3 fjellturer fra Spiterstulen om sommeren

Snorre Sulheim er guide på Spiterstulen, som ligger 1100 moh. ved skoggrensen i Visdalen i Jotunheimen. Han har 20 års turefaring i området. Her er hSulheims sommertips i Jotunheimen.

Sist oppdatert: 21. april 2020 kl 10.52
Torgeir Sulheim på rappellen på Tverråryggen. Foto: Josef Nystrøm
Torgeir Sulheim på rappellen på Tverråryggen, som du må over hvis du går Svellnosbreen rundt. Foto: Josef Nystrøm
Lesetid: 3 minutter

Ekspertenes sommertips er en serie hvor vi snakker med guider og frilufts- og fjellprofiler om hvilke turer de er aller mest glad i.

Snorre Sulheim har plukket frem sine favoritter med utgangspunkt i Spiterstulen.  

1. Store Memurutind (2364 moh.) via Djevelbreen

Store Memurutind er med sine 2364 meter blant de høyeste toppene i Jotunheimen, og ved å legge turen via Djevelbreen får man en variert og morsom oppstigning. 

Turen går fra Spiterstulen innover Visdalen og opp Heilstugudalen nesten helt opp til Heilstugubreen.

Deretter setter man kursen direkte mot djevelbreen, som man helst vil entre fra venstre. Djevelbreen er bratt i starten, men vanligvis ikke vanskelig å forsere med normalt breutstyr. Fra Djevelbreen går det ei rampe fra høyre mot venstre, og denne leder opp til platået før selve toppunktet. Fra platået er det en halvtime til en kort, stilig rygg opp til selve toppen. Letteste veien ned går via Veoskaret. Som de fleste av de andre turene er det best forhold tidlig på sommeren da det er mer snø både ned opp fra Djevelbreen og ned fra Veoskaret.

2. Heilstuguryggen til Midtre Heilstugutind (2339 moh.)

Heilstuguryggen. Foto: Josef Nystrøm
Heilstuguryggen. Foto: Josef Nystrøm

Etter man har krysset Heilstuguåe på stien fra Spiterstulen går man mer eller mindre rett opp det nordre hjørnet på Heilstuguhø. Dette er en bratt bakke, men ikke vanskelig hvis man finner en god vei. Det går et tråkk opp, men det kan tidvis være vanskelig å finne. Bakken slaker etter hvert ut, og det er relativ enkel gange til Nordre Heilstugutind.

Fra Nordre til Midtre følger man en flott, eksponert rygg, som aldri er spesielt vanskelig, men som har et par luftige passasjer. Fra Midtre følger man ryggen ned til skaret mellom Midtre og Store, og går derifra ned Heilstugubreen for å komme hjem. Har man ekstra krutt kan man fortsette ryggen videre sørover, men et parti før Store krever noe klatring.

3. Svellnosbreen rundt

Turen rundt Svellnosbreen er enn tur som kobler sammen Tverråryggen og ryggen fra Ymelstind til Galdhøpiggen, og er en lang, men glimrende måte å bestige Galdhøpiggen på.

Fra Spiterstulen følger man stien opp til Svellnosbreen hvor det er mulighet for å ta et bad og fylle flaskene før man begynner på Tverråryggen.

Herfra går turen rett opp på Svellnosbreen, men man runder raskt mot venstre og følger et bratt snøfelt opp til ryggen.

Ryggen videre er flott, og en rappell mellom de to Tverråtindane (2302 moh. og 2309 moh.) gjør det hele litt mer spennende. Fra vestenden av Tverråryggen krysser man helt bakerst på Svellnosbreen, direkte mot Ymelstind. Har man god tid kan man ta med seg Svellnosbreahesten i samme slengen. Nokså bratt opp til Ymelstind og en luftig travers videre til Storjuvtind.

Etter Storjuvtind er det et par rappeler før man kan følge ryggen (ca. grad 3) opp til Galdhøpiggen. Tidlig på sommeren kan returen fra Galdhøpiggen til Spiterstulen by på fantastisk aking.

For mer presis beskrivelse av turene, se Klatrefører for Jotunheimen eller ta kontakt med førerne på Spiterstulen.

Snorre Sulheim. Foto: Victoria Isern
Snorre Sulheim. Foto: Victoria Isern
LES OGSÅ
fjellsko test
fjelltur i rondane
SVARTISEN: Is fra Svartisen skal hugges ut for å selges som eksklusive isbiter. Men å gå på tur i dette området er en enda mer eksklusiv opplevelse. Alle foto: Andre Spicá
Publisert 2. juli 2013 kl 15.03
Sist oppdatert 21. april 2020 kl 10.52

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen