Lesja byr på fjellturer i lune daler, barske høyfjell og på bølgende vidder med fiskerike vann og elver. Flere av setrene i Lesjafjellet driftes i frodige kulturlandskap. Dalsida og Lordalen er et eldorado for friluftsliv. Les vår turguide til fjellturer i Lesja.
Sist oppdatert: 1. april 2022 kl 13.03
FJELLTUR I LESJA: På Dalsida ligger Lesjøen om er et populært utfartsted. Foto: Therese Gjersøe Hole
Lesetid: 5 minutter
Lesja ligger helt nord i Gudbrandsdalen, på begge sider av dalføret som dannes av det 10 km lange Lesjaskogsvatnet. Gudbrandsdalslågen starter sin lange ferd gjennom Gudbrandsdalen i Lesja. Ved Lesjaleira er det et særpreget område som opprinnelig var innsjøbunn.
Fjellturer i Lesja-området veksler mellom skog og kultureng og er et viktig hekkeområde for mange vadefugler.
Lesja er omgitt av vakker natur, men har også kultur og historie å vise fram. Tunet på bygdemuseet består av 12 hus fra 1700- og 1800-tallet og gir et godt innblikk i gammel byggeskikk, boform og livsvilkår.
Det er også utstilling om villreinfangsten i området og hvordan den påvirket samfunnet.
Hovedsetet i jernverkstiden på Lesja i årene 1660–1812 finner du på Lesjaverk og Lesja Verk Gård, hvor det er rester etter masovnen fra 1757. Hovedbygningen er fredet, og den eldste delen er fra 1734.
Varierte fjellturer i Lesja
Lesja er et eldorado for aktivt friluftsliv og varierte fjellturer, både sommer og vinter. Om vinteren kan du legge ut på skiturer over vidder og til topper. Sykling, fjellvandring, fiske og kanopadling er blant friluftsaktivitetene i sommerhalvåret.
Det er godt fiske både i hoveddalføret og i fjellet. Innenfor statsallmenningen finnes det ca. 250 fiskevann og 180 km fiskeførende elver og bekker. Mang en fiskehistorie kan fortelle om fisken som forsvant i dypet, men i Lesjas mange vann og elver er sjansen til å få storfisk på kroken virkelig til stede.
Lordalen og Dalsida har stor betydning for Lesja historisk, ressursmessig og som friluftsområder.
Dalsida er et fint utgangspunkt for både lange og korte turer. Vanna ligger på rekke og rad, og elva Jora er mye brukt til padling. I Dalsida er det en flott natur- og kultursti som forteller om samspillet mellom menneske og natur i fjelldalen.
I Lordalen er det fint terreng for fotturer. Elva Lora er flott både til fisking og padling. Slådalen, Lordalen, Dalsida, Brøstdalen og veien inn til Sandgrovbotnen er ypperlige for sykkelturer.
I Lesjas naturområder kan den ensomme vandrer søke bort fra sivilisasjonen, samtidig som det er fine turmuligheter for barnefamilier. Kulturstien Gruvlia går forbi de største gruvene som leverte malm til Lesja jernverk.
Her får du fine naturopplevelser samtidig med kunnskap om jernverksperioden som varte fra 1659 til 1812. Andre steder som absolutt må oppleves, er toppene Rånåkollen, Kampen og Tussheim hvor du får en praktfull utsikt til nære og fjerne landskap.
Reinheimen er området for de lange vandringer utenfor allfarvei. Lordalen og Asbjørnsdalen er døråpnere til villmarksopplevelser i det nest største inngrepsfrie området i Sør-Norge.
Fra Lesjaskog går det DNT-sti til Aursjøhytta. Turen starter ved Enstad, derfra går du på sti opp gjennom lia på østsiden av Mølmsåa, fra tregrensa i samme retning mot Storhø, langs vestskråningen av denne og opp i Meløypet, skaret mellom Mehø og Storhø.
Videre vandrer du delvis i ur nord om Buahø og Storbolla, ned til Skageosen i sørenden av Langtjønna og mot nordøst til Aursjøen. Deretter inn på vei som går langs Aursjødemningen over til den andre siden av demningen hvor Aursjøhytta ligger.
