Toppen av Træna

Trænstaven ser utilgjengelig ut på avstand og virker skremmende på veien opp. Når du er på toppen av det 338 meter høye fjellet ytterst på Helgelandskysten, er det likevel ingen steder du heller vil være.

Sist oppdatert: 23. juni 2014 kl 10.06
telting på træna
TRÆNA: Teltovernatting på kritthvit sandstrand på nordøstsiden av Sanna. Øya har fire fastboende og rutebåtforbindelse til Husøy, der de fleste av Trænas 430 innbyggere bor. Foto: Matti Bernitz Pedersen
Lesetid: 4 minutter

Det gjør vondt i magen. Under meg blir havet hvitt hver gang dønningene slår mot land. Med noen sekunders mellomrom møter sjøen de svarte klippene med en voldsom kraft. Her oppe, drøyt 200 meter over havet, hører jeg fremdeles bølgene godt. Jeg står innbundet i det lilla nylontauet og ser utover. Jeg har bestandig vondt i magen når det er bratt og føles luftig og utsatt. Nå skremmes jeg i tillegg av bråket som følger hver gang bølgene slår mot land. Men først og fremst kjenner jeg at det strammer seg i magen fordi jeg aldri har sett noe så vakkert som dette. 

3
SNART OPPE: Langs ryggen rett under toppen av Trænstaven. Foto: Matti Bernitz Pedersen

338 meter høye Trænstaven på øya Sanna er et landemerke på Helgelandskysten. På avstand ser Trænstaven og de lavere nabotoppene Breitind, Mjåtind og Kjølen ut som tegneseriefiguren Snoopy som ligger på ryggen.

På Sanna er det fire fastboende, og rutebåten MS «Sanna» tar turen inn til naboøya Husøy, der flesteparten av Trænas innbyggere bor, tre–fire ganger i løpet av dagen.

Vi kom for sent til siste avgang og fikk leid båt av Trænas eneste rorbu-utleie. Ved en hvit sandstrand på nordøstsiden av Sanna slo vi opp teltet. Dagen etter våknet vi av måkeskrik og sol på teltduken.

trænstaven strand sanna
STARTER PÅ STRANDEN: Turen opp til Trænstaven går fra strandkanten og opp på motsatt side av den iøyenfallende fjellveggen som reiser seg over husene på Sanna. Foto: Matti Bernitz Pedersen

Turen begynte med at vi fulgte strandkanten til nordsiden av øya. Etter litt småklyving kom vi oss opp på nordvestryggen, og etter hvert fant vi fram klatreselene og bandt oss inn i tauet.

Turen er stedvis luftig, men på nettet ligger det flere turbeskrivelser fra folk som har gått til toppen uten tau.

Når jeg står midt i veggen og ser rett ned på de hvite bølgetoppene under meg, virker det direkte uansvarlig.

Et sted midt mellom sålen på fjellstøvlene mine og bølgene flyr havørnen. Den har fulgt oss hele veien fra vi begynte å klatre.
Innimellom har den kretset over oss i store sirkler. For det meste har vi hatt den mektige rovfuglen under oss.

4
UTSIKTEN: Fra Trænstaven er det utsikt til hvite strender, grønne fjellsider og åpent hav. Foto: Matti Bernitz Pedersen

Etter noen bratte klippepartier blir terrenget etter hvert slakere, og vi følger gressbakkene opp til varden på toppen. I toppboka er det lenge mellom hver gang noen skriver seg inn. Bortsett fra under Trænafestivalen, musikkfestivalen der det bor flere tusen mennesker i telt på Husøy, er det sjelden folk på Trænstaven. 

Det er nesten vindstille på toppen. Sånne dager er sjeldne på et frittstående fjell drøyt tretti kilometer ut fra fastlandet. Vest for oss er Island det neste stedet bølgene møter land. Sør for oss ser vi Træna fyr. Der finner de døde fisk i stua etter de verste høststormene når vinden slenger fisken gjennom vinduet og etterlater den på gulvet. Nå kjenner vi knapt et vindpust, og langt under meg svever fortsatt havørnen i store sirkler. En stund hadde den selskap, og de var to som kretset ved fjellveggen under oss. Nå er den alene. 

På toppen av Trænstaven ser jeg ned på havørnen, på bølgene og på resten av verden. Toppen av Trænstaven er et sted du aldri vil forlate og alltid lengte tilbake til.

1
KVELDSLYS: Utsikt mot Trænstaven (til høyre) fra hurtigbåten på vei fra Lovund til Træna. Foto: Matti Bernitz Pedersen 

TRÆNSTAVEN (338 MOH.)

Træna er landets eldste fiskevær og ligger midt på polarsirkelen, 33 nautiske mil nordvest for Sandnessjøen. Kommunen er en av Norges minste, med knapt 500 innbyggere. Blant entusiastene som samler på kommunetopper – det høyeste fjellet i hver kommune – regnes Trænstaven (338 moh.) som en av de vanskeligst tilgjengelige.  Under den populære Trænafestivalen i juli hvert år mangedobles antallet i kommunen når flere tusen musikkinteresserte reiser ut til øygruppen for å få med seg konsertene.

OVERNATTING: På stranden på Sanna er det fantastisk å telte. På moloen er det muligheter for å fylle ferskvann. Træna Rorbuferie har 13 rorbuer på Husøy, hovedøya på Træna. Her er det i tillegg overnattingsmuligheter på Træna Gjestegård.

TUREN: Fra moloen på Sanna tar turen opp og ned Trænstaven omtrent fem–seks timer. Ruta går nordover forbi bebyggelsen og kirkegården til nordsiden av øya. Derfra går man opp en renne til en tydelig ryggformasjon og følger denne mer eller mindre direkte til toppen av det 338 meter høye fjellet. Det er enkelte partier med luftig klyving og klatring, og klatreutstyr anbefales. Turen anbefales ikke når gresset og steinene er våte og sleipe. Rana Spesialsport (www.spesialsport.no) tilbyr guiding på Trænstaven.

REISEN DIT: Til Træna kommer du kun sjøveien, og kommunen har ferge- og hurtigbåtforbindelse med Lovund, Stokkvågan, Onøy og Sandnessjøen. Træna består av 1000 øyer og Lovund Skyss trafikkerer mellom øyene med fastboende.

Publisert 23. juni 2014 kl 01.25
Sist oppdatert 23. juni 2014 kl 10.06

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen