TROLLSTEMNING: På vei opp til Store Trolltind passerer du blant annet det temmelig spektakulære Stabbeskaret. Ingvild Farstad titter utfor det tusen meter høye stupet. Pinakkelen Stabben i bakgrunnen. Bilde: Tore Meirik
Lesetid: 7 minutter
Ikke alle fjell i Norge er like enkle og tilgjengelige for alle. Men det betyr ikke at de er uoppnåelige.
Vi har plukket ut noen fjell som kan være spennende turmål for deg som er fjellvant, og som vil prøve deg på andre fjellturmål i sommer.
Det er en fordel å være i god form, ha værforholdene på sin side på turene som nevnes her.
På noen av disse turene kan det være aktuelt å ha med sikringstau hvis forholdene krever det, og det er også mulig å leie fjellføring/guide.
STORE TROLLTIND (1788 moh)
Det er mange luftige og fine turmål i Romsdalen, som også huser Europas høyeste loddrette fjellvegg: Trollveggen. Det er nettopp på toppen av denne veggen du finner Store Trolltind – en av Norges mest spektakulære fjelltopper.
Carl Hall, Mathias Soggemoen og John Venge var de første som sto på toppen, 16. august 1882.
Store Trolltind kan bestiges uten krevende klatring, men det er langt å gå, mange høydemeter og litt klyving for å bestige toppen.
Langs normalveien fra Trollstigen er du innom både Stabbe- og Bruraskaret, to steder som gir vanvittig luftig utsikt ned Trollveggen og Stabbeveggen, halvannen kilometer over det grønne vannet i elva Rauma.
Pakkelister for fjelltur, turbeskrivelser, guider og reportasjer. Fjellturen starter her!
Spaserturen langs baksiden av Trollveggen går nær de spektakulære tindenålene på toppen av det gigantiske stupet. Denne delen av stien kalles Troll Highway. Her er det bratt på sidene, men greit å gå.
Den siste etappen opp til toppen går i renner med noe løsgods, her må du regne med litt klyving. Det er lurt å følge godt med så du ikke går glipp av vardene som markerer ruta.
Fra toppen er utsikten mildt sagt spektakulær. Høydeforskjellen er omtrent 1200 meter.
Turen er ikke rangert som teknisk krevende, men den har noen luftige partier underveis.
Avhengig av forholdene kan det være nødvendig å bruke tau i den siste delen mot toppen. Det er uansett en tur du vil ha klarvær.
Fra Turtagrø kjører du omtrent 8 kilometer over Berdalsbandet i retning Tindevegen. Parker på den tillagete plassen der veien krysser Tverrelvi, på ca. 1240 m. Hold litt sør for høyde 1483 m.
Du passerer noen små tjern, og fortsetter videre rett mot ryggen som ender på vesttoppen.
Vintersovepose? Tresesongs? Eller kanskje en superlett sovepose som tar minimalt med plass i sekken? Les tester av soveposer for ulike temperaturer, både dun og syntet.
Det er noen varder på ryggen, men det er ikke tydelig merket. Du vil imidlertid etter hvert se tydelige spor etter stegjern i steinen.
Det er en del klyving før du når toppen. Å gå hele Austabottraversen krever tau- og klatreerfaring.
Varighet: 8-10 timer t/r.
KONGEN (1614 moh.)
Det var Carl Hall, Erik Norahagen og Matias Soggemoen som først sto på toppen, en augustdag i 1882. En royal klassiker i Romsdalen, og som er forholdsvis lett tilgjengelig med kort anmarsj fra Trollstigen.
Fra parkeringsplassen på Stigrøra går stien opp til Bispevatnet, videre til skaret mellom Bispen og Kongen. Derfra fortsetter du opp ryggen mot sydveggen av Kongen og følger ei renne opp til toppen.
Test av telt til tur og friluftsliv. Les grundige tester av telt fra kjente teltprodusenter som Bergans, Helsport, Hilleberg, Heimplanet, MSR, McKinley og flere. UTE tester høst- og sommertelt, lettvektstelt, solotelt og lavvo
Normalveien opp fjellets sørvestlige side er ikke brattere enn at den kan bestiges med klyving og uten tradisjonell fjellklatring.
Turen er imidlertid bratt og luftig siste partiet, og enkelte partier kan det være vanskelig å se noen sti, så vær obs. Det kan være en fordel å ha med seg kjentfolk. Retur går samme vei.
Tid: 6-8 timer.
Start: Stigrøra (p-plass)
FALKETIND (2067 moh.)
Falketind er en ekte tindeklassiker i Jotunheimen. Dikteren Aasmund Olavsson Vinje navnga fjellet, men toppen ble førstebesteget femti år tidligere – av legen Christian Boeck, geologen Matthias Keilhau og den lokale reingjeteren Olav Urden (1820).
Det er to veier opp, normalruta og pionerruta.
Førstnevnte er ikke så normal som den var og de fleste føringsturene skjer nå via pionerruta.
Breen har trekt seg såpass langt tilbake at det ikke lenger er noen ferdsel på bre. Det blir ikke ansett som enklere å gå normalruta, ettersom den er lengre og med dårlig mobildekning om noe skulle skje. Enkelte partier på normalruta er eksponert for steinsprang og har glatte sva, og det kan være vanskelig å vurdere om det er trygt. Det er ikke tilrådelig å gå her når det har vært store nedbørsmengder.
