det ikke er sti. En annen ting er å unngå dalbunnene der det ofte er en del myrlandskap. Jeg forsøker å legge ruta over skoggrensen der jeg kan, der er det bestandig lettere å gå enn i skogen.
– Hvordan ser en perfekt fjelltur ut i dine øyne?
– At du hele tiden ser noe nytt som dukker opp. Det man fester blikket på endrer seg. At jeg stadig får nye overraskelser.
– Hva er din topp 3 liste av fjelltopper i Ofoten?
– Rombakstøtta må jeg plassere øverst. Den er litt utfordrende og krever litt klyving. Skjomtinden (dronninga) er også et veldig flott fjell, og er på andreplass. Den tredje er Kuglhornet, som er et fantastisk fjell, med krevende klatrepartier som utfordrer komfortsonen.
– Til slutt, hvorfor bruker du så mye tid på fjellvandring?
– Noen spikker kniver, noen liker å trene. Det som er viktig for meg er å ha et mål å strekke meg etter. Jeg vil se nye steder, og det gir meg veldig mye å holde på med dette.
Og som med alt annet er det ikke alltid like moro å gå lange dager i fjellet.
– Tålmodighet er viktig. Det er ikke artig hele tiden. Men det gjelder så mye annet i livet også, som trening, jobb og andre ting. Man innstiller seg mentalt på å gjennomføre. På fjelltur så kan man gjerne føle at sekken er tung eller at stigningen er bratt, men man tar ett steg av gangen, sier Forselv.
Markus har hatt friluftsliv som interesse hele livet, og er spesielt opptatt av jakt og fiske. Han har vært mye i fjellet og har per i dag sin lengste sammenhengende tur på 43 dager. Har du en sak du tror Markus kan være interessert i? Send han gjerne en e-post:
Tour de Monte Rosa (TMB) er av de virkelige alpeklassikerne. Hele rundturen tar 8-9 dager. Denne 6-dagersvarianten beskriver det meste av det beste som dette fjellområdet byr på.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.