Fine turer i Nordmarka

Oslo ble kåret til europeisk miljøhovedstad i 2019. Norges største by har en rekke turmuligheter som både innbyggere og tilreisende kan få glede av.

Sist oppdatert: 23. juli 2023 kl 00.00
Solnedgang i nordmarka
MAGI: Nordmarka kan by på magiske øyeblikk. Foto: Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 4 minutter

Det er risikabelt – nesten ekstremsport – å uttale seg om favoritter i Nordmarka. Det er ingen offisiell kåring, men å anse som turforslag til deg som vil ferdes i naturen, uten å måtte reise særlig langt ut av Oslo.

Kanskje kan det også være en grunn til å komme hit? 

Beste utsikt: Vettakollen

vettakollen
UTSIKT: På Vettakollen får du mye utsikt for innsatsen. Foto: Line Hårklau

Vettakollen er et lett tilgjengelig utsiktspunkt fra enten Vettakollen eller Sognsvann T-banestasjon. Du kan også kjøre til enden av Planetveien og parkere på en liten parkeringsplass på venstre side av veien. Perfekt kveldstur!

Beste hytte for to: Røverhula

røverhula
IDYLL: Sengeplassene finner du på hemsen, mens "stua" er utstyrt med vedovn, arbeidsbenk, bord og sofa. Foto: Line Hårklau

Røverhula er en ubetjent turistforeningshytte i Lillomarka, like ved Fjellvang, Nydalshytta og Sinober sportsstue. Per definisjon ligger den altså ikke i Nordmarka, men det er så nærme at det kvalifiserer.

Røverhula er en sjarmerende tømmerkoie med sengeplass til to personer, perfekt for kjærestepar, vennepar eller deg som vil ha en hytte helt for deg selv. Den bookes som en enhet, og er en av de få hyttene hvor hunden får lov til å bli med inn.

Hytta er tilgjengelig fra flere steder, les mer her.

Fineste vann: Fagervann

fagervann2
FAGERT: Fagervann i solnedgang en varm sommerdag er et vakkert skue. Foto: Line Hårklau 

Fagervann lever opp til forventningene navnet bærer med seg. Vannet er lite, men har flere gode teltplasser. Klarer du deg med en hengekøye kan du campe nesten hvor som helst. Perfekt når du ønsker å komme deg ut, men ikke har så god tid.

Bare 40 minutters gange fra Skar i Maridalen, noe lengre fra Hammeren.

Les også: Test av oppblåsbare liggeunderlag

Beste sykkeltur med mye utfor og lite motbakke: Frognerseteren – Kikut – Hammeren – (hjem)

sykkel
NEDOVER: Full fart ned bakkene mot Hammeren. Foto: Line Hårklau

Joda, du får noen bakker på vei mot Kikut, samt en monsterbakke et par kilometer etter Kikut. Men mye av ruta går nedover eller flatt. Med andre ord får du en fin dose trening, men mest tid til å sitte på sykkelsetet og betrakte omgivelsene.

Skulle du være av typen som liker å slite litt mer, er det bare å ta turen i motsatt retning.   

Les også: Utklassing på Nordmarka rundt

Beste kakestopp: Kikutstua

gulrotkake
NAM: Det er lite som smaker bedre etter en sykkel- eller gåtur. Foto: Line Hårklau 

Saftig gulrotkake med valnøtter, sjokolade og krem på toppen. Kikutstua ligger midt i Nordmarka og er et knutepunkt for rutene her.

Fra bykjernen er det et stykke opp, men belønningen er stor. Ta beina eller sykkelen fatt en dag du har god tid.

Beste camp-plass for barnevogn: Øyungen

øyungen
RO: En fin sommerdag i fellesferien kan man virkelig finne roen ved Øyungen. Foto: Line Hårklau 

Med grusveiene i Nordmarka finnes det mange gode muligheter for å dra på tur med barnevogn. Øyungen er lett tilgjengelig fra Skar i Maridalen, hvor det er en stor parkeringsplass.

Det går også buss hit. Rundt Øyungen er det mange fine teltplasser, og også gode muligheter for et forfriskende bad. 

Les også: Den skal tidlig teltes...

Beste historiske sted: Flyvraket i Maridalen

flyvrak_1
VRAK: Flyvraket ligger godt synlig like ved stien, men ikke alle finner frem på første forsøk. Foto: Line Hårklau

Et tysk krigsfly styrtet i Maridalen 2.juli 1942. Det var på vei til Gardermoen, men krasjet i en fjellside på Hansakollen. De tre tyske soldatene som var om bord mistet livet i styrten. Godt over 70 år siden ulykken ligger vrakrester godt bevart.

Du kan komme hit både fra Mobekken parkering og fra enden av Rundmyrveien. Vi oppfordrer for ordens skyld om å ikke ta med noe fra vrakrestene.

Litt lenger opp i åssiden står en minneplakett etter at Arne Eikrem og Karl Nerdrum ble skutt og drept av tyskerne. De drev en hemmelig radiostasjon, Corona. Corona-gjengen hadde lenge sendt meldinger til England fra Maridalen og Movann-området, men passet alltid på å sende fra ulike steder. Søndag 18.mars 1945 blir de imidlertid oppdaget av tyske soldater. En tredje person, Agnes Larsen, var også til stede og ble etter et dramatisk fluktforsøk fraktet til Victoria Terrasse og senere til Grini.

minneplakett
DRAMATISK: Det er ingen tvil om at det utspilte seg mye dramatikk i dette området under krigens siste dager. Foto: Line Hårklau 

Minneplaketten er ikke langt fra flyvraket, men vesentlig høyere oppe. Du finner den ved å fortsette på stien cirka 100 meter nordover fra flyvraket. Der ser du en bratt liten sti som går på skrå opp lia. Hyllen med minneplaketten ligger til høyre for stien når du går oppover.

Publisert 27. mars 2020 kl 10.49
Sist oppdatert 23. juli 2023 kl 00.00

Relaterte artikler

kyststien
Kyststien – turtips

Kystvandring langs Oslofjorden

Grenselos flyktningeruta
Slik er Flyktningeruta

Slik er Flyktningeruta

Råbjørnhytta. Foto: Kristin Baune Bochud
Ubetjente DNT-hytter nær Oslo

Oslomarkas gull

Når belønninga er god takhøgde, varm sovepose og restepizza, er dekktrekking definitivt verdt strevet. Pumpkin-Pål fekk eit stearinlys å varme seg på, og verka å trivast han også.
Halloween-tur

Halloween-tur

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen