MED HEVET BLIKK: Artikkelforfatteren nyter godt av snøen som bærer på vei ned fra Oldeskaret. Briksdalsbreen i front. Foto: Line Hårklau
Lesetid: 5 minutter
Campingverten på Melkevoll Bretun har et godt forslag til oss som vil på fjelltur i dag.
– Oldeskaret, det er min favorittur her, røper han.
– Litt bratt er det, men, legger han til.
Hva var det jeg sa før jeg dro? Jeg må til Stryn en tur, sa jeg. Dette er noe man kan man si til både venner og kjente uten at noen stiller videre spørsmål ved hva man har i Stryn å gjøre. Det er en bragd. Det er et privilegium. Hvilke andre steder i verden har oppnådd en slik status? Bali? New York? Manchester? Ladakh? Ja, kanskje også Flandern?
Idet vi skriver 2020, har det som en gang het Sogn og Fjordane formelt blitt til Vestland. Men Stryn er fremdeles Stryn og Oldedalen, helt innerst i Nordfjorden, ligger like fint til som den alltid har gjort.
Fotograf og kollega Line kommer kjørende fra Jølster.
Hun har stoppet hos Bakar-Jon i Byrkjelo, og viser fram to gigantiske skillingsboller som får plass i sekken.
– Jeg tok med en rabarbra fra hagen, sier hun, og fester stilken i sidereimene på ryggsekken.
Nå skal vi bare gå oppover mot Oldeskaret.
For 10.500 år siden var hele dette området dekket av is. Men mot slutten av lille istid var det en isfri korridor i Oldeskaret. Briksdalsbreen og Myklebust-breen nådde ikke sammen.
Dermed har strekningen mellom Olderdalen og Stardalen vært en ferdselsvei langt tilbake i tid. Hvert år arrangeres et stevne i Oldeskaret for å markere den historiske ferdselruta, det er omtrent en dagsmarsj imellom.
Det er ennå for bratt og for trangt til at vi kan se hva som videre venter oss. Ikke møter vi noen på vei ned, heller. Skulle det ikke kry av folk i fjellet i sommer, da?
Det er ikke akkurat karrig fjellandskap vi beveger oss i. Stien snor seg mellom frodig bregneskog og yndige blomstre har klort seg fast.
Godt driv i fossefallene er det, også. Vannet treffer innimellom så hardt at det høres ut som en steinblokk er i ferd med å løsne.
Det skjer ikke.
Det skjer ikke?
Nei, det skjer faktisk ikke.
Omtrent ved tregrensa ligger snøen ennå, myk, men den er likevel fast nok til at den lille fonna bærer oss over.
– Må vi slå opp teltet her, kanskje, sier Line spørrende, for det blir mer og mer snø jo høyere vi kommer.
Det er ingen perfekt teltcamp, akkurat, men vi trenger ikke stor flate. Men litt flatt hadde jo vært ålreit.
Det blåser opp mens vi holder på. Til vårt hell ervindretningen av den konstante sorten, og det er svært logisk hvordan teltet bør stå. Det er en ekte glede å se hvordan de ultralette teltene klarer seg selv som om vinden er intens. Ja, også hvor lite flate vi faktisk behøver med de korona-vennlige 1-personsteltene våre.
Bra det blåser, ellers hadde dette her blitt for bra.
Vi har god utsikt til gamle Briksdalsbreen herfra, verdens mest besøkte brearm.
I dag er det ingen der. Det er ikke til å tro. Jeg møtter ingen der i går, heller. Det er en surrealistisk opplevelse å være i dette landskapet på høylys sommer – uten å treffe på noen.
Helt alene er vi imidlertid ikke, og det er føles ikke slk, heller. For rundt oss har vi Kattanakken, Melkevollbreen, Middagsnibba, Hanekammen, Blåfjellet. Den breiale Jostedalsbreen omfavner hele sin hvite kappe rundt.
