AMA DABLAM: På vei til Ama Dablam får du stjernehimmelen tett på det som blir kalt verdens vakreste fjell. Foto: Matti Bernitz Pedersen
Lesetid: 8 minutter
Frister det å dra på luftige turer der du får testet dine grenser maksimalt? Mulighetene er mange for å gjøre fjelldrømmen til virkelighet.
Likevel, det er ikke bare å legge i vei, en høy topp krever planlegging lang tid i forveien, enten det er vinter- eller sommerekspedisjon.
Om du ikke har noe høydeerfaring fra før, er det enkleste å bli med en av ekspedisjonsarrangørene, som tilbyr gode pakkeløsninger til de mest populære fjelltoppene. Prisene varierer fra selskap til selskap, og fra tur til tur. Her er noen av de mest populære fjellene du kan begi deg ut på, enten du er dreven eller fersk i høydesjangeren.
HØYE FJELL
Maria Philippa Rossi hos turoperatøren Hvitserk, er glad i høye fjell med tynn luft. Hun merker stor interesse for denne typen turer, og det er alle slags folk og aldersgrupper som drar på tur.
– Aldersmessig har vi med alt fra tjueåringer til de godt over seksti. Da jeg var på Stok Kangri, på 6150 meter, var yngste deltager 28 år og eldste 65. De som er med er rett og slett bare folk som samles fra alle mulige bakgrunner, og mange av dem drømmer om høyere topper enn Kilimanjaro. For mange er det å komme over 6000 meter målet.
Hva slags turer er mest populære?
– Det er en lavere terskel for å melde seg på Kilimanjaro enn Aconcagua, men dette er også to ulike turer. På Kilimanjaro blir du vekket klokken sju med te og kaffe, du har treretters middag og kommer til dekket bord til hvert måltid. Aconcagua er en tøffere tur, der du må bære oppakningen selv, og hjelpe til underveis, og det er flere dager på tur.
Hvordan vet dere at deltagerne er skikket til å være med på såpass krevende turer?
– Vi har forberedende gruppemøter der vi snakker om turen og gir treningstips, men det er ikke noen selektiv utvelgelsesprosess. Vi er ærlige med deltagerne om hva som ventes på turen. På turen til Ama Dablam har vi for eksempel treningssamling, der vi øver på stegjernsteknikk, bruker jumarer og det som kreves. På turen til Mount Everest blir det treningssamlinger, og vi forbeholder oss retten til å si fra om man ikke får lov til å være med om vi ser at det ikke er forsvarlig.
Hvor god form må man være for å være med på høye fjell?
– Man skal like å være ute, like å sove i telt, og på de vanskeligste fjellene må man være forberedt på lange og tøffe dager. Det er også forskjell på å dra på 10-dagers tur til Elbrus, og en 23-dagers tur til Aconcagua. Selv har jeg faktisk hatt det bedre på de høyeste toppene, fordi vi da legger inn flere dager til akklimatisering, og kroppen rekker bedre å venne seg til høyden.
Har du et topptips til de som har lyst til å prøve seg for første gang?
– Stok Kangri (6150 moh.) i indisk Himalaya er en fantastisk topp, og på denne turen får man virkelig akklimatisert kroppen. Du kan kjøre opp til 5300 meter som en del av akklimatiseringen, og selve gåturen begynner på 3500 meter. Selv om du ikke har vært på slike turer før, er en gradvis tilvenning til høyden ofte det som skal til.
Teide 3717 moh. Spania
Er du på Tenerife, kan du ta turen til det høyeste fjellet i Spania, det høyeste fjellet på noen øy i Atlanterhavet og den tredje største vulkanen i verden. Teide er en sovende vulkan, det siste utbruddet skjedde i 1909.
Til Teide trenger du ikke være fjellklatrer for å komme opp, og hvert år er det tusenvis som vil bestige dette fjellet. Spanske myndigheter har derfor satt restriksjoner på hvor mange som får lov å komme opp de siste 163 meterne, 120 personer hver dag. Du må reservere plass på nasjonalparkens hjemmeside, og dette bør du gjøre i god tid om du har tenkt deg hit i høysesongen. Om du ikke vil gå de 9,5 kilometerne fra foten av fjellet, kan du jukse (masse) og ta gondolbanen opp til 3555 moh.
