ROMSDALSEGGEN – luftig og tøff
(Høyeste punkt: 1222 moh).
Romsdalen sin nye turfavoritt bør du krysse av i turboka. Her kan du velge mellom tre ulike vanskelighetsgrader, bratt, mindre bratt og familieturen. For deg som vil ha det midt på treet starter du ved parkeringsplassen ved Venjedalssetra i Isfjorden.
Følg veien et lite stykke, og ta av på sti inn til høyre like før brua. Etter noen hundre meter passeres ei hytte, og stien tar av til høyre et stykke etter hytta. Følg godt merket sti opp lia til høyre for elven. Omtrent midtveis i lia krysser du elven på et flatt parti, og fortsetter opp til venstre.
Like etter skoggrensa legger terrenget seg, og stien går slakt innover Hesteheian. I et skiltet stikryss tar du av til venstre og følger tråkket langs en tydelig fjellrygg oppover til ryggen mellom Blånebba og Aakesfjellet. Her tar du til høyre og følger rygg som går over til en egg mot Mjølvafjellet. Stien mot Åndalsnes følger denne toppeggen videre hele veien.
Det kommer et kort bratt parti som er sikret med kjetting, og et luftig parti over mot Høgnosa. Fra Høgnøsa går stien ned en rygg til høyre og videre ned eggen til Nesaksla, der det er ei steinhytte. Herfra er det noen bratte partier i toppen som er sikret med kjetting. Når du kommer ned i skogen er det greit terreng helt ned til Åndalsnes.
Romsdalseggen har blitt en populær sommertur, og i høysesong går en egen Romsdalseggen-buss til startpunktet i Venjedalen, med opptil fem avganger daglig og med stoppsteder på en rekke overnattingssteder i og rundt Åndalsnes.
GAUSTATOPPEN – snill og flott
(Høyeste punkt: 1883 moh.)
I Rjukan, bare et par timers biltur fra hovedstaden, ligger dette karakteristiske fjellet. Det rager høyt over sentrum, men er lett tilgjengelig og enkelt å bestige, og byr på Sør-Norges videste utsikt. Toppen er lettest å nå fra veien mellom Rjukan og Tuddal.
Fra parkeringsplassen ved Stavsro tar det knappe tre timer å gå opp og to timer ned i vanlig tempo. Høydeforskjellen er omtrent 700 meter, men stien opp er brei og tydelig. Den er steinete, særlig nærmere mot toppen. Etter hvert som du nærmer deg blir utsikten stadig finere, og du ser fjellene i Telemark og Buskerud, og også Oslomarka i det fjerne.
Like før toppen kommer du til Gaustatoppen Turisthytte der det er servering og muligheter for å overnatte (bestilling på forhånd). Det siste stykket nordover ryggen gir flott utsikt i alle retninger, ikke minst over Hardangervidda som brer seg ut i vest. Turen til Gaustatoppen er en familievennlig topptur som passer for spreke og turvante barn, og det er ca 700 høydemeter til toppen.
Lengre dagstur: En mer krevende variant er å bestige toppen fra Selstadli i nordvest. Denne turen er lengre, men vel så fin. Da regner du med sju timer på tur.
BESSEGGEN – A-kjendisen
(Høyeste punkt 1743 moh.)
Rundt 40.000 mennesker går hvert år fjellturen mellom Gjendesheim og Memurubu, noe som gjør turen over Besseggen til Norges mest populære fjelltur.
Det er sjelden snakk om å gå i kø på Besseggen, for selv om det er en populær fjelltur er det ganske god plass. Men det anbefales å bestille båtbillett på forhånd.
På Besseggen kan du nyte utsikten over det grønne Gjendevannet og det dypblå Bessvatnet. Det er enkelt å komme seg til startpunktet og takket være Gjendebåtene gjør du unna rundturen på en dag.
Ta rutebuss eller bil til Gjendesheim, og båt fra Gjendesheim til Memurubu. Herfra går du via Besseggen tilbake til Gjendesheim, her er det godt merket og du ser fort hvor stien går. Følger du vardene og viser varsomhet er ruten helt ufarlig.
Regn med at turen tar seks til åtte timer.
RONDSLOTTET – Rondanes høyeste fjell
(Høyeste punkt 2178 moh.)
Turen til Rondslottet gir deg god utsikt til resten av Rondanemassivet. Er det klart vær kan du til og med se Jotunheimen fra toppen.