Landskapet ved hytta er preget av runde, rolige topper og områder med mer viddepreg, med andre ord et behagelig turterreng for deg som liker å vandre eller gå lange og rolige skiturer.
Du skal likevel ikke dra mange kilometer nord- eller vestover før du møter vestlandsnatur på sitt villeste og flotteste.
Det går også en fin tur fra Skamsdalssætrin innover til Åmotdalshytta på Dovrefjell.
Turen går innover Skamsdalen på østsiden av elva og på sommerbru over Tverråa, forbi Leirsjøen og videre over Jora en drøy km lenger nord og til stidelet til Grøvudalshytta og alternativ rute til Åmotdalshytta vest for Drugshø.
Herfra går stien nordøstover langs Langvassbekken og over i utoset av Langvatnet og langs østsiden av vannet, såvidere nordover til stidelet mot Grøvudalshytta og alternativruta til Åmotdalshytta vest for Drugshø i sørvestenden av Åmotsvatnet. Så vandrer du langs østsiden av vannet fram til Åmotdalshytta.
Innenfor kommunegrensene til Lesja er det mange spennende verneområder. Dovrefjell nasjonalpark ble etablert i 1974 og utvidet i 2002. I nasjonalparken er det mange DNT-merkede stier, og i verneområdet ligger det flere høye topper: Store Svånåtind (2209 moh.), Skredahøin (2004 moh.) og Vestre Langvasstinden (2046 moh.).
Disse toppene er lettest å nå fra Dovre kommune ved Maribu og Svånådalen.
Reinheimen er en yngre nasjonalpark og ble opprettet i 2006. Villmark preger dette svært varierte fjellområdet. Store deler av nasjonalparken er høyfjell, og den høyeste toppen Gråhø (2014 moh.) ligger i Lesja kommune.
Dalsida landskapsvernområde er på 645 km2 og omfatter Lesja, Rauma og Nesset og har forholdsvis store, urørte fjellområder med slake vidder i øst og høye tinder i vest. Jora landskapsvernområde ble opprettet i 2002 og ligger i sin helhet i Lesja kommune. Området omfatter verdifullt natur- og kulturlandskap langs Joravassdraget.
FAKTA
TUR: Fotturer i dalfører og mindre topper
TYPE TUR: Dagstur eller helgetur
VANSKELIGHETSGRAD: DNT-turene middels krevende. Toppturene ved Lesja er lette
LENGDE: Lesjaskog–Aursjøhytta: 23,5 km, Skamsdalssætrin–Åmotdalshytta gjennom Langvassdalen: 20,6 km, Rånåkollen: 2 km, Kampen: 5 km, Tussheim: 3,6 km, Gruvelia: 8 km
TID: Lesjaskog–Aursjøhytta: 8 timer, Skamsdalssætrin–Åmotdalshytta gjennom Langvassdalen: 7 timer, Rånåkollen: 30 minutter–1 time, Kampen: 2–2,5 time, Tussheim: Ca. i time. Gruvelia: 2,5–3 timer
KART: M711-kartblad: Dalsida: Romsdalen 1319I, Aursjøen 1419 IV, Storskrymten 1419 I, Snøhetta 1519IV, Hjerkinn 1519 III, Dombås 1419 II, Lesjaskog 1419 III. Lordalen: Torsvatnet 1319 II, Lesjaskog1419 III, Dombås 1419 II. Dovrefjell Sunndalsfjella (2009) 1:100 000
MERKING: Lesjaskog–Aursjøhytta: DNT-merket Skamsdalssætrin-Åmotdalshytta, gjennom Langvassdalen: DNT-merket. De andre turene er lokalt merket
ATKOMST/STARTPUNKT: Lesja ligger sentralt til ved at du kan ta tog, bil eller buss til området. Eller du kan fly til Ålesund eller Molde og deretter buss videre. På vei følger du E136 fra Møre og Romsdal eller Dombås
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.