Jbel Toubkal 4167 moh. Marokko
Marokkos høyalpine område finner du i Atlasfjellene, som er landets mest imponerende fjellkjede. Det er her du finner Nord-Afrikas høyeste fjell, Jbel Toubkal.
En bestigning av Jbel Toubkal er en bra utfordring for deg som har vært mye på fjelltur, men som har ambisjoner om å nå enda litt høyere fjell. Turen til toppen er ikke en vanskelig teknisk tur, uten klatring, men det er en relativt fysisk krevende. Jbel Toubkal ligger i en nasjonalpark 10 mil sør for Marrakech, og fjellmassivet er synlig fra byens mange hotellterrasser. Toppbestigningen er gjennomførbar på en uke, siden høyden ikke krever noen lengre akklimatiseringstid. Selve toppbestigningen starter fra refuge Toubkal (3100 moh.) som ligger ved foten av Jbel Toukal.
Mt Margherita 5109 moh. Uganda
Langs grensen mellom Uganda og Kongo ligger disse spesielle fjellene, Her finnes isbreer, sjøer og en fascinerende flora som du garantert aldri har sett maken til. Rwenzor nasjonalpark består i hovedsak av seks fjellkjeder, og i Mt. Stanley-massivet ligger den høyeste toppen, Mt. Margherita. Her finner du også kontinentets største isbre. Terrenget er utfordrende, med lange strekninger med myr og gjørme, med liker du vill og urørt natur vil Rwenzorifjellene gi deg akkurat det. Mange av de seks fjellmassivene har aldri hatt besøk av mennesker.
San Josè 5800 moh. Chile
Vulkanen San Josè er en chilensk klassiker, som lokker både nybegynnere og erfarne klatrere og vandrere. 80 prosent av Chiles land består av fjell, og fjellkjeden Andesfjellene har stor variasjon i vanskelighetsgrad på turene. San Josè ligger tre timer fra hovedstaden Santiago, og området rundt vulkanen er dramatisk, med dype daler og høye topper. Ved siden av ligger også Marmolejo på over 6000 meter, en annen klassiker for de som vil opp her også. San Josè er populær tur, og det er gode muligheter for å nå toppen om værutsiktene er gode.
Kilimanjaro 5895 moh. Tanzania
Klassikeren over alle, Afrikas høyeste fjell, er noe mange drømmer om. Dette er en fottur til toppen, og også her er det høyden som er det mest utmattende. Underveis på turen får du med deg flere ulike landskap, fra regnskog, til alpin ørken og isbre. Du kan velge mellom hele sju ruter opp på fjellet. Isbreen på toppen av Kilimanjaro smelter for hvert år, og forventes å forsvinne helt innen 2020 – 2050. Det er ikke lov å bestige Kilimanjaro uten at du har med deg autorisert guide, men det er mange som arrangerer turer opp på fjellet om du først reiser dit.Det går også an å organisere turen til Kilimanjaro på egenhånd.
Cotopaxi 5897 moh. og Chimborazo 6297 moh. Ecuador
Den latinamerikanske broren til Kilimanjaro heter Cotopaxi, og er bredekket de siste 800 meterne til toppen. Ecuador har så mange vulkaner at man snakker om Vulkan Avenue, og Cotopaxi er selve perlen blant disse. Alternativt kan du også bestige Chimborazo, det høyeste fjellet i Ecuador med sine 6297 moh. Turene har ingen tekniske vanskeligheter, men høyden gjør at du må ha god akklimatisering. Når du kommer til Cotopaxis nasjonalparkområde, går du opp til Jose Ribas på 4800 meter. Herfra starter toppstøtet. På turen til Chimborazo starter toppdagen fra basecamp-hytta på 5000 moh., og deler av turen går over is, snø og fjell, før du kommer til 40 graders helning hele veien opp til toppen. Her på toppen er du så langt fra jordens kjerne som du kan komme på jorden, fordi jordens radius er større nærmere ekvator.
Stok Kangri 6153 moh. India
En utfordrende topp, men uten teknisk vanskelig klatring. Her er det færre folk enn på mange av de mer berømte fjellturene, samtidig får du en skikkelig fin tur.
Ferden til Stok Kangri går gjennom spektakulære områder med utsikt til Karakoramfjellene, og over flere fjellpass som også gir deg naturlig akklimatisering.
De siste 150 meterne av turen går langs ryggen av fjellet, noe som gir deg enorm utsikt hele veien til topps, og mulighet til å se K2 på en klarværsdag.
Denali 6168 moh. Alaska
Med enorme isbreer, tynne luft og kun få besøkende hvert år, ligger Denali og frister høydeklatrerne i Alaska. Fjellet, som også blir kalt Mt Kinley, er Nord-Amerikas høyeste fjell, og en av the Seven Summits. Turen er krevende og du må være i god form, ha klatreerfaring og erfaring fra andre høye fjell. Fjellet er kjent for sine tøffe forhold, vanskelige tilgjengelighet, men også for å være et fantastisk fjell.
Turen krever at du har med lokale guider som er sertifisert av AMGA (American Mountain Guide Association), og som har tillatelse til å guide i nasjonalparken. Den vanligste ruten til toppen er West Buttress, og førstebestigningen ble gjort i 1951. Ca. 50 prosent av de som prøver seg på toppen kommer helt topp.
Fjellet er hverken vanskelig eller uoverkommelig, men stegjern og isøks og tauklemmer er i bruk for å komme deg til topps. Fjellet bestiges ofte i sammnenheng med den populære vandreturen til Everest Basecamp.
Fjellet øverst i Khumbudalen, rett øst for den populære trekkingruta til Everest Basecamp. Fjellet er også kalt verdens vakreste fjell, og ruten er teknisk utfordrende med klatring underveis, men med faste tau.
Basecamp ligger på ca 4600 moh. Fra camp 1, på 5400 moh, til camp 2 på 5750 moh., til camp 3 på ca 6200 moh. Denne turen er ikke tilgjengelig for alle, da den er krevende. Du må være i god fysisk form, og samtidig ha erfaring med bruk av stegjern og tau i bratt terreng. Noe erfaring fra opphold i høyden er også en forutsetning.
Å bestige Ama Dablam krever klatretillatelse for fjellet, en sirdar (ledersherpa), og andre tillatelser for trekking inn til basecamp. Dette må organiseres gjennom Nepal Mountain Association.
Aconcagua 6962 moh. Argentina
Det høyeste fjellet i verden utenfor Himalaya, og det høyeste i Sør-Amerika, finner du i Argentina, på grensen til Chile. Velger du normalruta går starten fra Puenta del Inca og hvis du velger Vacas-ruta starter du i Penetentes. Normalruta er en teknisk enkel bestigning. Turen er likevel veldig lang og tøff, og også her er det høyden som skaper de største problemene.
Aconcagua blir av mange betegnet som en stor steinrøys, og vil du ha en litt finere tur enn normalruta gjennom Horoconasdalen, bør du ta ruta gjennom Vacasdalen. Den vanligste tiden å bestige fjellet på er fra desember til februar. Les om Truls Svendsens forsøk på Acon.
Muztag Ata 7546 moh. Kina
En av de mest populære 7000-metertopper finner du i Kina. Dette er en krevende topptur i fantastiske omgivelser i Kinas Xinjiang provins. Fjellet ligger mellom den veldige Taklamakanørkenen, Karakoram og Hindu Kush-fjellene i Pakistan.
Mot syd grenser provinsen til Pakistan, Afghanistan og Tasjekistan. Ruten er teknisk enkel og det er mulig å gå til topps på ski, men høyden og den ofte dype snøen er den store utfordringen. Til Basecamp kommer du på noen timer fra veien.
Cho Oyu 8200 moh. Nepal
Alle verdens 8000-metere ligger i Himalaya, og det er 14 av dem til sammen. Cho Oyu er en av dem, er verdens sjette høyeste fjell, og et av de lettest tilgjengelige. Å bestige Cho Oyu er ikke teknisk vanskelig, men turen er naturlig nok lang og utfordrende.
Du må inn i den såkalte dødssonen over 8000 meter. Det er faste tau på deler av ruta, og den mest populære går på vestsiden av fjellet fra Tibet. Den vanskeligste delen er mellom camp 1 og 2. Du kan komme til advanced basecamp (ABC) med bil, og dermed er det ofte mange klatreekspedisjoner her.
Klatresesongen i Himalaya er enten på våren eller høsten, og du må ha klatretillatelse for å få lov til å dra hit.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.