Fjellbjørkeskog, vidder, myrer og seterenger særpreger landskapet. På kjappe vinger jakter falken. Fjellvåken svever elegant over fjellvidda, og i tallrike bekker og vann svømmer storfisken. En verden rik på naturopplevelser.
Gausdal Vestfjell og Langsua strekker seg grovt sett fra veien over Valdresflya i vest til Gausdal i øst. Det er et populært turområde, lett tilgjengelig fra Liomseter.
Det er ingen høye og utfordrende tinder, men her ligger Gausdals høyeste fjell, Nordre Langsua (1554 moh.).
Det er rikelig med sykkelmuligheter på mange seterveier, og den nesten 20 km lange veien inn til Liomseter er en fin sykkeltur langs Dokkvannet, med utsikt til Ormtjernkampen og Dokkampen.
Det er ingen store vann som gir mulighet for lange, sammenhengende kanoturer over flere dager, men flere av vanna egner seg for dagsturer. Gausdal Vestfjell er velegnet for turer med barn. Det ligger til rette for både korte dagsturer og litt lengre turer.
Det er mange muligheter for overnattinger i åpne buer, som Gausdal fjellstyre har en rekke steder i fjellheimen. Som for eksempel Langsubua. DNT har også selvbetjente hytter i området.
DNT omtaler området som Huldreheimen, men navnet har ikke slått helt an hos de fleste lokalt, hvor navnet Gausdal Vestfjell er navnet som i all hovedsak benyttes.
I Gausdal Vestfjell/Langsua kan turer mellom hytter kombineres med utflukter til topper, fiske og andre spennende opplevelser.
Liomseter – tradisjoner siden 1770-årene
Det vites ikke nøyaktig hvilket år Liomseter ble bygd, men man antar at setra ble satt opp i 1770-årene av Clemet Th. Fougner og Harkil Lium, to bønder fra Follum, som ønsket å bygge en ny seter sammen.
De må ha vært lokalkjente i og med at de fant et så velegnet sted til setra 30 km innover dalen. Harkil og Clemet drev ikke sammen på Liomseter i mange år.
Harkil ga seg raskt med seterdriften, og det gikk ikke mange årene før også Clemet gikk lei og byttet til seg en seter på den andre siden av Ormtjernkampen.
Gjennom årene har det stadig skiftet eiere på setra. Mulighetene for jakt rundt Liomseter var gode, og det var hovedsakelig rike utlendinger som leide jaktterreng, blant annet hertugen av Orléans og storhertugen av Sachsen-Weimar.
I 1896 ble bygningsmassen utvidet med en toetasjers turisthytte med plass til 10–12 personer for å gi et bedre tilbud til de utenlandske jaktfølgene. Gunvald Berge var siste private eier av Liomseter før setra ble overtatt av DNT.
Foreningen leide stedet i noen år før setra ble kjøpt i 1955. Liomseter har blitt restaurert en rekke ganger og framstår i dag som en fin turisthytte og er et naturlig knutepunkt for turer i Gausdal Vestfjell.
Gausdal Vestfjell
Store deler av Gausdal Vestfjell er vernet etter naturmangfoldloven, enten som nasjonalpark, naturreservat eller landskapsvernområde. Det er egne verneforskrifter for de forskjellige områdene. Naturreservatene har det strengeste vernet.
Innenfor Gausdal Statsallmenning ligger store deler av Langsua nasjonalpak med omkringliggende verneområder. Vernet ble opprettet 11. mars 2011 og er en kraftig utvidelse av tidligere Ormtjernkampen nasjonalpark.
Disse sammenhengende verneområdene strekker seg over sju kommuner og har et samlet areal på ca. 1000 km2.
Formålet med vernet er å ta vare på et stort sammenhengende og i det vesentligste urørt og villmarkspreget naturområde med mange sjeldne og sårbare arter
Vis mer
Fiskerike vann og elver
I Gausdal Vestfjell/Langsua er det mange gode fiskevann og elver. Det er både ørret, sik og abbor i enkelte vann, men ørreten er det fiskeslaget som dominerer. I noen av vanna er det svært stor fisk som bør friste til å forsøke fiskelykken.
I Megrunnstjønna og Hornsjøen biter ofte ørret på mange kilo på kroken.
Gausdal Jeger- og Fiskerforening i Gudbrandsdalen har gjennom mange år drevet kultivering av Revsjøene, noe som har ført til bra fiske i disse vanna.
Dokkelva er kjent som en veldig bra fiskeelv blant fluefiskere.
Tur til Nordre Suluhøgda
Rett ved Liomseter ligger Nordre Suluhøgda (1120 moh.) med lett og fin atkomst og med utsikt utover hele Gausdal, Fjelldokka og store deler av området. Turen egner seg fint for barnefamilier. Gausdal fjellstyre har i løpet av sommeren 2010 ryddet en ny sti fra Liomseter til Nordre Suluhøgda. Fra Liomseter følges sti i retning Revsjøen.
