Vakker fjellgranskog med innslag av løvtrær preger liene ned mot det idylliske Feforvatnet med rikt fugleliv. Med sine tre topper troner Feforkampen elegant over Gudbrandsdalen med vakker utsikt i alle himmelretninger.
Lange tradisjoner innenfor turismeFefor har vakker natur velegnet for sykkel og vandring og for padling på Feforvatnet. Peer Gyntstien går gjennom Fefor, og merkede stier går til Espedalen. En rekke familievennlige topper kan bestiges. Så tidlig som i 1903 startet vinterturismen på Fefor Høifjellshotell.
På Fefor er det et familievennlig alpinanlegg, og mange mil med skiløyper blir kjørt opp om vinteren.
Fefor ligger høyt over hoveddalen, og for å komme dit tar du av ved Vinstra, som har utviklet seg til et handels- og servicesentrum for midtre Gudbrandsdalen med en betydelig turisttrafikk ogannen virksomhet.
Vinstra er et viktig knutepunkt. Herfra starter Peer Gyntveien over Gålå til Lillehammer og Peer Gynt seterveivia Rondablikk til Kvam. Vestover går riksvei 255 gjennom Skåbuvia Espedalen til Lillehammer. Fra Vinstra følger du veien fra hoveddalføret til Gålå og Fefor.
Fefor Høifjellshotell
Fefor Høifjellshotell har en praktfull beliggenhet ved Feforvatnetog har en lang og tradisjonsrik historie. Opprinnelig var det et seterpensjonat som åpnet på Bøsetra rundt 1884, og det eldste seterhuset står der fortsatt. Det nåværende hotellet stammer fra 1891, og navnet var opprinnelig Fefor Høifjellssanatorium. Driften var lagt opp for at bymennesker kunne komme til fjells for restitusjon.
De opprinnelige tømmerbygningene er fortsatt i bruk, og vi kan bare ane de mange hemmelighetene disse veggene bærer på. Det var antakelig noen gårdbrukere fra Ruste som startet driften på Fefor. I 1898 ble eiendommen solgt til cand.med.
Ivar Christian Bang, med en svigerfar i bakgrunnen, kjøpmann Chr. Magnus fra Kristiania, som sto for finansene. I 1903 startet Fefor Høifjellssanatorium med vinterturisme som det første hotellet i Norge, og i begynnelsen av 1900-tallet huset Fefor en rekke celebriteter.
Fra 1907 til 1914 la den norske kongefamilien sin vinterferie hit, og daværende kronprins Olav fikk her kyndig og profesjonell skiinstruksjon av Karl Roll. Fridtjof Nansen var alltid med, og det var gjennom ham at Robert Scott fikk kjennskap til Fefor. Dette førte til at han la to av sine treningsopphold hit før den fatale ekspedisjonen til Sydpolen i 1911/1912.
Lommoen naturreservat
Lommoen naturreservat omfatter deler av Feforvatnet. Reservatet er en mosaikk av små tjern, myrer og mellomliggende fastmarksarealer med blandingsskog og åpent heilandskap. Det er observert 48 fuglearter i området, men sannsynligvis er dette tallet enda større.
Lommoen naturreservat har betydelig lokal bevaringsverdi, og forekomsten av truede arter gjør at det også har nasjonal verneverdi. To av de hekkende artene, trane og storlom, er på den nasjonale rødlista.
Å høre storlommen en sen nattetime eller i grålysningen er en topp villmarksstemning. Klangfulle låter strømmer gjennom et landskap preget av stillhet. Av og til høres noen hoiende rop, et litt uhyggelig skrik som kan minne om et menneske i nød.
Mang en nattevandrer har kjent stemningen nærmest sette seg i ryggmargen av opplevelsen. Rødlista er for øvrig en liste over arter vi må være særlig oppmerksom på i naturforvaltningen, fordi disse artene er sårbare, sjeldne og direkte truet.
Fotturer ved Fefor
Et fint turmål er å vandre Peer Gyntstien fra Fefor til Gålå. Ved utløpet av Feforvatnet er det en gammel bu hvor vannføringen tidligere ble regulert for kvernvann og vanning av åkrene nede i bygda. Fra Fefor Høifjellshotell vandrer du langs Feforvatnet i gammel furuskog fram til enden av vannet, hvor fjellbjørkeskogen overtar i lia på nordvestsiden av Valsfjellet.
Et alternativ er å gå Peer Gyntstien til Dalseter i Espedalen. Fra hotellet vandrer du østover på vei litt forbi Feforbekken og inn på sti til stidelet mot Gålå og Wadahl sørøst for Feforvatnet. Gå videre til sørenden av Feforvatnet forbi Ansemtjørna til Jordalslykkja.
Så følger du vei til Graslia og videre på sti opp mot Haakon VIIs hytte i skråningen til fjellet Ruten, som også kan bestiges fra Espedalen. Det sies at mens kong Haakon og dronning Maud ikke kom lenger fra Fefor enn til denne hytta på ski, så var daværende kronprins Olav helt til topps på Ruten.
Fra hytta tar du deg i jevn stigning mot Ruten forbi et stidele sørøst for Gråurda. Rett før toppen tar Peer Gyntstien vestover ned til Dalseter Høyfjellshotell og Ruten Fjellstue. Du bør absolutt ta med deg den korte avstikkeren til topps på Ruten med praktfull utsikt til Jotunheimen.
Feforkampen
Feforkampen (1160 moh.) er lett tilgjengelig og ligger flott til, omgitt av fjellgranskog og innslag av løvtrær. Et fint utgangspunkt for turen er alpinanlegget som ligger like ved Fefor Høifjellshotell.
Fra bunnen av bakken kan du følge en sti som går i skogkanten på vestsiden av bakken. Under vandringen ser du hele tiden toppen, og det stiger jevnt oppover under vandringen. Feforkampen består av tre topper og er et flott skue fra Vinstra og Kvikne. I første vers i «Vinstrasangen» av Pål Klufta er Feforkampens karakteristiske form fint beskrevet:
«Der Laugen suller og Vinstra syng og store fossen gjer bulder, og mørke skogar med bar og lyng har segn om haugfolk og hulder, der Feforkampen, tridelt topp, stig himmelhøgt mot tindom og Lia-oksla ruver opp og logne godt mot vindom.»
Det er imponerende utsikt utover daler og fjell fra toppen. Vinstra, Kvikne og Skåbu ligger vakkert til i dalføret, mens Jotunheimen og Rondane strekker seg mot himmelhorisonten med sine mange imponerende tinder.
FAKTA
TYPE TUR: Helgetur eller dagstur
VANSKELIGHETSGRAD: Lette turer
HØYDE: Start ca. 930 moh., Feforkampen (1160 moh.)
LENGDE: Wadahl–Fefor 11 km, Fefor–Dalseter/Ruten ca. 18 km, Feforkampen ca. 2 km tur-retur
KART: Turkartet Peer Gynts Rike 1:50 000 fra Ugland It Group AS
MERKING: Wadahl–Fefor og Fefor–Dalseter/Ruten: DNT-merket Feforkampen. Lokal merking.
ATKOMST/STARTPUNKT: Med bil eller buss gjennom Gudbrandsdalen (E6) til Vinstra. Videre følges vei merket til Fefor. Tog til Vinstra: Hotellbussen på Fefor Høifjellshotell henter og bringer til jernbanestasjonen
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.