MØYSALEN – midt i nasjonalparken
Med sine 1262 moh. er dette den høyeste toppen i Vesterålen. Møysalen ligger på Norges største øy, Hinnøy, og er et felles grensepunkt for kommunene Hadsel, Sortland og Lødingen. Møysalens karakteristiske profil er synlig fra store deler av Vesterålen og Lødingen, og det har tidligere vært et viktig seilingsmerke. Bestigningen krever ikke spesielle klatreferdigheter, men siden dette er utenfor allfarvei har det alltid vært behov for lokale fjellførere til å lede grupper til toppen.
Turen starter fra Møysalsenteret på Hennes. Dit kommer man seg fra Sortland ved avkjøring fra E10 øst for Sigerfjordtunnelen, eller fra Lofotsida med ferge fra Hanøy. Fra Hennes får du båtskyss inn den idylliske Lonkanfjorden, der fotturen starter. På god sti går du inn dalen, så opp en bratt oppstigning til Memuruskardet hvor det er god utsikt mot toppen.
På veg mot toppen må du forsere Øverbreen rett under toppen, der du trenger tausikring. Møysalen Nasjonalparksenter informerer om alt i Møysalen nasjonalpark på sine sider.
TORGHATTEN – fjellet med det berømte hullet
Fjellet med hull tvers igjennom er ikke bare et vakkert fjell og et kjent landemerke, det er også en lett fjelltur som belønner deg med god utsikt til kystlandskapet. Det 258 meter høye fjellet er blitt et landemerke sør på Helgeland, og vandreturen opp hit bør oppleves. Det 160 meter lange, 35 meter høye, og 20 meter brede hullet ble skapt under istida. Is og vann gravde møysommelig ut de løse bergartene, mens de hardere bergartene på toppen av fjellet ble stående. Resultatet ble et hull stor som en mektig katedral.
Torghatten ligger på øya Torget rett sør for Brønnøysund. Over Brønnøysundbrua og videre langs fylkesvei 54 er det bare en kort tur til fjellfoten. Den vanligste ruta opp til hullet går langs østsida. Vandringa opp skjer på en godt opparbeidet sti og tar rundt 30-40 minutter med rolig gange. De eldste trappetrinnene på stien er fra 1870-årene. Oppover lia går stien mer og mer inn i ei kløft med bratte vegger. Øverst i ura er den beste utsikten inn i hullet, som er et stort rom. Innover land ser du det 1058 meter høye Heilhornet, det høyeste fjellet i området.
HALDDE – toppen for alle
På Haldde rett ved Alta sentrum, finner du et gammelt nordlysobservatorie på toppen. Her var de først i verden til å forske på nordlys. Det var operativt fra 1899 til 1926, før det ble det ødelagt av tyskerne under andre verdenskrig. Etter oppussing er det nå et populært turmål for turgåere.
Det er en lite krevende topptur med flott usikt! Turen starter fra Kåfjord, og du følger den gamle kjerreveien/stien først nordover og deretter mot sørvest til Stuorahaldi. Du følger den gamle kjerreveien hele tiden så toppen er innen rekkevidde også for barnefamilier.
Turen tar ca. 3 timer opp og ca. 2 timer ned.
TROMSDALSTINDEN – byfjellet i Tromsø
Tromsdalstinden er et kjent landemerke i Tromsø by. Det er en topp med mange besøk sommerstid, og på godværsdager er det ofte flere hundre besøkende på toppen. Bestigning av toppen er mulig både fra Tromsdalen i nordvest og Ramfjord i sør. Den vanligste ruta er «sommerruta» opp fra østsida av Tromsdalen, der du starter ved Tromsdalen skytebane, følger videre 4 km langs kjerreveien til du komemr til skilt til Tinden.
Det er et par stikryss underveis på turen oppover, men du skal holde kursen mot ryggen nord for toppen. Stien er godt merket til toppen. Du kan også ta den lengre men slakere ruta fra sørvest, som er mest brukt om vinteren. Denne ruta følger fjellaksla som går opp mot toppen fra Rødryggen og vestsida av Tromsdalen. Om sommeren er det også vanlig å følge denne ruta på vei ned fra toppen, men man tar da av mot nord fra Salen og går ned i Tromsdalen den veien.