Turen kan starte i enden av anleggsveien i Koldedalen (der Hydro har hytte). Dersom bommen er stengt, blir turen omtrent 40 minutter lenger. Gå på sti nord for Koldedalsvatnet og fortsett svakt oppover mot vannet 1291 moh. Hold på nordsiden og kryss en bratt snøfonn som går helt ned til vannet. Det letteste er å krysse langt nede eller høyt oppe.
Dersom snøen ha smeltet, er det svært løs stein her. Videre går ruta ned mot Andrevatnet.
Følg stien gjennom den grove ura på nordsiden av vannet og hold utkikk for steinsprang.
Elva kommer ned omtrent midt på vannet. Kryss denne og fortsett videre oppover (mot nord).
Oppblåsbart liggeunderlag isolerer mot kulden fra bakken og betyr mye for komforten. Les vår test av liggeunderlag fra merker som Exped, Sea to Summit, Thermarest og flere.
Følg småvarder og sti til du kommer til bratte sva omtrent 1400 moh. Der følger du ruta videre mot elva før du fortsetter rett opp det bratte svaet på småhyller og drag som tar deg litt på kryss og tvers. Unngå å gå utsatt over elva, i tilfelle du skulle være uheldig og skli.
Etter hvert blir ruta lettere. Den siste delen av ruta går opp nordryggen, på østsiden av breen. Her er det grei klyving som ikke er like utsatt som passasjen opp fra Andrevatnet. Selve toppen er luftig, men det er god plass.
Tid: 9-12 timer
Start: Fra Eidsbugarden og Tyin er det mulig å gå på dagsturer til mange av de flotteste toppene i Jotunheimen. Falketind er en lang klassiker.
STORE BJØRNDALSTIND (1426 moh.)
Store Bjørndalstind troner over Hardangerfjorden og denne turen er et godt alternativ for fjellvante som vil ha en alternativ dagstur til Trolltunga – når det er tørre forhold og klarvær.
Fjellmassivet Bjørndalstindan ligger øst for Rosendal og området har vært hyppig brukt av klatremiljøet i Bergen siden 1930-tallet.
Starten går innerst i Muradalen, og du passerer Baroniet i Rosendal på veien.
Følg stien opp mot Andersfjellet og videre opp mot ryggen til Store Bjørndalstind.
Det er en flott tur hele veien, med utsikt mot Hardangerfjorden og Folgefonna i øst på klarværsdager.
50 oppskrifter og tips til turmat: frokost, lunsj, turmiddager og desserter.
Fra Store Bjørndalstind har du formidabel utsikt over Juklevasskrona. Fra Store Bjørndalstind kan du velge retur samme vei som du kom, eller å fortsette traversen langs ryggen med bratte steinhammere og små kløfter som må forseres.
Den er eksponert og luftig, men uten at det egentlig føles veldig utsatt noen steder – gitt god sikt og tørre forhold i ura og over sva. På føringsturer benyttes tau og sikring på deler av traversen. Rundturen tar 10-12 timer.
Tid: 6 timer
Start: Muradalen
MØYSALEN (1262 moh.)
Med sine 1262 meter over havet er Møysalen den høyeste toppen i Vesterålen. Møysalen ligger på Norges største øy, Hinnøy og utgjør et felles grensepunkt for kommunene Hadsel, Sortland og Lødingen. Møysalens karakteristiske profil er synlig fra store deler av Vesterålen og Lødingen, og det har tidligere vært et viktig seilingsmerke.
Bestigningen krever ikke spesielle klatreferdigheter, men siden dette er utenfor allfarvei har det alltid vært behov for lokale fjellførere til å lede grupper til toppen. Turen starter fra Møysalsenteret på Hennes. Dit kommer man seg fra Sortland ved avkjøring fra E10 øst for Sigerfjordtunnelen, eller fra Lofotsida med ferge fra Hanøy. Fra Hennes får du båtskyss inn den idylliske Lonkanfjorden, der fotturen starter.
Toppmontert brenner eller gassbrenner med slange? Vi har testet over 20 ulike brennere, både toppmonterte kokesystemer, allsidige brennere og turkjøkken med dobbelt bluss.
På god sti går du inn dalen, så opp en bratt oppstigning til Memuruskardet hvor det er god utsikt mot toppen.
Fra skardet mellom breen og øvre Møysalvatnet følges Møysalryggen østover til topps. Et par steder må man holde litt til venstre for å unngå de bratteste partiene, og det er noe klyving.
Kjetting er lagt ut på de tre vanskeligste stedene. Et flott utsyn venter deg fra toppen og returen følger samme veg tilbake.
Tid: 4-5 timer
Start: Møysalsenteret
Tipsene er utarbeidet av Sandra Lappegard, Gunhild Aaslie Soldal, Matti Bernitz Pedersen, Tore Meirik og Ståle Johan Aklestad.
Dagens puls- og sportsklokker har stort spenn i pris og funksjoner, og noen er mer nødvendige enn andre. Her kan du lese våre tester, samt guide til relevante egenskaper og funksjoner.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.