Det er fint å se den gamle Briksdalsbreen. Hvor lenge kan det være siden sist? Tretti år?
Det stikker også litt, for den har blitt virkelig smal i kantene. Jeg blir sittende å se på den, lenge. Hun er langt unna, men ikke så langt unna, heller. Jeg var like ved i går. Hvorfor kjennes det som om man kommer nærmere isbreen på avstand, enn når man er helt inntil den?
Vi spiser bakervarer fra Bakar-Jon i Byrkjelo, skillingsboller digre som tallerkener.
Ennå er det en god stund til mørket faller på.
– Bra det blåser, ellers hadde dette her blitt for bra, sier jeg.
Line ler.
Bollene har følgende effekt: Det frister å gå en liten kveldstur.
Det er ikke bare korona-sommer. Det er uvanlig mye snø i år, og til juni å være.
Vi kommer oss ikke helt inn i Oldeskaret. Jarbu heter ei lita steinbu inne ved vannet, men vi får ikke helt øye på den. Og skal vi til Blåfjellet må vi krysse elva. Snøbroer er ikke min favoritt, men det hjelper mentalt at broen er minst ti meter tykk. Øynene klarer å overbevise hjernen, og med ærbødig respekt trer vi over.
Herfra og opp er intuitivt hvor vi bør gå. Det er faktisk litt moro å se at det faktisk har tråkket noen her før oss, uten at det er tegn til noen sti. Vi ser dyretråkk. Hjort, kanskje?
Det blåser mindre nå og vi vinner høydemeter på høydemeter via berghyllene.
Fra toppen av Blåfjellet åpenbarer det seg en storslått utsikt over det samme landskapet vi har sett en stund, bare enda litt mer og fra en litt annen vinkel.
– Er det Snønipa, sier Line, og peker.
– Jølster må jo bli der. Er jeg virkelig så nær hjemme?
Vi kom opp – og vi må ned igjen. Tilbake i den lille teltleiren lager vi middag, mens vi registrerer at silhuetten fra fjellet bak oss brer seg mer og mer over oss. Et varsel om at sola er på vei for å skinne et annet sted enn på oss.
Det passer bra, egentlig, vi begynner å bli både trøtte og slitne. Vi er enig om at rabarbraen antakelig vil smake like godt i morgen.
Jorda går sin vante gang. Klokka 05.58 galer gjøken ko-ko. En rask sjekk gjennom teltåpningen tilsier at været i dag er forbløffende likt som været i går. Også Briksdalsbreen er til å kjenne igjen. Vi kan ikke bli her for alltid, men hit kunne vi godt kommet igjen.
Oldeskaret
Reisen dit: Olden er et 20 kilometer langt dalføre i Stryn, ca. seks kilometer fra Loen. Fylkesvei 60 går gjennom Olden. Oldevatnet omgitt av mektige fjell 1300-1800 meter høye fjell på hver side. Helt i sør når dalen inn til berømte Briksdalsbreen og Melkevollbreen.
Olden har snaut 500 fastboende, og stor tilstrømning av turister sommerstid. De fleste i forbindelse med Briksdalsbreen og panoramavegen i Nordfjord.
Start: Melkevoll Bretun (140 moh.). Turen til Oldeskaret er skiltet herfra. Du går et lite stykke videre innover i dalen mot Melkevollsbreen før stien tar til høyre. God og oppgradert sti opp mot Storevatnet.
Enkelte steder er det tilrettelagt med kjetting og steintrapp. Videre fra Oldeskaret kan du velge å gå videre til Stardalen (9 timer), eller til Blåfjellet (1316 moh) som en godt egnet dagstur. Ved foten av fjellet ligger Jarbu, liten steinhytte (ca. 1090 moh.). Det er ikke merket sti til Blåfjellet.
Tips: Gode fjellsko er å anbefale, ettersom det kan være vått på grunn av snøsmelting i fjellet. Flere muligheter for vannfylling underveis. Turen er gradert som middels krevende.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.