SEGLA – Senjas lille majestet
Segla stiger majestetisk 639 meter nesten loddrett opp av havet og er et must hvis du skal på topptur på Senja. Kikker du utfor kanten når du er på toppen ser du rett ned i havet.
Segla ligger ovenfor bygden Fjordgård i Øyfjorden på yttersiden, og du kan gå helt til toppen uten å måtte klatre. Tar du den letteste og mest brukte veien opp til toppen av Segla,er startstedet ved skolen i Fjordgård sentrum som ligger 54 kilometer fra Gisundbrua. Her er det merket og rikelig med parkeringsmuligheter. Starten av turen går etter skogsvei i retning av Storevatnet.
Litt før vatnet forlater du skogsveien og fortsetter videre etter god sti opp gjennom skogen til du når sørryggen til Segla på rundt 300 moh. Her blir det litt brattere den siste biten opp mot toppen. Etter hvert som du tar høyde langs ryggen kan kan du nyte den fantastiske utsikten.
VÅGAKALLEN – mektig utsikt over Lofoten
Vågakallen er et av de mest kjente og populære fjellene i Lofoten. Dette er en gåtur for viderekomne, men du kan ta turen uten ekstra utstyr i fint vær, om du er komfortabel med å bevege deg i bratt terreng.
Turen starter ved Djupfjorden utenfor Henningsvær, der du parkerer ved broen over Djupfjorden. Herfra er det en tydelig sti innover på nordsiden av Djupfjorden. Noen titalls meter etter du passerer en bekk fra Djupfjordvatnet, tar du stien som går til høyre. Videre oppover er stien forholdsvis enkel å følge.
Fra skaret nord for Kvanndalstind går stien nedover i nordøstlig retning, før den går rett nordlig, og opp den bratte gresskledde renna. Fra toppen av renna ser du tydelig det gresskledde båndet i østlig retning som stien videre følger. Etter en stund med klyving kommer du opp til «taket», kanskje det mest eksponerte området på turen. Dette er et sva på 15-20 meter som må passeres. Mange velger å sikre med tau her, og i vått vær er dette nesten en nødvendighet. Er man trygg på seg selv og høyden lar dette seg fint passere i tørt vær. Vel oppe ved toppvarden, er det bare å nyte en fantastisk utsikt.
LOVUNDFJELLET – ensom majestet i havgapet
På en øy utenfor Mo i Rana finner du Lovund. Dette er den vestligste øya i Lurøy kommune. Du kommer dit med hurtigbåt eller ferge, og det er T-merket sti helt fra bebyggelsen på Lovund og til topps - dermed trenger du ikke bil. Turen går fra bilvei til sti sør i bebyggelsen på Lovund.
Herfra er det tydelig sti langs havet mot sør og vest. Det er noe bratt i oppstigningen til fjellet, men stien er sikret. Lovundfjellet er ofte omringet av tåke og kan ha liten sikt, så vær forberedt på dette – det er en bratt og krevende rute som bare bør gås når det er tørt og godt vær. Fra Lovund har en fantastisk utsikt over havet og øyene rundt, ikke minst til Træna.
Tid :Regn med to timer til toppen.
SYV SØSTRE – Helgelands stolthet
Hvor mange fjell orker du på en dag? De syv søstre er en fjellformasjon på øya Alsten i Nordland, og hver sommer tar flere tusen turgåere turen opp til ett eller flere av disse fjellene. Fjellformasjonen er lett synlig på kysten av Helgeland og består av syv topper som skal forestille de syv søstre: Botnkrona (1072 moh.), Grytfoten (1019 moh.), Skjæringen (1037 moh.), Tvillingene (945 moh. og 980 moh.), Kvasstinden (1010 moh.) og Breitinden (910 moh.).
Det er merket løype opp til hver enkelt topp og også mellom toppene. Mange foretrekker å starte i sørenden når de går alle 7.
Dette kommer av at ruten mellom Kvasstinden og Tvillingene er den lengste «mellomtoppsetappen», og det føles lettere å ta denne tidlig på turen enn mot slutten av den.