Hvorfor ikke ta en oppdagelsestur gjennom de indre bygdene i Agder? Utstyr deg med vandresko, telt og ryggsekk med rulleski eller rulleskøyter surret fast!
Et alternativ til den tilrettelagte Barnevandrerstien eller andre turstier kan være en oppdagelsestur i de indre bygdene i Agder, utenfor sti og skiltet vei. Det kan være en spennende tur i et vilt landskap som er lite omtalt og lite kjent. Da kan du gå mellom de to utfartsstedene Knaben og Evje. For folk fra Rogaland er Knaben et vel kjent hytteområde, og Evje er innfallsporten til Setesdal.
Ruta du kan følge, er da: Knaben–Knaberøysa–Lordehytta– Røysland–Kyrkjebygd–Flystveit–Futevegen–Uleberg–Hornes–Evje.
1 etappe: Fra Knaben til Lordehytta
Den første etappen går fra Knaben via Knaberøysa til Lordehytta.
Dette er omtrent 25 kilometer, og du må regne rundt 10 timer. Dette er med andre ord en lang tur, og det er nødvendig å ha telt med i sekken. Et artig tips kan være å ha med et par rulleski også. Da kan asfaltpartiene som kommer etter hvert, tas med fart og moro.
Kjør opp til gruvene øverst i Knabenbygda. Her er det flott høyfjellsterreng etter at du har kommet deg opp de første bratte svabergene fra området ved gruvene. Noen provisoriske tau er hengt ut som hjelp, men ikke stol på dem! Videre går løypa i fin og slak stigning opp mot Knaberøysa på litt over 900 moh. Det er enkelt å finne fram hit siden du går langs en tydelig sti hele veien, men løypa har ikke blitt merket på mange år.
Etter Knaberøysa må du stole mer på stifinneregenskaper og gode ferdigheter på kart og kompass eller eventuelt GPS. Det er lite tydelig sti, men noen tråkk etter dyr her og der, det beste er å følge traseen på nordsiden av Vivatnene.
Lordehytta – jaktslott
Vel framme ved Lordehytta er det på tide å slå leir. Det er ingen overnattingsmuligheter utenom åpen himmel eller telt.
Lordehytta er et spesielt byggverk. Det er rett og slett jaktslottet til Mandals store mann, Lord Edward Salvesen. Bygningsmessig kan vi se sammenhengen mellom jaktslottet her oppe i Åseral og huset hans i Furulunden i Mandal: Risøbank.
Hans far Christian Salvesen utvandret fra Mandal til Skottland på 1800-tallet og etablerte skipsrederi, trelast- og hvalfangstselskap i Edinburgh. I 1862 kjøpte Christian Salvesen Risøbankområdet i Furulunden i Mandal. Her etablerte han et oljeraffineri, men stengte fabrikken et tiår senere og benyttet seg av området som sommersted for familien.
Christians sønn Edward Salvesen vokste opp i Edinburgh. Han var dommer i The High Court i Edinburgh og fikk således tittelen Lord, som han beholdt livet ut. Lord Edward Salvesen overtok familiestedet i Mandal og bygget sitt Risøbank i 1901, etter tegninger av arkitekten Sir Robert Lorimer. som også har tegnet det nasjonale krigsmonumentet i Edinburgh.
Lord Salvesen døde i 1942, og staten/kommunen overtok området i 1969 og tok over driften og vedlikeholdet av huset på Risøbank i 1971.
Likeså står jaktslottet som Lord Salvesen lot bygge oppe i heiene, men dessverre står dette jaktslottet tomt og forlatt. Kanskje hadde det vært en idé å opprette tursti opp hit og sette i stand huset som overnatting og spisested?
2. etappe
I de indre bygdeskogene Neste etappe går fra Lordehytta via Røysland og Kyrkjebygd til Flystveit. Denne etappen er lang, omtrent 35 km og tar 12–14 timer.
Det er en fin etappe fra Lordehytta til Røysland i småkupert skogslandskap og med dyretråkk og fotsti det meste av veien. Den er ikke merket. Du går over ei flott hengebru over Svartevatnet, så på bratt traktorvei ned til Røysland. På asfaltert vei ned til Kyrkjebygd kan du ta fram rulleski eller rulleskøyter fra sekken, og dermed vil denne etappen gå fortere.
Videre går det bratt opp fra Kyrkjebygd og inn i Mjåvassdalen mot hyttegrenda Kvernhushei like vestenfor Flystveit. Det er traktorvei de første 5 kilometerne opp fra Kyrkjebygd, og etter dette følger krevende stileting i tungt lyng- og myrterreng.
3. etappe: Sjarmøretappen
Siste etappe går fra Flystveit langs Futestien og via Uleberg til Evje. Dette er sjarmøretappen inn til turens mål etter en lang ekspedisjon. Den er omtrent 20 kilometer, og du må regne med 6–8 timer.
Hvorfor Futestien heter nettopp Futestien, er det morsomt å gruble over. Det er i alle fall vel kjent fra norsk kulturhistorie at futen var lite populær i de indre bygdene, og det var mange som gjemte seg vekk for skatteinnkreverne, som i de fattigste strøk av landet ble opplevd som «røvere».
Det er en fin vandretur på grusvei ned fra Flystveit, før det bærer oppover igjen over heia langs Futestien. Stien er ganske tydelig og er bra å gå i tørt vær.
Fra Uleberg til Evje er det asfaltert vei og sykkelvei helt fram. Det siste strekket blir da ganske lettgått og går fort unna, ikke minst med rulleski eller rulleskøyter som lett kan tas ut av sekken! Det er da også passende å komme inn til Evje sentrum med rulleski, for Evje er skibygda framfor alle på Sørlandet. I Evje er det både gode overnattingssteder, spisesteder, bademuligheter og aktiviteter. Det er også gode skyssmuligheter fra Evje.
FAKTA:
Tur: Knaben i Kvinesdal til Evje
Type tur: Fottur i fjell og hei pluss eventuelt rulleski eller rulleskøyter på asfaltpartier
Vanskelighetsgrad: Variert terreng, med noen asfaltpartier
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.