Fjelltur i Stølsheimen

Stølsheimen er et variert stykke vestlandsnatur, med fjord, fjell, frodige stølsdaler stille fjellvann og ville elvestryk. Raudberget iligger i Stølsheimen. Sørg for at det er kveldssol når du ser berget for aller første gang.

Sist oppdatert: 2. september 2021 kl 15.30
fjelltur i stølsheimen raudberget
Raudberget i kveldssol ser ut som et keramisk hjerte som stikker opp fra jordens vulkanske indre. Foto: Sveinung Klyve
Lesetid: 4 minutter

Stølsheimen er fjellområdet som mellom Sognefjorden i nord og Bergen i sør. Fra gammelt av har stølsdrift vært den viktigste bruken av fjellområdet, derav navnet. Over 40 støler er registrert i Stølsheimen.

En vesentlig del av området er et fjellplatå som kun kan nås via bratte oppstigninger fra fjorden. Fra sør kommer du inn fra fjelldalene.

Legg turen innom Selhamar

En god introduksjon til Stølsheimen er området ved den selvbetjente hytten Selhamar.

Fra en stikkvei fra Vikafjellet er det ikke lange turen inn til den populære hytten som ligger på en landtunge mellom Selhamarvatnet og Raudbergvatnet ved Vassøyane.

Vann og elver dominerer et landskap omkranset av grønne lier og avrundete fjellformasjoner.

Hytta er populær om sommeren, og er bemannet med en egen hyttevakt i de travleste ukene. Det er ingenting å si på servicen til turlaget: Vanligvis får man kjøpt nybakt brød til frokost.

Gryteberget

Om du besøker Selhamar bør du utforske det fascinerende Gryteberget. Du ser den tydelig:

En lys fjellknatt på den t-merkede stien nordvest for Selhamarvatnet. Dette er Gryteberget, et gammelt klebersteinsfelt.

 

Fjellet er mykt og såpeaktig og kan lett risses med kniv.

Før våre forfedre lærte seg å utvinne jern, laget de redskaper i dette myke fjellet. Her blir historien levende: Det er ennå spor etter kokekar som ble skåret ut av fjellet. 

Det går en umerket sti fra Gryteberget, rett nord og opp på Raudberget, et markant landemerke i denne delen av Stølsheimen.

Raudberget virker nesten som rødbrun keramikk – og det er ikke så langt fra sannheten. Fjellet ble dannet av flytende lava fra jordens indre, som veltet ut til overflaten for millioner av år siden.

Synet av Raudberget i kveldssol er noe for seg selv. Det rødbrune fjellet blir enda mer glødende når solen står lavt i vest. Kanskje du fornemmer at det er levende – dette er Stølsheimen sitt svar på det australske Ayers Rock, et hellig fjell for urbefolkningen.

Fra Gryteberget er det en times rolig gange for å nå toppen, som ligger 1143 meter over havet.

Belønningen: Flott utsikt i alle retninger

Fresvikbreen kan du se i nordøst, Jostedalsbreen i nord og i sør ser du profilene til Lønahorgi og Kvitanosi ved Voss.

Selhamarhytten ville delvis ligget under vann dersom kraftutbyggerne hadde fått sine planer gjennom. Heldigvis klarte en allianse av turfolk og naturvernere å stoppe prosjektet.

Selhamarhytten ville delvis ligget under vann dersom kraftutbyggerne hadde fått sine planer gjennom.

Heldigvis klarte en allianse av turfolk og naturvernere å stoppe planene.

Stølsheimen ble vernet i 1990. Likevel er mange av vannene og vassdragene i området regulert til kraftproduksjon.

For Raudbergvatnet var dette ikke bare negativt_ Da det ble oppdemmet, fikk fisken tilgang på mer mat. Vannet ble snart et eldorado for fiskere, med stor og flott ørret. Også skjoldkrepsen fikk gode vekstvilkår.

De som har vandret i Stølsheimen i flere tiår forteller at de har fått storfisk på 6 kilo. Slikt kan ennå oppleves for den heldige.

stølsheimen
Ved Geitdalsvatnet på stien mot Åsedalen får du flott tilbakeblikk mot Raudberget. Foto: Sveinung Klyve

Frodig og fuktig

Det er utrolig grønt og frodig langs Raudbergvatnet og innover mot nabohytten Åsedalen.

Generelt er Stølsheimen preget av sur berggrunn som gir et artsfattig planteliv.

Innimellom er det innslag av bergarter som gir et mer næringsrikt jordsmonn og et større  artsmangfold.

Mye nedbør gjør det svært frodig i Stølsheimen.

Terrenget er grønt og fjellryggene farges av variert flora. Et slikt belte går helt fra Sognefjorden, sørover mot Selhamar og over til Voss.

Det er godt beite i dette området, noe den lokale villreinstammen og et stort antall sauer nyter godt av. 

åsedalen turisthytte
FRISK DUKKERT: Ved Åsedalen turisthytte bader noen jenter i elven. I bakgrunnen ser vi Hallsetvannet. Foto: Sveinung Klyve

Stølsheimen – fakta 

Skjermbilde 2014-09-22 kl. 15.50.24
Skjermbilde 2014-09-22 kl. 15.50.24

Området strekker seg fra Sognefjorden i nord til Voss i sør og fra Masfjorden i vest til Vikafjellet i øst. 

REISE: Dersom du vil inn i hjertet av Stølsheimen, kan du gå til fots i to–tre dager fra ulike kanter. Det er merkede ruter fra Modalen, Eksingedalen, Sognefjorden eller Voss. Den enkleste måten å ta seg inn i området er å kjøre bilen en mil oppover anleggsveien, fra Skjellingen på Vikafjellet helt frem til Kvilesteinsvatnet – derfra tar det bare en time å nå Selhamarhytten.

Det går også en merket sti fra Vikafjellet. Har du noen dager til disposisjon, er det flott å avslutte turen med å gå ned i fjordbygder som Ortnevik eller Arnafjord.

OVERNATTING: Bergen og Hordaland Turlag og Voss Utferdslag har flere selvbetjente hytter i området. Her er det proviant å få kjøpt. Hyttene ligger i det merkede rutenettet.   

FISKE: Du kan kjøpe fiskekort i en egen automat langs bilvegen inn fra Vikafjellet og på hyttene. Mange av vannene har stor fin ørret.  

Det er egnet å ha med kano på bilen inn til Kvilesteinsvatnet og så padle vannvegen innover til Selhamarhytten.

Publisert 2. september 2021 kl 15.30
Sist oppdatert 2. september 2021 kl 15.30
 

Relaterte artikler

 

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen