Kvitfjell ligger omkranset av snilt høyfjell, med lange tradisjoner for reiseliv og turisme. Innover fjellet ligger det mange kilometer med merkede stier og seterveier godt egnet for vandring og sykkelturer.
Kvitfjell er en av inngangsportene til Peer Gynts rike. Med utgangspunkt fra Kvitfjell mellomstasjon eller vestsiden av Kvitfjell kan du ta deg til fots eller på sykkel til Skeikampen i sør, Espedalen i vest og Gålå i nord.
Langs stiene og veiene har du også mange gode fiskevann å velge blant. Fra Kvitfjell kan du oppleve nære fjellområder som Kvitfjelltoppen, Segelstadseterkampen og Skardtjønna.
Over tregrensa
En fin tur er å sykle eller gå til Digeråsen hvor landskapet åpner seg på toppen, med gamle setertufter og beitemark, og du får et fantastisk skue vestover mot Vendalshøgda og Gausdalsberga.
Et blikk nordover og du får øye på Gumpenberga, de bare bergknollene som stikker godt synlig opp av fjellskogen, som er spesielt for dette området. Med god fart gjennom seterlandskapet kommer du ned til Vendalen. Ta sørover igjen på fin grusvei mot Fagerhøi.
Det flotte landskapet er en fryd for øyet, og du tråkker litt ekstra på mot Vendalsvatnet. Vannet er en idyllisk perle og et naturlig stoppsted for å beskue naturen før du tar inn på seterveien akkurat ved munningen av vannet.
Seterveien går over til en større og fin sti som er fin å sykle på for både mosjonisten eller hele familien. Gjennom lettkupert terreng går veien gjennom lun fjellskog, forbi noen idylliske tjern, over Vangsbekken og oppen liten kneik før du tråkker lett videre på fin sti nedover og inn i kulturlandskapet på Svinslåa.
Pakkelister for fjelltur, turbeskrivelser, guider og reportasjer. Fjellturen starter her!
Langs gamle ferdselsårer
Kvitfjell var arena for utforrenn under OL i 1994. Ved utforløypa kan du fra mellomstasjonen gå en natursti ved gamle ferdselsårer oppover lia til toppen i det moderne alpinanlegget.
Flere steder er det informasjonstavler som gjør deg kjent med Gudbrandsdalens geologi, kulturarv, plante- og dyreliv. Det er klart at det var en stor omveltning som skjedde ved utbyggingen i forbindelse med de olympiske lekene i 1994.
Der utfortraseen i dag ligger, gikk det i tidligere tider tre gamle ferdselsårer:
Gammelseterråket, Søre Brattråket og Gammelseter-Myrlivegen.
Trolig er Gammelseterråket den eldste ferdselsveien og ble tatt i bruk allerede på 1600-tallet.
Søre Brattråket går fram til Svinslåa seter. Gammelseter-Myrlivegen ble bygd i 1948–49 først og fremst med tanke på skogsdrift.
I forbindelse med at setrene ble etablert, valgte man plass med omhu ut fra stedets naturgitte forhold. Gammelsetra er et godt eksempel på dette.
Foto: Erlend Bjørtvedt
Setra ligger på biriskifer, en bergart som forvitrer lett og skaper dyp og næringsrik jord. Skiferen holder også godt på fuktigheten og gir derfor en tørkesterk jord. De som etablerte Gammelsetra, visste tydeligvis hva de gjorde.
Utsikten blir bedre og bedre under turen oppover lia langs utfortraseen. Du får fint overblikk over mellomstasjonen på Kvitfjell med hytter og hotell. Gudbrandsdalens milde former dominerer landskapet, og i nord ligger majestetiske Rondane høyt over dalen som et eventyrslott.
Fra toppen av Kvitfjell er det vakkert utsyn mot Jotunheimen med sin ville fjell og breer. Hvis du ønsker, kan du fra Kvitfjell vandre Peer Gyntstien. Fra mellomstasjonen i Kvitfjell går det sti østover opp nordsiden av Kvitfjellet og ned til setergrenda Svinslåa, videre på sør- og vestsiden av Vendalsvatnet forbi setrene på Vendalen og opp til Svarttjørnin.
Herfra går du mot sør til stidelet til Fagerhøi ved Kantlia, hvor turen videre er DNT-merket nordover over Kantliknappen, som byr på et flott rundskue blant annet mot Jotunheimen og Rondane. Herfra vandrer du videre ned til Lauvåsen Fjellstue.
Ringebu stavkirke
Kvitfjell ligger i Ringebu kommune, og to plasser som bør besøkes, er Ringebu stavkirke og prestegården som ligger rett ved siden av hverandre. Stavkirkene regnes sammen med vikingskipene som Norges viktigste bidrag til verdenskulturarven.
Stavkirkene har fått navnet sitt etter de bærende stavene. Bortsett fra Hedared kirke i Sverige og Greensted kirke i England er det bare i Norge at denne typen middelalderkirker er bevart på opprinnelig sted. Alle stavkirkene er automatisk fredet etter kulturminneloven.
FAKTA
TUR: Toppturer
TYPE TUR: Dagstur eller helgetur VANSKELIGHETSGRAD: Middels lett tur(bratt)
HØYDE: Start (840 moh.), Kvitfjellet (1044 moh.)
LENGDE: 1 km
TID: 45 minutter–1 time
KART: 1818-III Ringebu
MERKING: Lokalt merket
ATKOMST/STARTPUNKT: Med buss eller tog til Ringebu. Med bil på E6 til Fåvang hvor du følger skilting til Kvitfjell
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.