Barnevandrerstien starter i Kvinesdal kommune vest i Vest-Agder ved Årli og går over i etappe 2 ved Snartemo. Etappen fra Kvinesdal til Snartemo er 11 kilometer lang.
Den karakteristiske «Presten» over Kvinesheia. Foto: Lister Friluftsråd/Barnevandrerstien)
Lesetid: 2 minutter
Ulempen med denne etappen er at langveisfarende ikke kommer direkte til løypa med tog. Du må ta toget til Storekvina stasjon og derfra ta buss til Liknes og så drosje til Årli.
Alternativt kan du kjøre egen bil. Men den litt kronglete tilgjengeligheten gjør at den første etappen først og fremst er lokalbefolkningens.
Skal du bare ta en etappe, er det bedre å hoppe av toget på Snartemo stasjon og gå derfra. Men tenker du å ta hele Barnevandrerstien, er det verdt bryet å finne fram til Årli. Og dersom du tr sykkelen fatt, kan det hele løses på enklere måte ved at du sykler fra Storekvina stasjon til startpunktet.
Historien bak barnevandrerstien
Barnevandringen oppstod på 1800-tallet i en landsdel hvor mennesker levde i generell fattigdom, mange i stor nød. Årsakene begrunnes med en uvanlig sterk befolkningsøkning i området, og gårder som stadig ble mindre. Flere familier i indre bygder vest på Agder måtte sende de eldste barna ut for å arbeide. På Østlandet og rundt Kristiansand var gårdene større og menneskene mer velstående.
Barn som vandret var helt ned i 7-årsalderen. De fikk arbeid med fjøsstell, matlaging, slåttonn, snekring og gjeting. Barna vandret mellom 15 og 20 mil, som oftest flere i samme følge. De dro hjemmefra i april og vendte gjerne ikke hjem igjen før i november. Det hele varte frem til ca. år 1910 da utvandringene til Amerika startet.
Kilde: Visit Sørlandet
Stien
Fra Årli går stien langs en godt merket løype i et lett gangbart terreng.
Her er du på det høyeste punktet på hele Barnevandrerstien på Kvinesheia, som er 500 meter over havet. Her er det snaut, og du får en følelse av «fjell» på heia.
Terrenget er åpent med myr og skogholt, og du passerer flere vakre fjellvann. Det er mange gode utsiktspunkt underveis. De siste to kilometerne på denne etappen følger vei. Det er ikke store høydeforskjeller i terrenget, så turen er relativt lett å gå.
Hvor lang tid en bruker, varierer naturligvis, men du bør beregne 4–5 timer. Altså: Som alle etappene på Barnevandrerstien bør du sette av dagen. Ta med nistemat, nyt utsikten og gjør et par kast med fiskestanga.
Det går fint an å bytte ut vandreskoene med joggesko og løpe etappen. Du bør beregne 2 timer på løpeturen. Siden du er relativt høyt oppe på heia, bør skiftetøy og et vindtett plagg være med i sekken.
Terrengsykling er også mulig
Den erfarne terrengsyklisten kan finne mye glede i å sykle «på berget».
Den kjente turspesialisten Jan Fasting har reklamert mye for dette i flotte partier i Telemark.
På Kvineheiene er terrenget mer krevende og variert, men dersom slike sykkeltekniske utfordringer trigger deg, er det vel verdt turen.
Har du sykkel, kan du jo også enkelt løse tilgjengelighetsproblemene ved starten ved at du rett og slett sykler fra Storekvina stasjon til startpunktet ved Årlia.
Utstyr deg med gode kart og ta gjerne en prat med Barnevandrersenteret på forhånd.
FAKTA:
Tur: Kvinesdal–Snartemo
Type tur: Dagsetappe
Vanskelighetsgrad: Relativt lett terreng på berg og vei
Lengde: 11 km
Tid: 3–5 timer (rundt 2 timer dersom du velger å løpe)
Kart: Turkart for Kvinesdal 1:50 000
Merking: Blåmerking på merkestaver og noe på berget. Ellers egne skilt med logo med noe lengre mellomrom
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.