Denne turen starter du best med en overnatting på Rondvassbu, før du tar turen opp til toppen neste dag. Hvis du ikke overnatter på Rondvassbu kan du også gjennomføre turen ved å starte fra bommen ved Spranget. Herfra er det omlag fem kilometer på grusvei til Rondvassbu. Veien kan også sykles, og du kan leie sykler som står klare på parkeringsplassen. Fra Rondvassbu følger du merket og tydelig sti østover opp mot Rondholet. Her blir det bratt første del fra hytta. Etter ca to kilometer kommer du til stidelet Rondeslottet – Storronden. Her tar stien til Rondslottet av til venstre, og snart blir det bratt opp i ur til Vinjeronden (2044 moh.). Herfra blir det bratt ned i nordlig retning og bratt opp kammen til Rondslottet. Her får du et imponerende rundskue mot Digerronden, Midtronden og Høgronden i nordøst og Smiubelgen i vest. Du kan gå samme vei ned, eller ned østover til Bjørnhollia. Regn med cirka sju timer tur-retur Rondvassbu.
SLOGEN – et must på Sunnmøre
(høyeste punkt: 1564 moh.)
Planlegger du en fjelltur i Sunnmørsalpene, bør Slogen være førstevalget.
På begge sider av Hjørundfjorden ligger spektakulære turmål, men for mange er pyramideformede Slogen den aller flotteste toppen.
Patchellhytta (818 moh), en selvbetjent turistforeningshytte, ligger ved foten av fjellet. Går du opp hit dagen før, får du en litt kortere topptur neste dag. Det er fire vanlige utgangspunkt for turen til Slogen. De to bratteste variantene går nesten rett fra fjorden – ved Skylstad og Øye i Nordangsdalen.
Herfra tar turen opp omtrent tre timer. En annen, og slakere variant går fra Urke og gjennom Langsæterdalen, nordvest for toppen. Den fjerde ruta inn til Patchellhytta (og videre til Slogen) går fra Liasætra i Habostaddalen. Liasætra (ca 400 moh) ligger omtrent ti kilometer fra Stranda. Fra parkeringsplassen tar turen inn til hytta omtrent to timer. Hytta har 72 sengeplasser.
Fra Patchellhytta er det drøyt to timer videre til toppen av Slogen, og stien er enkel å følge.
FALKETIND – en lang klassiker
(Høyeste punkt: 2067 moh.)
Sørvest i Jotunheimen er det tett mellom flotte og luftige turmål. Fra Eidsbugarden og Tyin er det mulig å gå på dagsturer til mange av de flotteste toppene i Jotunheimen. Falketind er en av dem.
Dette er en krevende fjelltur og en lang dagstur. I regnvær er det mer sannsynlig med både steinsprang og glatte sva.
Ta av mot Tyinholmen nordover grusvegen på østsiden av Tyin, og følg denne til Tyinholmen. Turen starter i Koldedalen, kjør helt til enden av veien. Dersom bommen er stengt, blir turen omtrent 40 minutter lenger. Gå på sti nord for Koldedalsvatnet og svakt oppover mot vannet 1291 moh. Hold deg på nordsiden og kryss en bratt snøfonn som går helt ned til vannet. Det letteste er å krysse langt nede eller høyt oppe. Dersom snøen har smeltet, er det svært løst her.
Videre går ruta ned mot Andrevatnet. Følg stien gjennom den grove ura på nordsiden av vannet og hold utkikk for steinsprang. Elva kommer ned omtrent midt på vannet. Kryss denne og fortsett videre oppover (mot nord). Følg småvarder og sti til du kommer til bratte sva omtrent 1400 moh. Der følger du et drag/hylle mot elva før du fortsetter rett opp det bratte svaet på småhyller som tar deg litt på kryss og tvers. Etter hvert blir ruta lettere, og du går greit inn på breen.
Herfra kan du enten ta på breutstyr og gå inn på breen, eller du kan holde brekanten oppover og gå på stein og snøfonner. Fordelen med breen er at du unngår løs ur og får et enklere rutevalg. Den siste delen av ruta går opp nordryggen, på østsiden av breen. Her er det grei klyving som ikke er like utsatt som klyvingen opp fra Andrevatnet. Toppen er luftig, men det er god plass! Hele turen tar mellom ni og tolv timer.
FANNARÅKEN – Belønning på toppen
(Høyeste punkt: 2068 moh.)
På toppen av Fannaråken finner du Norges høyest beliggende overnattingshytte. Den første hytta ble bygget i 1926 som et samarbeidsprosjekt mellom DNT og Meteorologisk institutt. Både hest og taubane ble tatt i bruk for å frakte byggematerialer. I 1933 bygde DNT sin egen hytte, og i 1981 flyttet meteorologene sin stasjon til Sognefjellet, og DNT overtok deres «ørnerede».
