Vakker ligger Sikkilsdalen mellom Sjodalen og Heimdalen. Fjellbjørkeskogen vokser frodig langs Sikkilsdalsvatnet, og hesteflokker beiter ved foten av Sikkilsdalshornet.
Sikkilsdalen er et vakkert dalføre med variert natur.
Lesetid: 5 minutter
Sikkilsdalen
Sikkilsdalen er et vakkert dalføre i Nord-Fron kommune, mellom Sjodalen og Heimdalen. Sikkilsdalen begrenses i nord av Sikkilsdalshø (1778 moh.) og i sør av Heimdalshø (1843 moh.).
Heimdalshø er for øvrig en populær topp for vårskiturer. Det er fin utsikt til Jotunheimen og Sikkilsdalen fra toppen.
For å komme til den vakre Sikkilsdalen tar du av fra Jotunheimveien rett vest for Skåbu. Veien inn til Sikkilsdalsseter er 12 km og fin for syklister. Turen starter i barskog, etter hvert overtar fjellbjørkeskogen, og landskapet åpner seg mer og mer.
Hvis du har lyst til å oppleve en seter som driver på«gammelmåten», bør du underveis til Sikkilsdalen se etter et skilt som er merket til Veslevasseter. Dit er det en times rolig gangei vakkert terreng. Stien er merket grønn på stein. På setra er det seterliv, med ku og geit, og du kan få kjøpt tradisjonell «rauost», kvitost og smør. Det er folk på setra i juli og august.
Når du nærmer deg Sikkilsdalen, trer Sikkilsdalshornet elegant fram bak Sikkilsdalsseter. Ja, som navnet hentyder, et horn hever seg over dalen.
Sikkilsdalssetra er fra 1700-tallet, og turisttrafikken går helt tilbake til 1800-tallet.
Den store begivenheten sommerstid er hestesleppet som finner sted hvert år rundt sankthanstider. Staten, ved Landbruksdepartementet, har stått bak dette helt siden 1881, og det samler flere tusen tilskuere hvert år.
Dalen er av de mest karakteristiske landformene i norsk natur. De fleste av dem er brede og åpne med bratte dalsider og flat bunn. Sikkilsdalen er et typisk eksempel på en slik dal. Det er ikke vanskelig å se at tverrsnittet har en klar U-form.
Utgangspunktet for U-dalen er en V-dal som over tid har blitt dekket og bearbeidet av is. Etter hvert som isen har beveget seg nedover dalen, har den «hult ut» dalen og gitt den U-form ved at breen graver seg ned i hele sin bredde. I bunnen har den lagt igjen tykke lag med morenemateriale.
Prinsehytta i Sikkilsdalen
Prinsehytta er kongeparets private eiendom og ligger like ved setra. De svenske kongene hadde mange venner i Norge som gjerne ville bedre kontakten til det svensk-norske kongehuset. Derfor ble det satt i gang en innsamlingsaksjon for å bygge ei hytte i den norske fjellheimen.
Hytta er tegnet av slottsforvalter Hjalmar Welhaven. Arbeidet med Prinsehytta ble startet i 1900 og sto ferdig to år senere. Den ble gitt i gave til prinsene Gustav Adolf, Wilhelm og Erik.
Fram til unionsoppløsningen i 1905 ble Prinsehytta ofte brukt til friluftsliv og jakt, men etter bruddet med Sverige ble den ikke benyttet. Da kronprins Olav ble myndig 2. juli 1924 fikk han stedet i gave av den svenske kronprinsen Gustav Adolf.
Opprinnelig besto Prinsehytta av en stor tømmerhytte med åtte rom og en svalgang utenfor. Både under Olavs tid og det nåværende kongeparet er det bygd flere hus på eiendommen.
Den opprinnelige hytta og de fleste hyttene er bygd i tømmer,men noen er med villmarkskledning. Prinsehytteanlegget bestårav hus etter funksjoner i et tun. Anlegget er utformet og bygd etter tradisjonsrik norsk byggeskikk.