Her følger du noen gamle stier som er ryddet, slik at det er mulig å komme opp til Nordre Suluhøgda fra vest. For dem som besøker Liomseter, er toppen et populært turmål, og nå kan du altså gå en rundtur om Nordre Suluhøgda og nyte den fantastiske utsikten innover de indre fjellområdene og mot Revsjøene, noe som har vært etterlyst av dem som vandrer i området ved Liomseter.
Langs stien er det fangstgraver, og på den nye stien går du i høyden over fjellbjørkeskogen.
Spennende tre dagers rundtur
En flott vandring er en rundtur med start fra Liomseter til Storkvelvbu, Skriurusten, Haldorbu og tilbake til Liomseter. Første vandringsdag foregår på Jotunheimstien, som for øvrig starter i Bjørvika i Oslo og ender på Gjendesheim i Jotunheimen.
Fra Liomseter vandrer du et kort stykke på vei før stien tar av over Liomseterbekken og opp gjennom fjellbjørkeskogen og videre mot nordvest over Vakkerlifjellet og langs Nonstjønnengene. Øst for Nordre Langsua svinger stien mot nord til stidele mot Langsubua og fram til Storkvelvbu (DNT). Hytta ble bygd i 1948 og ligger høyt oppe i Storkvolven med kjempefin utsikt.
Fra Storkvelvbu følges merket sti som går til Skriurusten og Haldorbu. Du vandrer vestover langs vann 1202, så over Semmelhø slakt gjennom viddelandskap før du tar fatt på en liten avstikker ned gjennom skogen til Skriurusten som ligger i den vakre Langsudalen.
Under ditt opphold på hytta bør du ta en fin topptur til Nordre og Søre Langsua. Det er ingen alpine topper, men de er begge over 1500 meter og bedre utsikt over Gausdal Vestfjell/Huldreheimen finner du ikke.
Etter en fin overnatting på Skriurusten vandrer du videre østover forbi stidelet for ruta til Storhøliseter og Storkvelvbua. Sørover mellom Søre og Nordre Langsua i jevnt terreng går du forbi det idylliske Massingtjønna hvor det er en rekke rester etter fangstgraver, så sørover til Vesterheimsbua og forbi stidelet for ruta til Liomseter og så de siste 2 km ned til
Haldorbu (DNT)
Haldorbu er opprinnelig en gammel gjeterbu som i 1993 ble restaurert og ominnredet til selvbetjeningshytte. Hytta ligger opp mot tregrensa i fjellbjørkeskogbeltet og har flott utsikt mot Kvitfeten og øverste del av Fjelldokkdalen.
Fra Haldorbu går du opp på snaufjellet langs DNT-ruta mot Skriurusten.
Ved Fossbekkbua som dukker opp, må du gjerne ta en hvil eller overnatting, for bua som er en av Gausdal fjellstyres mange åpne buer, kan benyttes av vandrere.
Turen videre går til stidelet mot Langsubua vest for Brennfjelldokka, så østover forbi Skardtjønnapå sørsiden av vannet, over Skardtjønnbekken, Vakkerlibekken og Liomseterbekken og så de siste 500 metrene på vei fram til Liomseter, endepunktet for en innholdsrik tur.
FAKTA
TUR: Fra hytte til hytte og topptur til Nordre Suluhøgda
LENGDE: Liomseter–Storkvelvbu: 19 km, Storkvelvbu til Skriurusten: 7 km, Skriurusten til Haldorbu: 12 km, Haldorbu–Liomseter: 17 km. Rundtur på Nordre Suluhøgda: ca. 10 km
TID: Liomseter–Storkvelvbu: 5 timer, Storkvelvbu–Skriurusten: 2 timer, Skriurusten–Haldorbu: 3,5 timer, Haldorbu–Liomseter: 5 timer. Rundtur på Nordre Suluhøgda: ca. 4–5 timer
KART: Kartblad: Espedalen 1717 IV (2007), Turkart: Huldreheimen (2008) og Peer Gynts Rike (2008) i 1:50 000 og Huldreheimen (2008) 1:100 000
MERKING: DNT-merking og lokal merking
ATKOMST/STARTPUNKT: Til Gausdal Vestfjell kommer du lett med privatbil. Ta av fra E6 ved Lillehammer om du kommer sørfra, og Tretten om du kommer fra nord. I Vestre Gausdal sentrum følges vei mot Ormtjernkampen. Ved Holsbrua går det grusvei inn til Liomseter. For den som reiser kollektivt, er det buss eller tog til Lillehammer og så buss videre til Espedalen
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.