Fannaråken er et populært turmål. Turen er bratt, men stien er godt merket og vedlikeholdt. Det er ingenting i veien for å gå på dagstur til Fannaråken, men du kan også overnatte med retur neste dag. Hytta er vanligvis åpen fra 1. juli til 1. september. Normalveien starter med grusveien inn Helgedalen.
Den tar av fra veien mot Lom 400 meter fra Turtagrø. Innerst i dalen går en godt merket sti i svinger oppover. Den krysser elven under Ekrehytta – et fint rastested. Vær forberedt på en lang marsj. Når stien flater ut, må du ikke tro du har nådd toppen. Fortsett å gå inntil du møter det gjestfrie vertskapet på Fannaråken turisthytte.
Turen tar mellom fem og åtte timer.
SNØHETTA – Nygammel klassiker
(Høyeste punkt: 2286 moh.)
Tv-serien «Ingen Grenser» med Lars Monsen ga fjellet Snøhetta en ny renessanse. Deltakerne, som hadde hver sine funksjonsnedsettelser kom seg til toppen av det høyeste norske fjellet utenfor Jotunheimen, og nå vil flere mennesker enn noen gang før ta turen til topps.
Med en fantastisk utsikt over Dovrefjell, mot Rondane, Jotunheimen, og Trollheimen, blir turen opp vel verdt det for alle som har lyst på en flott topptur. Etter en flat anmarsj stiger det brattere mot toppen, og eggen mellom stortoppen og Vesttoppen er en fin travers for klatrere.
Fra Reinheim går turen oppover. Ta av fra stien til Snøheim og fortsett opp østryggen.
Turen opp er vardet. Fra toppen kan du gjerne fortsette turen til Åmotsdalshytta, men da blir returen til Kongsvold en god del lenger. Beregn omtrent åtte timer på turen.
INNERDALSTÅRNET – sommerfugler i magen
(Høyeste punkt: 1452 moh.)
I Innerdalen finner du denne spenstige toppen som skiller seg markant ut fra området rundt, og som gir deg iling i magen både opp og nedover bakkene.
Innerdalstårnet er også en kjent klatrefjell, men du trenger ikke ha med tau for å komme deg opp normalveien og likevel få klatrefølelse og luft under vingene. Litt sterk psyke hjelper, for mange har kjent på høydeskrekken her.
Gå fra Renndølssetra eller DNT Innerdalshytta til Storvannet og ta av på sti opp til venstre. Noen hundre meter opp følger du stien på høyre side, og den følger du helt til toppen. Det blir mer klyving jo høyere opp du kommer.
Følg litt med hvor du går, det kan være lett å gå seg litt bort blant alle steiner, men det finnes merking helt til toppen. Når du kommer opp venter det deg en fantastisk utsikt – ikke minst en god dose mestringsfølelse.
Regn med cirka seks–sju timer på turen.
SKÅLA – Norges lengste oppoverbakke?
(Høyeste punkt: 1843 moh.)
Skåla (1843 moh) i Breheimen er et fjell ved Loen i Stryn kommune i Vestland.
På toppen står Skålatårnet (Kloumannstårnet), et mursteinstårn med 22 sengeplasser. Turen opp til Skålatårnet er betegnet som Norges lengste oppoverbakke. På toppen ser du til Jostedalsbreen i én retning og Nordfjord den andre. Her er det spektakulær utsikt i alle retninger, noe som gjør nattens dobesøk til en uforglemmelig opplevelse om du velger å overnatte på toppen. Skålatårnet er en selvbetjent DNT-hytte som eies av Bergen Turlag.
Turen går fra Tjugen camping nesten inne ved Loenvatnet ved Loen i Nordfjord, og går rett opp på merket sti. Oppoverbakken varer helt til toppen. Fra Tjugen går du opp langs Fosdøla, opp i skråningen av Skåla og opp til Skålelva som følges til Skålavatnet. Videre går du gjennom stor ur med sikte på det breie skaret mellom Store-Skåla og Sandsnibba.
Stien er tydelig og T-merket, med delvis trappetrinn store deler av ruta. Fra skaret svinger man til venstre og fortsetter bratt opp i ur og på sva uten sti. Etter hvert blir det en hellelagt sti, til dels trapper, forbi imponerende styrtninger og juv opp til Kloumannstårnet.
Beregn fire-fem timer opp, og tre timer ned, men som topptur med lett sekk bruker du kortere tid.