Opplevelsesrik vandring
Sikkilsdalen i Gudbrandsdalen ligger nydelig til som en forgård til Jotunheimen og er et ypperlig sted å starte fotturen i denne delen av den norske fjellheimen. DNTs løypenett går gjennom dalen med varierte ruter– fra lett terreng til topper på over 1800 moh.
Det er også rikelig med turmuligheter i nærområdet til Sikkilsdalsseter, blant annet til Sikkilsdalshornet (1565 moh.) og Vangstulkampen (1624 moh.). Fra Vangstulkampen er det imponerende utsikt utover Sikkilsdalen. Det er bra ørretfiske i både Nedre og Øvre Sikkilsdalsvatnet.
En kveldstur ned til vannet i et forsøk på å lure storfisken er ikke å forakte i slike flotte omgivelser. En kajakk- eller kanotur på Sikkilsdalsvatnet er en fin opplevelse, men farkosten må bæres et stykke før du kan gli framover i det klare fjellvannet.
Merkete turstier
Det går merkede stier til Sikkilsdalsseter fra Liomseter i Gausdal Vestfjell, eller Huldreheimen som DNT kaller området. Fra Sikkilsdalsseter er det fin vandring til Oskampen over Vangstulkampen.
Turen er for øvrig en del av Jotunheimstien som starter i Bjørvika og følger i kunstneres fotspor fram til Jotunheimen. Om vinteren er det merkede skiløyper til både Gjendesheim og Bessheim.
Fra Sikkilsdalsseter går det merket DNT-sti langs det vakre Sikkilsdalsvatnet over til Gjendesheim. Ved Sikkilsdalsseter går det hester på beite, og de staselige dyra gjør inntrykk ved foten til Sikkilsdalshornet.
Glem heller ikke å la blikket hvile på vegetasjon langs stien. Stedvis er det svært frodig med ulike arter blomster som lokker til seg sommerfugler og andre insekter. Turen langs vannet gjennom dalen er vakker med mange opplevelser.
Er du blant dem som ønsker å vandre i høyden, kan du ta deg opp til Sikkilsdalshø. Velg i tilfelle stien som rett etter Prinsehytta går bratt opp vestsiden av Skålbekken. Drei mot vest ovenfor tregrensa og ta deg opp på ryggen mellom Sikkilsdalshornet og Sikkilsdalshø.
Utsikten fra Sikkilsdalshø til Jotunheimen kan nesten ta pusten fra deg. Inntrykkene er overveldende, og du føler at du virkelig er i ett med naturen. Vel nede fra toppen møter du i et stikryss DNT-stien som følger Sikkilsdalsvatnet. Videre går du vestover ned til Maurvangen og videre til Gjendesheim.
Turer i Sikkilsdalen
TUR: Fottur i Sikkilsdalen og til topps på Sikkilsdalshø
TYPE TUR: Helgetur eller dagstur
VANSKELIGHETSGRAD: Langs Sikkilsdalsvatnet er det lett vandring, mens turen over Sikkilsdalshø er mer krevende. Sterk stigning fra Sikkidalen
HØYDE: Start: Sikkilsdalsseter (1016 moh.), høyeste punkt: Sikkilsdalshø (1778 moh.)
TID: Sikkilsdalen over Sikkilsdalshø til Gjendesheim: 6–7 timer. Sikkilsdalen langs Sikkilsdalsvatnet til Gjendesheim: 5–6 timer
LENGDE: Sikkilsdalen over Sikkilsdalshø. Gjendesheim: Ca. 18 km Sikkilsdalen–Gjendesheim langs Sikkilsdalsvatnet: Ca.16 km.
KART: Sikkilsdalen – Gjendesheim: Beitostølen i 1:50 000 og Huldreheimen og Jotunheimen i 1:100 000 og Jotunheimen i 1:100 000
MERKING: DNT-merket og del av Jotunheimstien
ATKOMST/STARTPUNKT: Ta av fra E6 ved Vinstra og følg riksvei 255 til Skåbu. Et annet alternativ er å ta av fra E6 ved Fåberg og kjøre Bjørnsonveien gjennom Espedalen til Skåbu. Fra Skåbu følges skilt til Jotunheimveien. Etter noen kilometer fra Skåbu skiltet vei til Sikkilsdalsseter
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.